Остава по-малко от месец до традиционното национално турне на дует "Ритон". Любимците на няколко поколения българи, както винаги са подготвили много нови песни за публиката си, която ще чуе и всичките им големи хитове. Пред Dir.bg Катя и Здравко разкриха подробности около грандиозното шоу, което готвят за турнето си, както и как обичат да прекарват времето си заедно.

Къде ще могат да ви гледат феновете?

Катя: В България са няколко големи града, които могат да поемат такова скъпо пътуващо шоу. На 30 май сме в Зала 1 на НДК, на 12 август сме в Летния театър на град Варна, на 11 септември сме в Летния театър на град Пловдив и на 25 септември в град Русе, в най-новата и модерна зала там - "Канев център".

Вижте снимки на Катя и Здравко >>

Как минава един ваш ден по време на подготовката за турнето?

Катя: Един с друг не си приличат дните. Имаме доста срещи с хора от екипа, с журналисти, както сега с Вас. Репетиции. Репетираме мултимедията, осветлението, цялото програмиране. Ние участваме в целия процес. Всяко едно нещо се изработва от съответния специалист, но всичко е под наш строг контрол. Нищо не може да се появи на сцената без да е минало през нашето одобрение. И като идея, разбира се, защото голяма част от това, което се случва на сцената, всъщност са наши идеи.

Ще издадете ли някоя от идеите си за новото шоу?

Катя: Как да издам? Като ми кажат "Разкажете какво ще стане на концерта", това е все едно да отидеш да гледаш филм и да знаеш кой ще е убиецът накрая (Смее се.).

Здравко: Даже аз не знам! Даже аз не знам какво ще стане.

Катя: Нали? (Смеят се.).

И двамата ли участвате наравно в организацията?

Катя: Здравко е техничарят в нашето семейство. Няма нещо техническо, което да може да му се опре.

Здравко: Имаш предвид интелектуалните технологии...

Катя: IT сектора най-вече! Аз съм повече по дизайна и оформлението на шоуто. Така сме си разпределили и ролите в живота. Той не обича да говори по телефон, не обича срещи. И така аз завеждам връзки с обществеността (Смеят се.).

Здравко: Което не значи, че аз съм интроверт. Много приятели ми се обаждат през деня и казват: "Дай да пием едно кафе". Аз се чувствам неудобно, защото имам често работа на компютъра. И като им кажа, че съм на компютъра, те казват: "Е, стига с този компютър".  Как да им обясня, че да седна да пия кафе за мен е загубено време. Колкото и да е неразбираемо за другите, аз съм такъв. Когато имам нещо за вършене, в никакъв случай не мога да го оставя. Освен това аз пия само кафе, каквото аз съм си направил (Смеят се.). Даже и в "Старбъкс" да отида, това е ширпотреба. Аз обичам бутиково кафе, направено лично от мен - кулинарния бутиков изпълнител на кафе (Смее се.). Много обичам да имаме гости, аз не обичам да ходя на гости.

Катя: Домошари сме!

Здравко: Обичам аз да съм домакин. Да посрещам хората и да се стремя максимално да им бъде приятно. Тая песен "Елате ни на гости" не се е появила случайно и не случайно продължава да бъде актуална що се отнася до асоциацията с гостоприемството на "Ритон".

Значи основно така се забавлявате?

Катя: Да, разбира се. Особено по празници тук се правят купони с приятели. И двамата сме домошари. Обичаме да си седим вкъщи. Имаме си къща с градина и основно ние се грижим за градината. Това ни е и фитнесът, защото и двамата не сме фитнес маниаци и това ни е де факто единственото движение.

Официална фейсбук страница

Здравко: Обичаме да се движим, правейки нещо (Смеят се.). А да се упражнявам и да пия добавки с цел да правя мускули някак си го асоциирам с примитивизъм. Не искам да обидя никого. Просто за мен най-важно е човек да набляга на душевното самоусъвършенстване и да бъде винаги в крак с новостите. Предпочитам да си пусна косачката, да аерирам двора, като раздвижа всички мускули. Да съм близо до земята и до природата, вместо във фитнес. Тук трябва да отворя една скоба. Ние имаме личен фитнес, но искам да ви кажа, че е целият в паяжини. Вътре има абсолютно всички уреди и аз съм го пробвал само веднъж, когато монтирах част от уредите. Катя беше по-сериозна.

Катя: Аз си имам периоди, в които си казвам "Ето сега започвам вече да спортувам" и след това много дълъг период, в който фитнес уредите хващат паяжини (Смее се.).

Мотото на предстоящото ви турне е "Чакаме ви с любов". Кои ваши качества запазиха любовта на феновете ви вече над 40 години?

Здравко: Може би това, че не ги лъжем. Когато правим концерти на "Ритон" в НДК, нито веднъж не сме си позволили да пеем на плейбек. Даже ние заклеймяваме хората, които правят концерти на пълен плейбек. Това е все едно да продаваш тебешир вместо сирене.

Катя: Както всички ние не искаме да ядем имитиращи продукти, така не искаме и имитации на концерти.

