"Предложението беше неочаквано. Първата ми реакция беше да откажа, но след известен размисъл си дадох сметка, че в интервютата, които давам напоследък, постоянно говоря, че са забравени или са изгубили смисъла си понятия като морал, чест и достойнство", каза днес пред репортери Пенев при представянето му в Министерството на културата от досегашния министър Вежди Рашидов.

"Много страдам на тази тема и реших да се опитам с личен пример да върна смисъла на тези думи. Надявам се, воден от тях, да довърша започнатото от Вежди. Това са мотивите и намеренията ми. Как ще ги осъществя, ще кажа, след като се запозная с нещата", допълни новият министър.

Той отбеляза, че репетира и снима, което може би ще е допълнителна трудност, но се надява да продължи да играе, само ще напусне щата в Народния театър.

Вежди Рашидов подари на приемника си атлас, защото обича да пътува, а в близките месеци няма да има такава възможност, и вратовръзка - като част от "униформата" на министъра, която самият той с радост ще свали, за да се върне към битието си на свободен артист.

"Няма да се обърна с "господин министър" към Владо - той е наш събрат, артист, а и цялото ми семейство сме му фенове. Желая му здрави нерви и устойчивост, защото държавните учреждения са трудни места - там се решават проблемите на хората", каза Рашидов.

Той окуражи колегата си, че му оставя министерството в добро състояние - без финансов дефицит, с гарантиран бюджет до края на годината. По думите му важно е също, че може да са се разчита на професионалистите, които от десетилетия работят в Министерството на културата. Осигурени са средствата по европейски проекти и програми - предстои да се открият много обекти, финансирани с тях.