Макар и предстоящия парад на планети да не е толкова вълнуващ и значим за човешката раса, той крие не по-малко любопитни факти. Трите планети, които ще „танцуват“ в края на м. май имат интересни отличителни белези не само една от друга, а и от цялата Слънчева система.

По ред на номерата в редица ще застане Меркурий – освен че е най-близко до Слънцето, това е и най-малката планета. След нея ще се нареди и „посестримата“ на Земята – Венера. Освен, че символизира жените, Венера е единствената, която се движи обратна на останалите 8 планети посока. И третият „участник“ е най-голямата от всички планети – Юпитер.

Преди месец, около 14-15 април, имаше ден на отворените врати в Обсерваторията на СУ. Имах щастието да посетя студентската лаборатория и да се насладя на науча интересни неща. Очаквам с нетърпение поредната необяснима загадка – а именно т.нар. „парад на планетите“, когато няколко планети се събират в една линия. Разбира се, подобни явления се случват през месец-два. Не може да ги наречем „апокалиптични“, но всичко, свързано с необятния космос буди интерес у всички любители на астрономията“  – сподели директорът на отдел „Маркетинг и реклама“ на сп. „Биограф“ г-н Светослав Кантарджиев.