Известни актьори, режисьори, пътешественици, спортисти, музиканти и спасители са сред отличените в традиционния кралски новогодишен списък за заслуги пред Великобритания.

Вижте снимки >>

Той бе огласен от името на британската кралица Елизабет II преди настъпването на Нова година. С рицарско звание беше удостоен от Нейно Величество Майкъл Пейлин, пътешественик, актьор, писател, телевизионен водещ и един от участниците в комедийната трупа "Монти Пайтън". С благородническо звание беше удостоен и британският супермодел Лесли Хорнби - Туиги, която се изявява също като певица и актриса, съобщават световните агенции, цитирани от БТА.

Оценени от Елизабет II бяха и английските футболисти, които за пръв път от много години насам, достигнаха до полуфинал на световното в Русия, където отстъпиха на хърватите с резултата 1:2. Сред наградените фигурират наставникът на английските национали Гарет Саутгейт и капитанът на отбора Хари Кейн.

Отличен бе също и холивудският режисьор Кристофър Нолан, актьорът Джим Картър, актрисите Танди Нютън и Софи Оконедо, както и барабанистът на състава "Пинк Флойд" Ник Мейсън.

Отличени бяха и британските леководолази, които се притекоха на помощ през лятото в спасяването на 12 юноши и техния треньор в тайландска пещера.

Сред чуждестранните имена, попаднали в наградния списък, фигурират тези на главния редактор на американското списание "Харпърс базар" Гленда Бейли и канадската писателка Маргарет Атууд. В сегашния списък са включени 1148 души, като 544 от тях са жени.