Саня Армутлиева говори пред Life.dir.bg за широко дискутираната ѝ роля в режисьорския дебют на Мариан Вълев. Разбрахме и любопитни подробности от "кухнята" на "Вирджиния рекърдс". Саня ни разказа в средата на седмицата за култовата си сцена с шамара от "Лошо момиче" и кой е бил житейският урок, който е преживяла, за да бъде още по-непреклонна в убеждението си, че на дете не се посяга. Ще разберете и как поддържа перфектната си фигура въпреки натоварения си график.

Здравей, Саня! Как мина днешният ти ден?

Ранно ставане, отиване до летище да изпратя голямата си дъщеря, която учи в Лондон, работа в офиса, където ме чакаха чуждестранен артист и неговия мениджър преди да си тръгнат от България, след като вчера и през нощта се снима в ново видео на един от нашите артисти, срещи на тема мърчандайзинг, новият албум на BTS, конферентен разговор с колеги в Париж и Лондон на тема дигитално разпространение, снимките на новото видео продължиха и днес и така...

Вижте Саня на снимачната площадка >>

Всички говорят за участието ти в режисьорския дебют на Мариан Вълев "Лошо момиче". Имаше ли колебания дали да се включиш в ролята на властна и агресивна майка и променихте ли с Вълев нещо в образа?

Отказах няколко пъти да вляза във филма, но накрая се предадох. Мариан преработи сценария няколко пъти, за да даде на моята героиня повече нюанси, повече човечност - недостатъчно според мен (Смее се.).

Как се сработихте със звездата на филма Любомира Башева?

Бубето е прекрасно  и талантливо дете. Истински я заобичах и без да искам влязох в майчински режим с нея и извън снимките на филма.

Помогна ли ѝ със съвети за актьорството и за шоубизнеса?

Първо ѝ се накарах, че понякога пуши, разпитах я грижи ли се за себе си. Не сме имали много време да говорим, но между нас вече има връзка и тя ще е завинаги. Станала съм ѝ нещо като орисница - казала съм ѝ да ме вика всеки път когато има нужда и аз ще се явявам и ще боря лошите духове.

А тя успя ли да те научи на нещо ново?

Тя ме изуми със сериозността, с която беше подходила към ролята и с обезоръжаващата си доброта. Великолепно дете!

В "Лошо момиче" има една знакова сцена с твое участие, която влезе и в трейлъра на филма. Тази, в която удряш шамар на Любомира. Дори хората, които не са гледали лентата, се впечатляват от кадъра и го обсъждат. Какво си спомняш от заснемането на сцената?

С Мариан се карахме много за тази сцена. Аз исках да падне, защото насилието над деца е нещо, което може тотално да ме изкара от релси. Ако видя, че дете страда, съм готова да скачам. Когато детето ти е на ръба, когато стигне до крайност, това обикновено е вик за помощ и шамарът е последното нещо, което би помогнало в подобна ситуация, екстремна проява на безсилие и малоумие от страна на един родител. Той обаче настоя с аргумента, че реалността е брутална и че повече от често родителите са тотално неадекватни в отношенията си с децата и предизвикват бедствия, без да си дават сметка. На мнение съм, че от родителите произтичат всички проблеми на децата. Когато снимахме сцената се разплаках, не мога да удрям дете. Аз и реално не я ударих, но ми беше трудно.

Имала ли си подобна ситуация в живота си и какво мислиш за шамарите вкъщи?

Никога не съм удряла шамар на децата си. Когато Маргарита беше малка, една вечер бяхме в банята и тя направи зверски фасон, тропна с крак, бутна някакви неща нарочно, стана страшна суматоха и аз я плеснах по дупето. Тим, моят прекрасен англичанин, директно я взе от мен, сложи я да спи и излезе от къщи без дума да каже. Стана полунощ, един часа, него го няма (Гледайте внимателно "Лошо момиче"! Там има подобна сцена, ключова за сюжета - б.р.). Обадих се на нашите, за да дойдат до нас и аз да тръгна да го търся. Дойдоха и с татко излязохме да го издирваме, защото се уплаших. Не си давах и сметка защо излезе и къде всъщност отиде. Не го намерихме из квартала и се върнахме. Към един и половина той се прибра, доближи се до мен и спокойно ми каза: "Никога повече не си позволявай да посегнеш на нашата дъщеря. Няма значение дали е леко пошляпване по дупето, все е израз на една и съща бездна в главата, безсилие, опит да разрешиш само собствения си проблем, без да си даваш сметка какъв друг зверски проблем създаваш в главицата на детето." Съпругът ми беше обикалял Южния парк, за да успокои гнева си от моята нецивилизована постъпка и беше прав. Никога след това дори потупване по дупето не съм си позволявала, каквото и да става. Намерете други начини да се справяте с конфликтите с децата, те обикновено просто търсят внимание, имат нужда от обич, от разбиране, от помощ дори. Голямо "не" на шамарите не само в къщи, а където и да е.

Какво според теб трябва да направи твоята героиня във филма, за да спаси дъщеря си?

Трябва да се научим и да си наложим да гледаме света през очите на децата и нищо друго да няма значение за нас, освен какво би ги превърнало в щастливи и добри хора. Моята героиня просто трябваше да има отворени сетива за дъщеря си, да приеме отказа ѝ от гимнастиката, да обича безусловно и нея, и всички вкъщи, и да се намери отново, защото се е изгубила по пътя. Но това би бил друг филм, друга история.

Подобно на преподавателската професия, твоята работа във "Вирджиния рекърдс" непрекъснато те среща с нови млади лица. Трудно ли е да работиш с млади хора в музикалния бизнес?

