През следващата година в Калифорния срещу френско-полския режисьор Роман Полански ще започне граждански процес за сексуално насилие по повод случай на изнасилване на непълнолетна през 1973 г., съобщи АФП, позовавайки се на изявление от страна на адвоката на ищцата.

Полански избяга от американското правосъдие през 1977 г. след друго обвинение за сексуално насилие върху непълнолетна и засега опитите да бъде екстрадиран от Франция са неуспешни. На този етап над 10 жени са обвинили Полански в изнасилване или в сексуална агресия.

Гражданският процес, насрочен за август 2025 г., е за насилие срещу жертва, наречена условно Робин и представяна като Джейн Доу в жалбата, обяви адвокатката Глория Олред, която е известна с участието си в движението #MeToo и с представляването на жертвите на продуцента Харви Уайнстийн.

Според жалбата Роман Полански е завел тийнейджърка на вечеря в ресторант в Лос Анджелис през 1973 г. и й е дал да пие текила, преди да я заведе в дома си. Тя му се е молила да спре, каза адвокатката на жертвата пред медиите.

Възрастта на жената не е уточнена. Тя е направила обвиненията си публични през 2007 г. Адвокатът на Полански обяви, че клиентът му отрича обвинението.

Жалбата на жената, обвиняваща Полнаски, е депозирана през юни 2023 г., малко преди изтичането на срока, в който в Калифорния можеше да се подават жалби за сексуално насилие без давност.

Междувременно в Париж беше заведено дело за клевета срещу Полански от британската актриса Шарлот Луис. Полански не присъства на процеса. Присъдата трябва да бъде произнесена на 14 май, съобщава БТА.

Роман Полански е носител на "Златна палма", "Оскар" и "Сезар". Режисирал е 23 филма.

През 1977 г. той беше арестуван за това, че е дрогирал и изнасилил 13-годишната тогава Саманта Гейли (по мъж Геймър). След 42 дни затвор Полански беше освободен, а впоследствие режисьорът избяга в Париж.