13 март, петък. Дори за обичайно по-суеверните обявеното извънредно положение бе нещо неочаквано. Нещо, което промени ритъма ни на живот и навиците ни. Но и при извънредните ситуации, които изискват извънредни мерки, има някои неща, които не се променят. Едно от тях е храненето. Извънредно или не, в обичайните часове стомахът ни напомня, че е редно да се погрижим за него.

И макар препоръчителното стоене вкъщи да ни лиши от удоволствието да хапнем навън, като посетим любимото си заведение, се оказа, че все пак не сме лишени (изцяло и слава богу) от възможността да си поръчаме вкусен обяд или вечеря, които да ни бъдат доставени до прага на дома.

Извънредно Happy в извънредно положение - мисията е възможна

Бизнесът си е бизнес, но при необичайни ситуации, като настоящата, той се превръща и в мисия. Или поне за хората, работещи в кухните на "Нарру". Всеки ден от там към адреси в цялата страна тръгват 4000 поръчки. За да могат хората да спазват по-лесно наложените ограничения. И за да може да остане поне нещо обичайно в извънредното ни ежедневие. Затова от "Нарру" уверяват, че ще работят на пълни обороти, като ще се опитат да отговорят на повишаващото се търсене, без това да увеличи времето за доставка.

Всяка една кухня от ресторантите на известната верига е превърната в строго контролиран цех за приготвяне и разнос на храна. По думите на управителя на "Нарру Доставки", мащабът, който веригата има, както и модерното оборудване на кухните, им позволява изключително бързо да приложат на практика всички необходими извънредни мерки и нормативи за сигурност, подадени от Министерството на здравеопазването.

Снимка: dir.bg

Ние сме същите плюс всички необходими мерки

И да, това е точно така. Защото протоколите за безопасност и хигиена не са новост. Те са задължителни при работа с храна и се спазват отдавна, независимо дали има епидемия или не. Разбира се, новата реалност изисква и някои новости, като специалните защитни облекла, маски и ръкавици, както и нови специални препарати за още по-честа дезинфекция. Защото грижата за здравето е от първостепенна важност и най-вече защото доверието трябва да бъде оправдано.

Преди всяка работна смяна се проверява температурата на всички служители. Самите те пък подписват декларация, че са здрави.

Снимка: dir.bg

Униформите на готвачите са от специален понджи плат с високо ниво на непропускливост. Той не задържа нищо по себе си, но пък позволява дезинфекция с аерозолни препарати на спиртна основа и обтриване с антибактериални кърпи. Маските и ръкавиците се сменят на всеки час, като преди това ръцете задължително се измиват със сапун и се дезинфекцират със специален разтвор.

Снимка: dir.bg

От кухнята на един от ресторантите Happy в столицата ежедневно към домовете на хората тръгват около 750 поръчки. Приятно ухаещата храна се поставя в кутии, които се съхраняват в отоплителни шкафове при температура от минимум 65 градуса. А това е така, защото при тази температура всички микроорганизми просто нямат шанс за оцеляване. Самите кутии пък се запечатват в специални пликове, за да поемат към крайната си дестинация.

Доставка ала капитан Хук

Всеки доставчик работи с маска и ръкавици. Предпазните очила са следващият задължителен елемент, тъй като вирусите много лесно преминават при контакт с очите. Преди всяка поръчка чантите за разнос на храна се дезинфекцират и чак след това в тях се поставят запечатаните пликове.

Ако се притеснявате да платите кеш или не сте успяли да изтеглите пари, не се безпокойте - "Нарру" предлага опция за безконтактна доставка с картово плащане. Ако изберете тази опция, то вашата храна ще бъде доставена от самия капитан Хук (образно казано), преоблечен като доставчик. Храната не се оставя на пода, защото това е огнище на зараза, а ще достигне до ръцете ви със специална кука.

Бързо и съобразително, още в първия ден от извънредното положение, веригата е закупила необходимите количества куки от магазините за риболовни принадлежности. А след всяка доставка доставчикът си сменя ръкавиците.

Снимка: dir.bg

Накрая не ви остава нищо друго, освен да отворите кутиите с уханни ястия и да си пуснете "Don't Worry, Be Happy". Защото всеки ден може да сте извънредно щастливи, дори при извънредно положение.