Няма да се преструвам, че е лесно. Работата с артистите е най-трудното нещо, което правя. Повечето от тях са на възрастта на моите деца. Не е трудно да изпадна в учителско-родителска позиция, въпреки че се пазя от нея. Най-вярно е да съм ментор, а не родител. Да си успешен артист обаче до голяма степен зависи от възпитанието ти, от навиците ти, от рефлекса да учиш и да се трудиш и най-накрая от таланта. Неизбежно да съм техен продуцент и ментор минава и през това да преподавам житейски уроци. Славата е опасен фактор, корумпиращ съзнанието, ако то не е подготвено, а то обикновено не е.

Саня с Pavell и Venci Venc'

Virginia records

Има ли тенденция за падане на възрастта за музикален дебют у нас?

Тази тенденция не е от скоро, но е устойчива. Тя не е и само у нас, а касае световния музикален бизнес. Голяма част от новите артисти са непълнолетни.

Тази година всички говорят и за една от дъщерите ти - 15-годишната Алма, която представи първия си клип през февруари. Как го решихте? Събрахте ли семейния съвет?

Алма започна да свири на китара и да си попява, без ние дори да разберем. Бях просто част от последователите ѝ в Инстаграм и видях, че в един момент, малко след като започна да учи в Берлин, започна да си качва клипчета със собствени версии на любими песни, които от време на време истински ме изненадваха. Никога не е идвала при мен с изявлението, че иска да пее, да става музикант и никога не се е събирал семейният съвет, за да обсъжда каквото и да е в тази посока. Лека-полека някои приятели започнаха да ми се обаждат с въпроса дали виждам какво прави собственото ми дете и докога ще се правя, че нищо не се случва. Паралелно с това и в екипа ми започнаха да подмятат уж на шега, че имаме страхотен нов артист и какво сме чакали. Работя доста активно с румънския автор и продуцент Крис Тарчеа, по-известен като Monoir. Той е автор на хитове на 4Magic, DARA, Михаела Маринова, Йоана. На една вечеря в София се заговорихме за децата, как изглеждат, какво правят и аз влязох в профила на Алма в Инстаграм, когато заговорих за нея. Там просто му показах едно нейно видео. Той само ми каза, че току-що е открил невероятен артист и ако не съм му я заведяла в студиото, той сам щял да си я вземе. Та аз вече нямаше накъде да ходя, заведох Алма в студиото на Крис в Румъния, а тя според мен истински се изненада и дори не очакваше изобщо да се заема. Влязла в студиото със собствена музикална идея и текст на едно листче и така се роди първата ѝ песен. Намерих едно супер талантливо момче, което е все още студент по кино режисура - Димитрис Георгиев, той истински хареса песента и се амбицира да направи клип в рамките на доста скромен бюджет. "Perfect" на Alma се появи и изненада всички ни.

Саня с дъщеря си Алма

Снимка: Virginia Records

Доволна ли си от начина, по който публиката прие Alma, и планираш ли да я пуснеш в дълбоките води на световния шоубизнес скоро?

Изумена съм от реакцията на толкова много хора на всякакви възрасти. Такъв безусилен проект май никога не сме имали. Откакто е излязла, песента е най-пусканата българска песен и седмици наред е и най-излъчваната песен в медиите в България изобщо. Това обаче беше само началото - от гръцката музикална телевизия MAD TV сами поискаха парчето и подписахме с един от най-големите гръцки лейбъли за разпространение там. Universal Music в Румъния също поискаха парчето за там и го лицензирахме. Лицензирахме "Perfect" и в Турция, Полша, Израел, Русия и страните от ОНД. Днес Кристиан Костов ми пусна видео от фитнес център в Москва, в който тренира, където по радиото звучеше Алма. Невероятно!

Кога да очакваме следващия сингъл на Аlma?

Тя няма търпение пак да влезе в студио, но учи за изпити. Въпреки това в средата на април ще се събере с Monoir отново, за да записват нова песен.

За пръв път те видях в едно музикално предаване през 90-те - "Полиграм гостува на Нова телевизия", и бях много впечатлена от атрактивната ти визия и стройна фигура. Оттогава никога не съм те виждала в лоша форма. Как поддържаш физиката си и как съчетаваш режима си с многобройните си бизнес ангажименти?

Благодаря за това приятно описание (Смее се.). От години не ям месо, само риба от време на време и се храня здравословно - много зеленчуци, плодове, ядки. Не пуша, не пия твърд алкохол, само вино, но рядко. Опитвам се поне два-три пъти на седмица да спортувам - фет-бърнинг йога, комбинирана гимнастика за цялото тяло, малко тежести, тренажор. За тялото трябва да се борим.

Какво предстои?

Какво ли не. Нов страхотен проект на Pavell & Venci Venc' излиза след броени дни с видео, каквото не съм виждала друг път в България. DARA е готова с нова уникална песен, която ще излезе на български и на английски, Михаела Маринова - също. Йоана ще излезе с втори проект след силния си дебют "Да не спим". 4Magic работят по нова песен, която ще ги тласне още по-напред. Алма е в студио и записва. Ева Пармакова направи страхотен трак с един от най-успешните турски диджеи. DARA има и специална покана от един от най-добрите продуценти в Лондон и двете заминаваме за звукозаписна сесия в началото на юни. Работим и по албум с най-доброто на един от най-успешните български артисти от 90-те. И още - в средата на май за първи път в България организираме творчески лагер с участието на 20 чужди продуценти и автори, които заедно със свои български колеги ще създават музика в екипи в рамките на цяла седмица.

8pm