В новата си книга "Джордж VI и Елизабет: Бракът, който спаси монархията", която излезе на 4 април, известната авторка Сали Бедел Смит изследва как Джордж (принц Албърт "Бърти") не е трябвало да бъде крал, но в крайна сметка се превръща в перфектния "резервен" на престолонаследника Дейвид, който за кратко заема трона и абдикира - като Едуард VIII, съобщава "People".

Колин Фърт пресъздаде живота и личността му в "Речта на краля" по брилянтен начин и това му донесе "Оскар". 

В сравнение с принц Едуард, най-големият син и наследник, младият Албърт (известен като "Бърти" сред семейството и приятелите) е стеснителен и често боледува. Той е неуверен, склонен да изпада в мрачни настроения, както и в гневни изблици. Най-неприятното е, че това чувствително момче заеква от около осемгодишна възраст. "Изплюй го най-сетне", крещял баща му Джордж V и това още повече влошавало заекването му. 

Той никога не се е стремял да бъде монарх, нито е бил подготвян за ролята. Когато му я стоварили върху плещите, той плаче на рамото на майка си. Но докато е все така несигурен в себе си, съпругата му, кралица Елизабет, има голямо доверие в него.

Снимка: Getty Images

Бедел Смит пише: "Цялата криза с абдикацията го направи нещастен. Той ридаеше на рамото ми цял час - там, на онзи диван", спомня си майка му, кралица Мери. Бърти го нарича "ужасен момент". От леглото си в Лондон Елизабет пише на кралица Мери, че има "голяма вяра в Бърти - той има ясен поглед върху нещата".

Кралица Елизабет, принцеса Елизабет, кралица Мери, принцеса Маргарет и крал Джордж VI на коронацията му

Снимка: Getty Images

До деня на коронацията си Бърти ходи на уроци при говорния терапевт Лайънъл Лоуг (история, разказана в "Речта на краля", както споменахме с участието на Колин Фърт и Джефри Ръш) и репетира обетите, обществените задължения и обръщения, които трябва да прави по време Денят. Така с помощта на специалиста, той открива своя "уникален глас", с който повежда нацията в надвисналата война.

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Bargain Sleuth Book Reviews (@bargainsleuthbooks)

"Той наистина осъзнава каква е ролята на резервния принц - но не в негативен смисъл", казва авторката пред "People". "Джордж преодолява своята неувереност и дава своя принос за британското общество. През 20-те и 30-те години на миналия век има доста вълнения относно пазара на труда, и той усърдно разговаря с работници и миньори, хора от фабриките, и индустриални лидери, за да насърчава добрата воля. Бърти също така работи за създаване на програми за благополучие и добър живот на гражданите, на фитнес центрова и пенсионни фондове и дълбаеше в това. Когато баща му го попита дали ще поеме поста президент на "Industrial Welfare Society", той каза: "Ще направя само без никакъв проклет червен килим!".

Бърти става известен като "индустриалния принц". "Той се изправи пред хора от всички сфери на живота. Направи го и за себе си. Това му доставяше удовлетворение и чувство за постижение", казва Бедел Смит. 

Неговият колоритен брат също проведе обиколки на минни и индустриални зони в ролята си на принц на Уелс. "Но той беше много повече шоу кон, отколкото работен кон", казва авторката. Едуард VIII абдикира заради брака си с два пъти разведена американка. 

С Чърчил

Снимка: Getty Images

След това, по време на Втората световна война, крал Джордж и съпругата му Елизабет и техните деца (бъдещата кралица) принцеса Елизабет и принцеса Маргарет олицетворяват стоицизма в лицето на турбуленцията на времето. И кралят тихо впечатли лидери и политици със своите прозрения.

"Когато видите Бърти по-късно като крал колко много се зарови в политиката, особено по време на войната, той наистина положи усилия да научи всичко, което можеше за военната стратегия", добавя Бедел Смит. "Хората, които идваха на аудиенции с него, бяха изненадани колко много знае".