Организации за защита на жените и политически лидери се мобилизират, за да наложат отмяна на концертите на "Рамщайн" в Швейцария и Австрия след обвинения срещу фронтмена на немската метъл група в сексуално посегателство, съобщава АФП. 

Швейцарската социалистическа младеж (JS) стартира петиция в четвъртък вечерта за отмяна на концертите, планирани за 17 и 18 юни в швейцарската столица, въпреки че адвокатите на Тил Линдеман - вокалист и текстописец на групата - официално отричат обвиненията на млади жени, започнали от края на май т. г. 

"Тези обвинения в сексуално посегателство трябва да се приемат сериозно! Единственото отговорно нещо, което трябва да направите в този контекст, е да отмените концертите", призовава Томас Брухез, вицепрезидент на младите социалисти.

Надвечер в петък петицията бе събрала повече от 4000 подписа и те се увеличаваха бързо, след като швейцарската преса широко повтори този призив, припомня БТА.

Организацията на швейцарските жени социалистки, феминистката организация за мир "Ци Еф Ди" и неправителствената организация срещу насилието над жени "Брава" също подкрепят инициативата. Обмисля се евентуална акция пред стадиона в столичния квартал "Ванкдорф", където са двата концерта.

В съседна Австрия Зелените също призоваха за отмяна на концертите, планирани за Виена на 26 и 27 юли. "Отговорност на организаторите е да не предлагат форум за изява на предполагаемите агресори", каза Виктория Шпилман, отговаряща за въпросите на жените в Зелената партия. 

Вълненията започнаха в края на май със свидетелски показания на 24-годишна ирландка, която обвини 60-годишния Тил Линдеман, че я е дрогирал и й посегнал сексуално преди концерта в Литва. Други млади жени след това свидетелстваха в социалните мрежи, като всички описват повече или по-малко същия сценарий. 

"Тези обвинения неизменно са неверни", уверяват адвокатите на Тил Линдеман. "Незабавно ще предприемем правни действия за всички подобни твърдения", заканват се те.