Макар към днешна дата Крис Тъкър да е записал в своята филмография десетки заглавия, зрителите със сигурност неизменно ще го свързват с образа на детектив Джеймс Картър от комедийната поредица "Час Пик", в която си партнира заедно с Джеки Чан. И въпреки че вече изминаха четири години, откакто двамата актьори обявиха, че ще лентата ще има четвърта част, за огромно разочарование на почитателите ѝ... такава все още няма.

Само че сега няма да говорим за евентуалните причини, поради които снимките на продукцията не са се състояли, а ще насочим вниманието си към едно от звездните имена в нея, защото днес, в този прекрасен ден от заминаващото си вече лято, то празнува своя 50-и рожден ден. И макар Холивуд отдавна да е насочил своите прожектори към него, по случай личния му празник, ние ще се запознаем отблизо със събитията изграждащи живота му.

Кристофър Тъкър е роден на 31 август 1971 г. в Атланта, щата Джорджия. Той е най-малкият син на Мари Луис и бизнесменът Норис Тъкър, притежаващ фирма за почистване на къщи. Като едно от общо шест деца, Крис от малък разбира, че хуморът има силата да привлича всеобщото внимание към него, затова често си служи с него не само у дома, но и в училище. Неговата духовитост обаче съвсем не се нрави на учителите му, тъй като по време на учебните часове той обича да ги пародира, за да забавлява съучениците си, разваляйки дисциплината на класа.

Въпреки това дори педагозите му не могат да отрекат, че имитациите му на Еди Мърфи, Майкъл Джексън и т.н., в които се превъплъщава през междучасията, са наистина впечатляващи. Дълго, след като напуска гимназия "Columbia", из нейните коридори продължава да се говори за неговата артистичност, която неведнъж е развеселявала съучениците му.

Осъзнало, че притежава таланта да забавлява околните, още преди да завърши средното си образование момчето знае, че иска да превърне това в своя професия, подражавайки на своя кумир Ричард Прайър. Преди да се дипломира и да се впусне в преследване на мечтите си в Лос Анджелис, за известно време той се изявява по сцените на комедийните клубове в родния си град, а аплодисментите и смеха на публиката го убеждават, че пътят, по който е поел, е правилен.

Така на 19 г. той стяга багажа си и се отправя към Града на ангелите, твърдо решен да наложи името си в индустрията, подобно на милиони други хора, озовали се в Меката на киното, въоръжени единствено с блянове и копнежи. Само че за разлика от повечето от тях - той успява. Естествено, това не се случва веднага. Минават две години преди лицето му изобщо да се появи на екран, като през тях той решава да печели посредством онова, което вече му е познато - стендъп комедията по баровете, където наново започва имитира остроумните любимци на зрителите, преди да получи своя шанс да се превърне в един от тях.

В началото на кариерата си взема участие в оригиналното шоу на НВО "Def Comedy Jam", което се оказва трамплин към големия екран. След две незначителни телевизионни продукции, за които застава пред камера, прави своя дебют в киното през 1994 г. с лентата "Домашно парти 3". Големите роли обаче не идват веднага след това, както навярно повечето хора биха предположили. Напротив, за известен период той получава единствено малки ангажименти, докато не се снима в "Петък" с рапъра Айс Кюб. По-късно участва в "Мъртвите президенти" и "Шум на пари" с Чарли Шийн, а между двете заглавия се появява и в "Петият елемент".

Истинският успех обаче го застига с "Час пик", превърнал се в абсолютен хит и истински "бокс-офис разбивач", чиито приходи от прожекциите му надвишават 240 млн. долара. Изпълнението на Тъкър в лентата не само насочва вниманието на Холивуд към него, но също така му носи и няколко съвсем заслужени награди. Но вместо да се възползва от връхлетялата го изведнъж слава, включвайки се в нови проекти, той сякаш потъва вдън земя за цели две години. По-късно в свои интервюта казва, че през тях е пътувал, наслаждавайки се на живота.

Когато през 2000 г. създателите на филма обявяват, че снимат продължение, никой не вярва, че то ще подобри резултатите на първата част. Само че именно това се случва, тъй като той печели 330 млн. долара. За нея хонорарът на Крис е 20 млн. щатски долара, а за второто продължение - с 5 млн. повече. Интересен факт е, че след "Час пик 2" той отново изчезва от светлините на прожекторите, този път за още по-дълъг период, а именно 6 години. През тях той казва, че е отклонил редица предложения за роли, защото всички те били за комедии, а той искал да докаже, че е способен да изиграе сериозни персонажи, подобно на този, който изпълнява в "Мъртвите президенти". Очевидно обаче филмовите студиа не могат да си го представят в подобна светлина, затова в крайна сметка през 2007 г. артистът се завръща като детектив Джеймс Картър.

В личен план звездата все още не е срещнала голямата любов, с която да прекара остатъка от дните си. През 1997 г. се жени за Азя Праъйр, дарила го с единствения му син - Дестин, който днес е на 23 г. Бракът им обаче оцеля едва 6 години, като и до сега никой от тях не е издал причина за развода им. През 2014 г. интервю за Fox 5 го среща с журналистката Син Симпсън, а искрите между тях прехвърчат моментално. Не след дълго става ясно, че са двойка. Година по-късно той пада на едно коляно с пръстен в ръка, искайки ръката ѝ. Разбира се, получава положителен отговор, но за жалост двамата така и не минават под венчилото. Връзката им посреща своя край след 12 месеца.


Крис Тъкър със сина си