Стереотипите и подменените идеали за женска красота навлизат все по-дълбоко в ежедневието ни. Толкова сме свикнали да виждаме навсякъде в медийното пространство дигитално обработени женски образи, в които няма нищо истинско, че те са се превърнали в дефиниция за красиво. Тази дефиниция обаче налага твърде тесни рамки, в които огромна част от жените просто не могат да се впишат. Проучване на Dove* разкрива, че цели 70% от тях не намират прилика между себе си и образите, представени в медиите и рекламата.

На глобално ниво Dove, заедно с Grilgaze, Getty Images и жени от цял свят, стартира проекта #ShowUs: галерия от над 5000 фотографии на реални жени. Галерията предоставя на всички, които използват стокови изображения в работата си, снимки без софтуерна обработка, показващи жените, които не сме свикнали да виждаме: онези с различни от стереотипните тела, форми, физически белези и възраст. Целта на Dove e да провокира всички индустрии, експлоатиращи стереотипите за женска красота, да излязат от тясната рамка и да започнат да показват повече образи, които разширяват разбирането ни за истинска красотата.

В България марката подема мащабна социална инициатива, която ще обедини българските жени, за да отнесе тяхното послание до рекламата и медиите: #ShowUs Покажете ни повече жени като нас! Кампанията представя фотографиите и посланията на 7 дами, които буквално и преносно излизат от рамката, като заявяват смело, че всяка кожа, всяка възраст и всяка фигура могат да бъдат красиви. Шест от тях са на жени от най-различни точки на света, а седмата е българското лице на инициативата - слънчевата Елена.

Всички, които вярват, че е крайно време да разбием стереотипите и да направим следващата крачка към едно общество с по-цялостно разбиране за женствеността, могат да подкрепят социалната инициатива на Dove, като влязат на dovemybeauty.bg от 1 март до 16 април.

Но това не е всичко. За всеки, натиснал бутона "Подкрепи инициативата", Dove ще добавя по един лев към общата сума, която на финала ще дари на Български фонд за жените. БФЖ е единствената организация, която подкрепя местни НПО, работещи за правата на жените, за изкореняването на половите стереотипи, за премахването на всички форми на дискриминация и насилие над жени и момичета и постигането на реална равнопоставеност между половете.

Подкрепете тази инициатива, защото има смисъл от всяка крачка към един по-приемащ свят. Свят без насилие, дискриминация и неравенства, в който всяка жена има свободата и възможностите да разгърне пълния си потенциал без изкуствено наложени ограничения. Без стереотипи. Без рамки.