"Жената има повече власт върху един мъж, отколкото държавата има върху него."

Ралф Уoлдо Емерсън


Наричат ги фатални - жените, които променят правилата, жените, които нехаят за правилата, жените, които с една усмивка могат да накарат мъж да поведе война, да убие хиляди, да наруши вековни традиции, да изправи мъж срещу мъж, брат срещу брат, държава срещу държава, да накара крал да избяга от трона или принц да се откаже от потеклото си.

Дали това са жените, които наистина променят мъжа, или пък са жените, които просто карат мъжа да намери себе си и му помагат да бъде свободен? Всичко е въпрос на гледната точка. Но, когато се върнем назад във времето, то ни показва, че героите може и да са различни, но историята сякаш се повтаря и можем да намерим паралели между фаталните жени, които са променили хода на предначертани на пръв поглед събития и дори са съборили империи, или поне са ги накарали стабилно да се "пропукат".

Повод за тази своеобразна разходка във времето е Меган Маркъл, разбира се - красивата съпруга на принц Хари, която, както той бе казал преди време "се спъна и падна в живота ми".

БТА

Да, актрисата от САЩ, живяла в Канада, много бързо плени сърцето на принца и след само две срещи те вече бяха на почивка в Ботсвана. През ноември 2017 г. Хари предложи брак на любимата си със специален пръстен с два диаманта, принадлежали на майка му - принцеса Даяна. И в центъра бе диамантът от Ботсвана. Двамата започнаха да правят планове за бъдещето, като стана ясно, че Меган ще се откаже от това да бъде актриса.

Стана ясно обаче, че нещата няма да вървят по строго определения в британското кралско семейство ред още при подготовката за сватбата на Хари и Меган. Още тогава те показаха, че искат да правят нещата по свой начин.

Снимка: Getty Images

Самата церемония бе по-модерна и по-различна, с госпъл хор, с присъствието на майката на Меган, с историята покрай баща ѝ, който така и не дойде на сватбата ѝ с принца и т.н.

Просто Меган и Хари са една по-модерна и различна двойка.

Вижте снимки >>

Много хора тогава искаха да възкликнат (и някои го направиха) "Господи! Има чернокожа жена в кралския двор!", а други дори нарекоха Маркъл "британската черна кралица".

Не на последно място труден за преглъщане от страна на британската кралска фамилия бе и фактът, че Меган Меркъл вече има един брак и един развод зад гърба си - с режисьора Тревър Енгелсън.

По време на бременността си и след раждането на Арчи, Меган влезе в спор с пресата и с някои конкретни медии, като Хари напълно защити съпругата си и също започна война с тези издания.

Миналата година бе наистина динамична и изтощителна за двойката. И в нейния край Меган и Хари първо оповестиха решението си, че няма да прекара Коледа с кралица Елизабет II и останалите членове на кралското семейство, а ще пътуват за празниците до Канада. Там имаха време да обмислят и своето следващо и най-важно до момента решение, което обявиха преди дни, а именно, че желаят да се оттеглят от кралските си задължения като старши членове на британското кралско семейство.

Много от хората приписват заслугата за това само на Меган, която явно обича съпруга си, но не се чувства щастлива във Великобритания. Факт е обаче, че независимо дали тя го иска, или не, по този начин, с това решение, двойката вся истински смут в британския кралски двор, който до този момент не се е сблъсквал с подобен казус.

Или поне не със съвсем същия...

Уолис Симпсън

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

"Сред неизброимите капани, разпръснати от врага на човеците в този свят, най-лошият който никой досега не е успял да избегне е жената - корена на всяко нещастие и на всяка погибел. Филизът на всички пороци. Жената е сладкото зло, пленителна отрова, намазано с мед острие, пронизващо сърцето и на най-благоразумния мъж."

Марборд от Рен

Разбираемо, Меган Маркъл веднага бе асоциирана и сравнена с Уолис Симпсън - жената, която накара крал Едуард VIII да се откаже от това да бъде крал.

Уолис Симпсън е име, което не бива да се споменава в Бъкингам, защото той още не се е отърсил от нейното фатално влияние.

Уолис била член на висшето общество. Първият ѝ брак бил с офицер Уин Спенсър, но не след дълго двамата се развеждат. След това Уолис се омъжва за корабния притежател Ърнест Симпсън. Предполага се, че точно около сключването на втория ѝ брак тя се запознава с Едуард - принц на Уелс, по време на парти и след това започва връзка с него.

Две години по-късно Уолис се развежда със съпруга си, за да се омъжи за Едуард, който вече е станал крал на Великобритания. През 1936 г. Едуард ѝ предлага брак, с което скандализира Обединеното кралство.

Уолис Симпсън и Едуард VIII на сватбата им, 3 юни 1937 г.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Този брак противоречал на всички правила. Крал Едуард, като монарх, бил и върховен глава на Църквата на Англия, която забранявала разведени хора да сключват брак в църквата, ако предишният им партньор е все още жив. А Уолис имала не един, а цели двама живи бивши съпрузи. Но Едуард заявил, че обича тази жена и ще се ожени за нея без значение от нищо. Този брак просто бил неприемлив - политически и социално неподходящ за британски крал.

С цел да се ожени за Уолис Симпсън, крал Едуард абдикирал от британския престол и бил наследен от брат си Албърт, приел името Джордж VI. Той е бащата на настоящата кралица Елизабет II. Албърт не приел с охота новата си роля, той никога не бил желал да се качи на престола, освен това страдал от ужасяващ говорен дефект. Неговата история е разказана във филма "Речта на краля" с участието на Колин Фърт.

