Сериалът "Короната" успя бързо да завоюва интереса и любовта на милиони зрители по целия свят. Наред с всички аспекти на управлението на кралица Елизабет II, които поредицата представя, разбира се, там централно място заема и историята на принц Чарлз и принцеса Даяна. Четвъртият сезон на сериала обрисува този труден и сложен брак, но нека видим как точно започна той.

Изминали са почти 24 години от смъртта на принцесата, която всички обичаха, а днес се навършват точно 40 години от деня, в който принц Чарлз и Даяна Спенсър обявяват своя годеж.

След само 6 кратки месеца ухажване, Чарлз прави предложение за брак на своята избраница на 3 февруари 1981 г. Скоро след това двойката отбелязва тържествено годежа си с малка фотосесия, заснета пред Бъкингамския дворец и кратко интервю, в което официално обявяват годежа си. Интервюто завършва по доста странен и объркващ начин.

Години по-късно Даяна споделя в книгата си "Даяна. Нейната истинска история от първо лице":

"Репортерът попита "Влюбени ли сте?" Помислих си "Що за въпрос" и казах "Да, разбира се", а Чарлз се обърна и каза "Каквото и да означава влюбени". Това напълно ме обърка. Помислих си "Какъв странен отговор!". Беше болезнено."

Embed from Getty Images

Общоизвестен факт е, че принц Чарлз се е срещал с по-голямата сестра на Даяна - Сара. Години по-късно започва връзка с Даяна и официалната им връзка започва през 1980 г. По-късно в мемоарите си принцесата споделя за  този период от живота си:

"Той намери девицата, жертвения агнец и в някакъв смисъл бе обсебен от мен."

Вижте снимки на принц Чарлз и принцеса Даяна >>

Даяна е на 19 години, когато започва романтичната си връзка с Чарлз. Двамата се срещат за първи път през 1977 г. в семейния дом на Даяна. Тогава тя е на 16, а принцът вече е навършил 29 години. По това време принцът се среща със сестрата на Даяна - Сара, която е била считана за възможна бъдеща съпруга на Чарлз. Веднъж, по време на ски ваканция през 1978 г., Сара говорила с журналист, на когото обаче казала, че не би се омъжила за Чарлз за нищо на света.

Embed from Getty Images

принц Чарлз и Даяна през май 1981 г.

Чарлз и Даяна се срещат в продължение едва на 6 месеца преди да се сгодят. По-късно става ясно, че броят на тези срещи за тези 6 месеца е бил 13, преди принцът да направи предложение за брак на госпожица Спенсър. Въпреки че Чарлз е с 12 години по-възрастен от Даяна, в началото на връзката си двамата искрено се радвали на компанията си един на друг и бъдещата принцеса веднага приела предложението за брак.

Embed from Getty Images

принц Чарлз и Даяна в деня на обявяването на годежа им

Скоро след годежа си, двойката позира за специална фотосесия, с която да обявят историческото събитие. За снимките Дяна е облечена в кобалтово син костюм с пола и сако - дело на британската модна марка Cojana. Костюмът е съчетан с риза с панделка на врата, бели чорапогащи, черни обувки с нисък ток и черен клъч.

Принцът е облечен в сив костюм, съчетан със светлосиня риза и вратовръзка на точки, както и бяла кърпичка в джоба на сакото.

Embed from Getty Images

принц Чарлз и Даяна в деня на обявяването на годежа им

След фотосесията, двойката дала краткото телевизионно, което се превръща в традиция. По-късно херцогът и херцогинята на Кеймбридж, както и херцогът и херцогинята на Съсекс са интервюирани слеd официалното обявяване на годежите им.

В този момент Даяна се отличава и като първата жена в историята, която е имала работа, за което ѝ е било плащано, преди да стане годеница на кралския наследник. В края на 70-те години на миналия век госпожица Спенсър живее в Лондон, където е упражнявала няколко професии - инструктор по танци, детегледачка, помощничка в детска градина и хостеса.

Годежният пръстен, който Даяна получава от принц Чарлз е с 12-каратововално син сапфир, заобиколен от 14 диаманта и изработен от 18-каратово бяло злато.

Embed from Getty Images

годежният пръстен на принцеса Даяна

Бижуто е изработено от британската бижутерна компания Garrard. Сега пръстенът принадлежи на херцогинята на Кеймбридж и съпруга на принц Уилям - Катрин Мидълтън.

Embed from Getty Images

принц Чарлз и Даяна в деня на обявяването на годежа им

Според бижутерната къща принц Чарлз избрал точно този пръстен, тъй като винаги се възхищавал от синята сапфирена брошка на майка си. Затова, в мога, в който видял пръстена, си помислил, че той е идеален.

Тъй като принц Чарлз и Даяна всъщност се сгодяват на 3 февруари, всъщност пазят годежа си в тайна в продължение на 3 седмици, преди да оповестят новината публично.

Embed from Getty Images

принц Чарлз и Даяна в деня на обявяването на годежа им

И отново около шест месеца след годежа, двойката се жени на пищна церемония в катедралата St. Paul в Лондон. На практика за една година те започват връзката си, сгодяват се и се женят.

принц Чарлз и принцеса Даяна на сватбата им

БТА

Всички знаем как продължава тази приказка, превърнала се в ужаса за Даяна и за Великобритания. През август 1996 г., точно 15 години и един месец след сватбата, Даяна и Чарлз най-сетне стигат до развод, след като години наред е ясно, че нещата в тази кралска двойка са много далеч от "добре". Само година по-късно - на 31 август 1997 г. Даяна умира в автомобилна катастрофа в Париж. Любимата принцеса на хората е едва на 36 години.

БТА