Здравко: Тази тенденция е много опасна, защото тя се отразява и на следващите поколения. Всички виждаме какво се случва. Страдаме от липса на ценностна система. Пълен хаос, насилие, прокламиране на всичко антибългарско. Не можем да се примирим и затова говорим открито за проблемите. Но институциите ги няма. Да се върна на публиката... Тя идва, защото никога не я лъжем. Случвало ми се е да излъжа най-много за някакъв битов проблем вкъщи. Например кой е счупил нещо. Но това са вътрешни трикове. Най-важното нещо за нас е да бъдем честни в нашата професия.

С кого ще излезете на сцената по време на турнето?

Катя: От шест години работим и с едни и същи музиканти и трите ни беквокалистки. Алекс Нушев, който е бас китарист и ръководител на бенда, работи за шоуто от 2012 година. Той аранжира цялата ни продукция. Работихме с него по три албума, които са факт - "Пътят към твоето сърце" (2014), "Ритон в ритъма латино" (2016) и "Златен Ритон" (2017). Китара - Щерион Пилидов, на барабаните - Георги Марков, пианист е Юлиан Янев. Беквокалистките са ни Меги Ценова-Нушева, Христина Нейкова и Елена Сиракова.  За пръв път за мултимедия и осветление се доверихме на момчетата от Stage Master, които работят предимно с чужди изпълнители. Правят всички турнета на Енрике Иглесиас.

Кои песни ще чуем на концертите ви?

Здравко: В първата част на концерта пеем съвсем нови песни, които представяме премиерно. Имаме едно правило. Не правим концерт, ако първата част не е изцяло с нови песни. И задължително след това завършваме с най-големите си хитове, които хората познават. Но никога не си позволяваме да правим концерт с едни и същи песни. Винаги ги има парчетата, които ще излязат в следващия албум. Това последните шест години ни е практика, откакто сме с тази формация от музиканти.

Катя: Правим концертите си през година и половина, за да имаме време да си направим нови песни, да си измислим ново шоу. Имаме много верни фенове, които не пропускат наш концерт и трябва да им представим нещо ново.

Здравко: Освен това хората могат да видят в YouTube, както и във всички останали официални канали на "Ритон", какъв е бил концертът ни миналата година. И това ни задължава в никакъв случай да не пада нивото на продукцията или шоуто да не е достатъчно пищно. От шест години работим не само с нашите музиканти, но и с един и същи снимачен екип, едни и същи режисьори. Хора, които изсмукват всичко от себе си, за да бъде по-различно и да бъде надградено.

Катя: Тази програма, която сега готвим, ще обхваща всичките ни албуми. Като започнем от първия ни албум от 1981 г. до ден днешен. Подготвили сме един много приятен "коктейл" от хитове и обичани песни. Ще имаме и специални гости, които обаче пазим в тайна кои са и какво ще правят на сцената.

Здравко: Каква беше изненадата със специалните ни гости на предишния ни концерт може да се види отново в YouTube канала ни и да се предположи каква ще е този път.

Готвите ли проекти за следващата година?

Катя: Готвим, разбира се (Смее се.). Ако НДК не вдигнат наема още догодина, защото сега са го вдигнали с близо 60%... А, ние, предвид тежката механизация и сложна сценография, за която говорим, няма как от сутринта в деня на концерта да започнем с монтажа на тази техника. Откакто се помним, винаги сме наемали за два дни залата. Целият първи ден е за строеж, вечерта се прави генерална репетиция. На другия ден се прави репетиция с камери, защото ПТС-ът вече е дошъл и два часа преди да е влязла публиката, започваме да се гримираме, фризираме и обличаме. Да не занимаваме публиката с цифри, но направо имам чувството, че искат да ни откажат.

Здравко: Да откажат българските изпълнители. За чуждите изпълнители това не е проблем, тъй като често цените на билетите им започват от 100 лв. и стигат до 180-200 лв. Един български певец не може да си позволи да пуска толкова скъпи билети. Защото нашата публика е семейна. Една цена на билетите по-висока от 40-50 лв. вече би била непосилна за четиричленно семейство. Просто ще изгоним публиката. Трябва да има закон, който да пази българската култура и да има преференции за българските изпълнители. Много малко от нас печелят дори от големите концерти в НДК, в "Арена Армеец", защото влагаме всичко в сценография, в огромните разходи, само и само да покажем, че ни има. И това важи за всички поколения - хората, които работят активно в бизнеса. Ще се борим докрай и ще правим концерти, докато сме живи, защото сме длъжни пред тая публика, която въпреки всичко е българска и която въпреки всичко обича българската музика. Тук не говоря за хоровата декламация върху шестнайсетина повтарящи се тактови семпъла, плод на съвременния софтуер, върху които се упражняват да говорят полуграмотни хора. Как малки дечица декламират гнусотии - аз съм отвратен. Преди време обвинявахме чалгата, но истинската чалга сега са все по-популярните псведо хип-хоп изпълнители.

Откъде можем да си купим билети за турнето на "Ритон"?

Катя: Билетите за турнето се продават на ticketportal.bg, касата на НДК за София и на касите на летните театри във Варна и Пловдив, и тази на "Канев център", Русе.

Всички актуални новини около турнето следете на:
Facebook.com/riton.net
Instagram.com/duetriton/
YouTube - Дует Ритон
www.riton.net