Връщайки се от работа, мъжът поема част от дейностите по отглеждането на децата и поддържането на дома, с което се поставя краят на несправедливото определяне на домашните задължения за „женска работа“.

Защо обаче нежните половинки продължават да упорстват, че поемат по-голяма част от домакинската работа и отглеждането на децата? Жените притежават специфична особеност - да вършат много дейности в едно и също време, пишат от puls.bg.

„Мултифункционалността“ обаче се заплаща с емоционално напрежение.

Резултатите показват, че независимо от сравнително еднаквата часова ангажираност и на партньорите в службата и по дейности вкъщи, майките прекарват 9 часа повече на седмица, съчетавайки няколко служебни и домакински дейности едновременно, в сравнение с татковците.

„Напрежението в повече“ идва не от работното място – и при мъжете, и при жените се отчита еднакво ниво на стрес там. Разликата се намира при изпълнението на домашните ангажименти и от пребиваването на семейството на публично място. И така, докато мъжете се радват все повече на ролята си на супербащи вкъщи, играейки с хлапетата, емоциите при жените имат негативен оттенък. Майките се чувстват потиснати, стресирани и изпитват чувство на вина, заради това, че не прекарват достатъчно време със семействата си.

У дома жените едновременно готвят, почистват дома, възможно е и да разговарят служебно по телефона, което носи негативните усещания и влошава настроението им.

Жените вършат най-малкото две неща наведнъж 48 часа в седмица, са точните цифри. При мъжете часовете са 39.

Ключът на загадката се намира във факта, че мъжете избягват да прилагат своите „мултифункционални“ способности при грижата за децата. Те повече ги въвличат в „интерактивни занимания“, отколкото участват в рутинните задължения по обслужването им, което само по себе си е приятна и отблагодаряваща се дейност. За разлика от тях майките са склонни да взимат децата си при отмятането на задачи навън или да ги надзирават, докато шетат у дома.

Има и разлики в самочувствието на мъжете и жените у дома. С прибирането у дома мъжете се разтоварват и настроението им се подобрява, поради което и са по-ведри в заниманията си с децата. При половинките им обаче картината е противоположна, стъпвайки у дома за жените започва “втората смяна“, заключава ръководителят на проучването Барбара Шнайдър.
ИЗБРАНО