Както стана ясно от публикувано в неделя от семейството на покойника негово прощално писмо, 78-годишният Закс бил неизлечимо болен. Според сътрудник на фондацията на бившата му съпруга Бриджит Бардо, Гюнтер Закс се е застрелял в имението си в Гщаад, Швейцария.

В прощалното писмо, разпространено от швейцарската информационна агенция SDA, се казва: "Страдам от безизходната болест А. Все още това не влияе на логичната ми мисъл, но започвам все повече да забравям, паметта ми бързо се влошава, намалява и речникът ми."

С тези си думи Гюнтер Закс описва симптомите на болестта Алцхаймер. "Тази заплаха винаги е била за мен критерий да сложа край на живота си", се казва по-нататък в прощалното писмо. "Загубата на духовния контрол над живота ми би ме лишила от достойнство, така че взех решение да се противопоставя", пише още Закс.

Според онлайн-изданието на сп. "Фокус" Гюнтер Закс се е застрелял в събота. Ще бъде погребан в най-тесен семеен кръг идния петък, се казва в съобщение за печата.

От фондацията на Бриджит Бардо бе заявено, че актрисата била съсипана от лошата вест, тъй като и след разтрогването на продължилия три години брак със Закс през 1969 г. тя поддържала близки отношения с бившия си съпруг.

Гюнтер Закс беше швейцарски гражданин от 1976 година. Женил се е три пъти, като третият му брак /с шведската манекенка Миря Ларсон/ продължава от 1969 г. до смъртта му. Произхожда от богато на традиции семейство на индустриалци. Дядо му по бащина линия е тайният съветник Ернст Закс - изобретателят на свободния венец на велосипеда. Прадядо му по майчина линия е основателят на компанията "Опел" - Адам Опел.

Бащата на Гюнтер Закс, индустриалецът Вили Закс, слага край на живота си през 1958 година. След завършването на висшето си образование Гюнтер Закс става вицепрезидент на групировката "Закс" и остава на този пост до края на 70-те години, когато той и брат му продават дяловете си в компанията. Още преди да излезе от семейния концерн, Гюнтер Закс има и други интереси.

От началото на 60-те години той си създава репутацията на плейбой. Закс се отдава обаче не само на светския живот - той си създава име и като фотограф, автор на документални филми и меценат-колекционер на произведения на изкуството.

Бившият съпруг на Бриджит Бардо Гюнтер Закс се самоуби


Бриджит Бардо сред най-горещите героини в историята на киното