След сватбата с Уолис, Едуард, когото всички наричали Дейвид, приема титлата херцог на Уиндзор, а Уолис става херцогиня на Уиндзор. Двамата за кратко се превръщат в истински знаменитости. Живеят на Бахамите от 1940 до 1945 г., където херцогът служи като губернатор. През цялото време се счита, че двойката симпатизира на нацистите и дори са се срещали с Хитлер през 1937 г.

За разлика от предните си два брака, Уолис всъщност остава постоянна във връзката си с Едуард и е омъжена за него цели 35 години до смъртта му през 1972 г. След това тя живее изолирано, не се появява публично и си остава една противоречива фигура в британската история.

Елизабет Тейлър като Клеопатра

"За да успее, една жена трябва да мисли като кралица. Кралицата не се страхува от провал и не се бои да жертва живота на другите хора."

Опра Уинфри

А историята ни връща още по-назад във времето, отредено за Клеопатра.

Повече от 2000 години името на Клеопатра е символ на фаталната жена. Клеопатра всъщност е последната владетелка на Древен Египет и има с какво да бъде запомнена, освен с това, че е превърнала червения лак за нокти в иконичен тренд.

Клеопатра била интригуваща по всеки един начин. Тя била един от малкото членове на нейното семейство, които говорели египетски. Семейството ѝ било от гръцки произход и завладяло Египет след смъртта на Александър Велики. За да приеме напълно ролята на египетски фараон, тя се представяла като превъплъщение на много важната за египтяните богиня Изида.

Най-известната история от живота ѝ е тази, в която успява да се промъкне в палата на Юлий Цезар, за да се възползва от него. Предполага се, че се минава покрай пазачите, увита в килим, носен от неин верен слуга. Точно девет месеца след най-прочутото сношение в света, Клеопатра ражда сина си Птоломей Цезар през 47 г. пр.Хр.

Съответно Цезар се отказал от плановете си да анексира Египет и вместо това подкрепил Клеопатра като владетел.

Веднага след като Цезар бил убит през 44 г. пр Хр., Клеопатра се съюзила с Марк Антоний и се противопоставила на законния наследник на Цезар - Октавиан Август. Тя родила близнаци от Марк Антоний.

Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън в филма "Клеопатра" (1963)

За съжаление, както знаем, от историята и от трагедията на Шекспир "Антоний и Клеопатра", двамата имали трагичен край. Антоний се самоубил след битка срещу Октавиан Август и мислейки, че Клеопатра е мъртва. Малко след това станало ясно, че тя е жива. Клеопатра погребала любимия си и не след дълго се затворила в стаята си с две от близките си слуги. Счита се, че и тя се е самоубила, като в историята има и намесена змия - символ на божественото царство.

Тялото на Клеопатра било положено до тялото на Марк Антоний.

Даян Крюгер като Хубавата Елена във филма "Троя"

Warner Bros.

"Да, това е най-злото от злините. Наричат го жена. Дал ни го е Зевс...и с неразкъсваеми вериги ни наложи (да го носим) герои и царе."

Семонид Аморгоски

Накрая, но не на последно място идва и фаталната история за Хубавата Елена, която е причината за избухването на Троянската война.

Хубавата Елена е дъщеря на Зевс и Леда и съпруга на Меналай, царя на Спарта. Сестра е на Кастор и Полидевк и на Клитемнестра. Нейното бягство с Парис, според легендите, станало причина за Троянската война.

Елена била най-красивата жена на Земята. Толкова била красива, че всеки мъж искал да я има. Още докато била момиче, героят Тесус мечтаел да я вземе за жена. Той я отвлякъл и я скрил в Атина, но братята на Елена я спасили.

Когато пораснала, Елена имала много кандидати за женитба. Тя избрала Менелай - кралят на Спарта. И макар самата тя да е избрала съпруга си, любовта ѝ към него не била силна. По същото време край Олимп се венчали богинята Тетида и смъртният Пелеус. Всички богове били поканени на сватбата, освен Ерис. Това, разбира се, силно го разгневило. Ерис се появил на церемонията и хвърлил ябълка към богините Хера, Атина и Афродита, на която пишело "Най-красивата". Всяка от тях твърдяла, че ябълката е предназначена за нея, а спорът им силно застрашавал мира на Олимп.

Затова Зевс поканил принца на Троя - млад мъж на име Парис, за да бъде жури на конкурса за красота, в който участвали само богините - Хера, Атина и Афродита. Всяка от тях предлагала на Парис подкуп, за да гласува за нея. Афродита предложила най-много изкушения - тя обещала да даде на младия принц най-красивата жена на планетата за негова съпруга в замяна на гласа му. Това била Елена.

За да си поиска обещаната награда от Афродита, Парис отишъл в двореца на Менелай, където бил приет като гост. Противопоставяйки се на древните закони за гостоприемство, Парис съблазнил Елена и избягал с нея.

Принцът отпътувал за Троя с Елена - акт, който се считал за отвличане, независимо от доброволната воля на най-красивата жена. Когато Менелай открил, че жена му я няма, той и брат му - Агамемнон започнали да събират войска, с която стигнали до вратите на Троя. Това било и началото на Троянската война.

Орландо Блум и Даян Крюгер като Парис и Елена в "Троя"

Скрийншот: Youtube