За добро или лошо, и по-вероятно второто, откакто се появиха за първи път, социалните мрежи окупираха една немалка част от дните на своите потребители, която с напредването на годините единствено нарасна. Днес все повече хора водят живота си във виртуалното пространство, вместо в реалния свят, където всъщност се случват истински важните събития. Иронично, но факт... Да, времето, в което светът не беше толкова онлайн социален, изглежда ужасно далечно, особено сега, когато всичко е буквално на един клик разстояние.

Част от притегателната сила на Фейсбук, Инстаграм и останалите приложения за споделяне и комуникация е, че те се превърнаха в основен източник на информация, към който дори редица звезди често прибягват, за да рекламират новите си проекти, или просто да поддържат жив интереса на своите почитатели към себе си, позволявайки им да надзърнат в тяхното бляскаво ежедневие. И макар повечето популярни личности, като например членовете на семейство Кардашиян, да нямат нищо против да информират интернет за всяка своя крачка, все пак има и такива, които изобщо не са склонни да излагат на показ личното си пространство.

Предстои да разберем кои са знаменитостите, които твърдо държат на обещанието си, че никога няма да се присъединят към социалните мрежи, просто защото имат далеч по-важни и интересни неща за вършене, отколкото да си правят селфита през пет минути и непрекъснато да се взират в малките екрани на телефоните си.

Ето кои са те:

Брад Пит

Снимка: Getty Images

Преди няколко години един от най-желаните мъже в Холивуд разкри в свое интервю, че никога не изпитвал нужда да си отвори акаунт дори в Twitter. Въпреки всичко по онова време той не отрече факта, че социалните мрежи могат да бъдат полезен инструмент, когато човек иска бързо да опровергае неистини за себе си. Тогава Пит сподели, че поради тази причина в миналото поне на два пъти сериозно се е замислял дали да се присъедини към някоя платформа, но в крайна сметка се е отказал. Според него нещата обаче биха стоели по съвсем различен начин, ако е имало интернет през младините му. Освен това той спомена, че докато с Анджелина Джоли бяха заедно, двамата са наели екип от хора, който да следи и филтрира съдържанието на виртуалното пространство, преди децата им да включат устройствата си.

Джулия Робъртс

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Въпреки че е съвсем наясно, че ще разочарова феновете си по цял свят, хубавата жена на киноиндустрията не крие, че отдавна се е зарекла да стои далеч от социалните мрежи, понеже се опасява, че би се пристрастила към тях.

"Вижте, не е като да съм заровила главата си в пясъка. Наясно съм с масовата истерия по въпросните приложения. Това е като телевизионно предаване, за което всички говорят - мога да бъда запозната с него, без да се налага да го гледам, понеже имам приятели, които го следят, и после ми разказват за случилото се в него. Знам, че днес всеки има Инстаграм на телефона си, но ако аз самата го ползвах, то навярно щях да прекарвам цялото си време в него", каза актрисата пред сп. "InStyle" през 2016 г.

Даниел Радклиф

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Очевидно не съществува магическо заклинание, което да накара екранния Хари Потър да си открие профил в мрежата. Радклиф е на мнение, че би било изключително нездравословно да чете коментари за себе си онлайн. Той признава, че веднъж за малко е щял да се присъедини към Twitter, но в последната минута се е разубедил, понеже не е искал таблоидите да описват споровете му с останалите потребители на платформата, които по думите му навярно щели да бъдат ежедневни.

"Нямам Фейсбук, нямам Инстаграм, нямам нищо... Мисля, че така е по-добре, защото, ако човек постоянно споделя случващото му се, а после обяснява, че иска да уважават личното му пространство, то никой няма да вземе молбата му на сериозно", заяви той пред Sky News.

Кристен Стюарт

Снимка: Getty Images

Макар открито да заявява, че няма нищо против спрямо комуникацията в интернет, неотдавна звездата от "Здрач" съвсем кратко и ясно обясни, защо скоро няма да има собствен акаунт в която и да било апликация. "Просто не ми трябва", изтъкна тя, подчертавайки, че социалните мрежи са нож с две остриета.

"Колкото и полезни да са понякога, в повечето случаи потребителите им тъпчат нечии живот, без дори да съжаляват за това. Малко или много днес всеки го прави - ако си купите фотоапарат и автоматично ставате папарак. Ако си направите профил в Twitter - вече сте източник на информация... Толкова е досадно", изтъкна Стюарт пред "Flaunt".

