Студиото "Warner Bros" се извини, след като официалният профил на филма "Барби" реагира на мемета, свързани с феномена "Барбенхаймер" с изображения на атомни бомби, съобщи BBC, цитирани от БТА.

На някои от тях актрисата Марго Роби, която е в ролята на Барби, е с прическа, наподобяваща ядрена гъба. Официалният профил на филма "Барби" написа: "Този Кен е стилист". Премиерата на продукцията за куклата е планирана за 11 август в Япония - пет дни след 78-ата годишнина от нападението с атомна бомба над Хирошима.

В момента в социалните мрежи се разпространява хаштаг #NoBarbenheimer. "Барбенхаймер" е комбинация от имената на филмите "Барби" и "Опенхаймер", които предизвикаха огромен интерес при излизането си в киносалоните едновременно на 21 юли почти в целия свят.

Други изображения, които разгневиха японските потребители на социалните медии, включват и такова, на което се вижда как Килиън Мърфи, който играе Робърт Опенхаймер - известен като "бащата на атомната бомба", носи Роби на рамо през горящ град. Коментарът на официалния профил на "Барби": "Това ще бъде лято, което ще бъде запомнено".

В изявление, публикувано в профила на "Барби" на японското представителство на "Warner Bros", се казва, че е "изключително жалко, че официалният акаунт на американската централа на филма "Барби" реагирал на публикациите в социалните мрежи".

Компанията съжалява за неотдавнашното си включване в социалните медии. Студиото поднася искрените си извинения, казаха за ВВС ден по-късно от централата на компанията в САЩ.

Оттогава социалната мрежа "Екс", по-известна със старото си име "Туитър", добавя информация за оригиналните публикации, за да подчертае историческия контекст на ядреното нападение срещу Япония. Регистрираните данни за броя на загиналите са приблизителни, но се предполага, че около 140 хиляди от 350 хиляди жители на Хирошима са загинали при взрива на 6 август 1945 г. Най-малко 74 хиляди души загиват при бомбардировката на Нагасаки три дни по-късно, припомня телевизията.

Радиацията, освободена от бомбите, причинява смъртта на още хиляди хора от лъчева болест през следващите години.

Все още не е обявена дата, на която филмът "Опенхаймер" ще излезе в киносалоните в Япония, отбелязва ВВС.