Казват, че всеки се ражда със съдба, неподвластна на волята и чувствата му, която предопределя житейския му път, неизбежно предначертавайки неговото бъдеще. Според всеобщите разбирания, никой не е в състояние да избяга от собствената си орис, нито пък може да я направлява... И ако това бе абсолютно вярно, то героинята в тази история никога нямаше да успее да поеме нещата в свои ръце, противопоставяйки се на плана на звездите.

За щастие, обаче, през 2002 г. Калиста Флокхарт, добила световна популярност с участието си в хитовия сериал "Али Макбийл", доказва, че не е нужно човек сляпо да се уповава на случайността, за да достигне щастието. Напротив, понякога е необходимо сам да предизвика хода на събития, за да привлече късмета на своя страна. Точно както постъпва самата тя. А в случай че не бе провокирала участта, то може би с Харисън Форд никога нямаше да бъдат заедно и да разберат какъв е вкусът на истинската любов.

Вижте Харисън и Калиста през годините >>

Тази година двамата ще отпразнуват 10 години от сватбения си ден, макар връзката им да започва 8 г. преди това.

Но нека превъртим лентата назад - до самото начало.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Преди да срещне Калиста, личният живот на Харисън Форд е пълен с противоречия. За първи път той минава под венчилото през 1964 г. с илюстраторката и готвач Мери Маркуард, с която се познават още от колежа. По онова време той все не е популярен, но е мъж, въоръжен с големи мечти и силна воля, с която да преследва амбициите си. Скоро след сватбата, двамата се местят в Лос Анджелис, където той подписва първия си договор с "Columbia Pictures", а през 1966 г. прави дебюта си на голям екран.

И макар да имат две деца - Бед и Уилард, връзката им е всичко друго, но не и перфектна. Когато през 2017 г. мемоарите на колежката му Кари Фишър излизат на пазара, става ясно, че двамата с Форд са имали афера на снимачната площадка на "Междузвездни войни: Епизод IV: Нова надежда" от 1977 г. Вероятно изневярата му е била от основните причини за края на брака им с Мери, официално приключил през 1979 г.

През 1983 г. "Менделсон" отново звучи за Харисън, който е сигурен, че този път е намерил подходящата жена в лицето на сценаристката Мелиса Матисън. В началото съвместният им живот върви повече от добре и съпругата му го дарява с още двама наследника - Малкълм и Джорджия, но впоследствие се оказва, че щастието им е само привидно. През 2000 г. двамата вече не живеят под един покрив, а усилията, които полагат, за да спасят брака си, се оказват напразни, защото една година по-късно Матисън подава молба за развод.

Калиста и Харисън се срещат за първи път на церемонията на наградите "Златен глобус" през 2002 г. Именно тя прави "първата крачка", като съвсем умишлено разлива питието си върху него, за да го заговори. Смелият ѝ ход дава резултат и той я кани на вечеря заедно със свои приятели, на която Флокхарт решава да вземе за подкрепа колегата си Джеймс Марсдън.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

След посещението в ресторанта, групата се мести в дома на Форд, където разговорите продължават на по чаша питие и приятна музика.

"През цялото време той кръжеше около нея и не спираше да ѝ се усмихва широко, но спрямо останалите бе хладен и дистанциран. В един момент дойде до мен и ми каза: Добре, време е да изчезвате оттук", спомня си в свое интервю Марсдън.

В началото те крият романса си от светлините на прожекторите и стоят далеч медийното пространство, вероятно защото звездата от "Индиана Джоунс" все още не се е разделил законно с втората си съпруга. Но чувствата му към Калиста са толкова силни, че в крайна сметка той решава да наруши мълчанието си и да ги сподели с целия свят.

"Влюбен съм! Романтичната любов е едно от най-вълнуващите усещания. На мнение съм, че никога не е късно човек да я срещне. Тя може да дойде във всеки един етап от живота му", признава той пред сп. "Hello!".

Предвид миналото на актьора и разликата в годините им, която е малко повече от 2 десетилетия, почитателите им гледат скептично на техните взаимоотношения и сякаш чакат момента, в който по-младата Флокхарт ще осъзнае, че е допуснала грешка, обвързвайки се с него. Но това така и не се случва, понеже брюнетката не намира възрастта на мъжа до себе си за пречка.

"Това, че той е по-голям от мен, изобщо не ме притеснява. Честно казано забравям за този факт и понякога дори се чувствам по-стара от него. Харесвам начина, по който изглежда рано сутрин. Не е красив, а по-скоро сладък. Прилича на малко момче", казва тя в свое интервю.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Освен това, за Харисън не е проблем, че малко преди да я срещне, избраницата му тъкмо е осиновила дете - Лиъм. Напротив, той ентусиазирано се впуска в бащинството за пети път. Защото, както казва самият той, когато обичаш някого - приемаш всичко, свързано с него. Момчето бързо намира място в сърцето му и той гледа на него като на свой син.

Въпреки всички хубави мигове, които споделя с Флокхарт, този път Форд не прибързва с плановете за узаконяване на връзката им. Минават седем години и половина преди той да падне на едно коляно с пръстен в ръка и да зададе големия въпрос. Предложението му идва в Деня на влюбените - 14 февруари 2009 г., когато тримата са на почивка по случай празника. Двамата си казват "Да" само 4 месеца по-късно в Санта Фе, щата Мексико, където Харисън снима филма "Каубой и извънземни". Церемонията, противно на всички очаквания заради статута му на звезда от световна величина, е съвсем скромна. За специалния ден, без излишна суета, младоженецът залага на обикновен чифт дънки, а булката минава по пътеката към олтара в съвсем изчистена бяла лятна рокля.

Ако някой е подлагал на съмнение отдадеността им един към друг в началото, то със сигурност е променил мнението си през 2015 г., след като актьорът претърпя самолетна катастрофа, разбивайки личния си винтидж самолет от Втората световна война на голф игрище в Санта Моника, щата Калифорния. Тогава той по спешност е приет в лосанджелиска болница със сериозни наранявания, а съпругата му е неотлъчно до него в продължение на дни - до самото му изписване от медицинското заведение. За щастие той напълно се възстановява, но инцидентът не успява да го накара да стои далеч от пилотската кабина.

Въпреки случилото се, вместо да се опита да го откаже завинаги от летенето, Калиста е най-стабилната опора за мъжа си, вдъхвайки му кураж.

"Жена ми е прекрасна! Разбира страстта ми към авиацията и знае колко много означава тя за мен. И до днес летим заедно", споделя Форд в свое интервю след преживяното.

Именно подкрепата, в комбинация със способността на Калиста да игнорира чуждата критика и да не съди за Харисън по неговото минало, са стабилните основи на тяхната любов, която продължава да издържа тестовете на времето. Тяхната история е пример за това, че човек трябва да се вслушва в сърцето си, а не да се води по мнението на околните.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Съвсем наскоро Харисън издаде пред сп. "Parade" тайната на тяхното щастливо съжителство.

"Не говори и кимай с глава", пошегува се 77-годишният актьор.

Но извън кръга на шегата, той сподели, че ключът за дълготрайния съпружески живот се крие в изпълнението на домакинските задължения, които той приема съвсем сериозно. Оказва се, че екранният Индиана Джоунс не поема към нови приключения без да е отметнал целия списък със задачи у дома, който, разбира се, си поделят със съпругата му.