Джордж Клуни

Снимка: Getty Images

Актьорът от "Бандата на Оушън" неведнъж е категорично е отсичал, че изобщо не планира да се присъедини към популярните онлайн услуги, защото това би било само в негов ущърб. Клуни смята, че не е нужно хората да бъдат запознати с мислите на знаменитостите през цялото време, освен това е убеден, че понякога публикациите, които известните качват, са в състояние да костват кариерите им.

"Спокойно мога без да искам да напиша нещо глупаво, а също така не желая да бъда достъпен за всички", шегува се той пред сп. "Variety".

Сандра Бълок

Снимка: Getty Images

Запитана от британското издание на в. "The Times" дали усеща социален натиск върху себе си заради отсъствието си от интернет, брюнетката отговори, че ако има профил в мрежата, то със сигурност ще бъде от онзи тип хора, които постоянно обясняват на другите, че не всеки пост отразява реалността.

"Истината е, че хората във виртуалното пространство не представят живота си напълно достоверно. Не искам да имам нищо общо с това", каза тя в интервюто си с медията.

Бълок сподели още, че коментарите, които я касаят, все пак успяват да стигнат до нея, така че не вижда смисъл да усложнява допълнително дните си. Макар всичко казано дотук обаче, тя не изключва възможността да си отвори акаунт в някоя платформа, когато децата ѝ започнат да я ползват, тъй като не иска да изглежда наивна в техните очи.

Даниел Крейг

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Вероятно много от почитателите на артиста, превъплътил се в последния Бонд, Джеймс Бонд, са останали разочаровани, когато са установили, че не могат да последват личната му страница онлайн, понеже той всъщност няма такава. Крейг многократно е питан дали не възнамерява най-после да да се присъедини към която и да е от социалните мрежи, но всеки път той твърдо отговаря, че това няма да се случи, обяснявайки, че предпочита да се справя със звездния си статус като остане здраво стъпил на земята, прекарвайки свободното си време у дома със семейството си.

Скарлет Йохансон

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Преди десетилетие блондинката каза пред сп. "Interview", че няма Twitter или Фейсбук, понеже не съществува нещо, което би искала прави по-малко, от това непрекъснато да споделя задачите и ангажиментите, изпълващи нейния график. Години след въпросното изявление любимката на Уди Алън разкри, че единствената причина, поради която от време на време влиза в интернет, е да чете статии свързани с работата ѝ по различните продукции, както и да гледа мемета на "Отмъстителите", понеже ги намира за забавни.

Кейт Уинслет

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Звездата, която винаги ще бъде запомнена с изпълнението си в "Титаник", смята социалните мрежи за истинско проклятие, понеже те оказват сериозно влияние над живота на своите потребители.

"Те играят ключова роля върху самочувствието на младите жени, карайки ги да правят всичко възможно, за да се харесат на останалите. И до какво води тази суета? Най-често до хранителни разстройства... Ядосвам се и кръвта ми кипи всеки път, когато чуя за подобен случай. Ето защо въпросните приложения нямат място в дома ми", обяснява тя пред "Sunday Times".

Когато Уинслет иска да говори с някого, тя просто хваща телефона и набира номера му, или пък му изпраща съобщение по "старомодния начин". Актрисата дори е забранила на децата си да използват широкоразпространените апликации и винаги зорко следи активността им в интернет.

Кийра Найтли

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Очарователната британка превъплътила се в Елизабет Бенет в екранизацията на вечната класика "Гордост и предразсъдъци" разказа, че преди време си е направила фалшив профил в Twitter, за да разбере защо всички отдават толкова голямо значение на сайта. Само 12 часа по-късно обаче се стреснала и решила да го закрие. Причината била, че макар да не използвала истинското си име, множество потребители започнали да я следват.

"Изведнъж различни хора започнаха да ми пишат какво правят в момента и това, честно казано, ме изплаши. Получавах съобщения като "Пия чаша чай. Ти какво правиш?", при това от непознати", разказва брюнетката.

Тя е убедена, че е постъпила мъдро, отказвайки да направи живота на децата си публично достояние, поне докато те не пораснат достатъчно, за да вземат това решение сами.