Какво рискуваме, когато седим по цял ден

Въпросът е риторичен - рискуваме здравето си. Но колко е голям рискът?

Обратно в новината

Коментари - Какво рискуваме, когато седим по цял ден | Лайф.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Стою

"Не е важно колко дни си живял, а колко живот е имало в дните ти." Не съм го казал аз. Просто ви го припомням.

Видели Вуте на нивата, седи и копа. Попитали го, защо копа така? А той им отговаря:-"Опитах легнал, ама не ми е удобно!" :-)

И чета си аз - Какво рисуваме, като седим по цял ден, и как само се разочаровах, като си видях грешката!

По последните данни за продължителността на живота ми направи впечатление, че градското население е по-дълголетно, в сравнение със селското, което предполагам се движи повече от градското.

Стою

Ми, нобади ноуз. Ама по лични наблюдения - най дълго живеят гражданите, които се изнесат да живеят на село и дори след пенсия продължават да си работят в града. Селото, разбира се, е относително понятие... Вилната зона - село ли е? Вилидж?

Може да се хване дискова херния от стоене на стол! Категорично статистически доказано! Не се изказвайте неподготвени. Имам дискова херния и съм изчел всичко достъпно. PS. Интересно е, че точно при щангистите случаите на дискова херния са по-редки, вероятно от специалните похвати за вдигане и взетите предпазни мерки.

По самата си същност животът е смъртоносна болест, предавана по полов път, така че не се притеснявайте излишно. Един няма да е оцелял от тази болест.

Хората си мислят, че те контролират живота и че той е за тяхно удоволствие и да си правят кефа, а истината е много неприятна. По всичко личи живота има едно има едно единствено предназначение, а хората са единствено временен съд (тяло), чието задължение е да пренася и размножава един код/програма, тоест говоря за гените и всичко е заради тях - и дето работиш, печелиш и дето пътуваш, но най-вече туй дето правиш деца, а това дали си спечелил 100 милиона и станал супер известен, не никакво постижение, ако нямаш и едно дете за разлика от Хасан от маалата, който има 15, макар мръсни и неуки и цял живот нищо не е барнал. В крайна сметка от твоите постижения след 100 000 години няма да има и следа, а наследниците на Хасан ще са стотици хиляди. Мисля, че Дарвин беше казал, че не оцеляват най-силните, най-красивите и интелигентните, а най-приспособимите. Или с други думи няма никаква гаранция, че наследниците на Хомо Сапиенс след 100 000 години няма да са с интелекта на шимпанзета, че дори кучета.

Или с други думи тялото на човека е материя, чиято не ти принадлежи, която си взел за 30-50-100 години назаем и после си я връщаш.

Ма ти не живееш като Хасан, нали?

Много умно, няма що. Направи си 15 наследника и се чуствай успял. Предпочитам да изкарам някой милион и да живея в повече възможности.

баба ми работи 40г. в селското стопанство без да седне по цял ден и накрая пак си умре на 65г. от работа на полето ....

Горките ни депутати каква опасност ги, грози,не им се сърдете,че липсват от Народното събрание,те трябва да се движат и са им необходими още по-високи заплати защо здравето им е застрашено.

Значи ако пушим ще сме по-здрави, защото по-често ще ставаме да набиваме крак пред пепелника :)

При мен жените работят легнали и взимат добри пари! ;)

"Всички болести идват от ядове. Всички ядове идват от гадове." Древна мъдрост, залепена от шофьор на Икарус. И е много вярна. Седенето по чял ден наистина е убийствено и скапва тотално целия организъм. Отделно въздухът, водата и храната са тотално отровени. Целият свят нарочно е направен на ад от малки групи психопатични изроди и инструментите им.

Има и друг лаф - всички болести са от нерви, само венерическите са от удоволствие :)

Добре и кво да правя да си напусна работата и да стана копач на полето така ли ?

Доста безполезна статия. Накрая можеше да завършите с нещо положително - някакви препоръки, идеи... Всеки знае, че застоялият начин на живот е вреден...

Даа , наистина седенето е много вредно ,сега се опитвам да спя прав !

ахахахахааххах!!!:-)))) много як коментаааар!:-)))

Тоя явно спи на работното място.

Да забранят работенето! Веднага!

Налагало се е да се седи и по 12 часа :( Не можеш да се раздвижиш след това, няма нещо, което да не се е схванало, изтръпнало и да боли.

играех баскетбол. от < 2 години имам адски болки. периодично. няколко пъти в годината. от стола е. бях 90-95 кг преди да седна на него. стигнах до 137! сега пътувам към 125. добре че съм висок добре сложен и не си личат. почти. свръх тегло и стол. това е...

Готин коментар точно в десятката !

Свали до 105 и ще се съживиш. Аз като тренирах бях 115 при ръст 190. Сега съм 90-95 , а над 100 ми тежи.

така, а пък след това - все по гръб.

Истина е, че гръбначните мускули отслабват от седенето и ТОЧНО затова трябва да се правят някакви упражнения и/или да се спортува нещо или да се ходи на фитнес. Абе нещо трябва да се прави...въпреки че то все няма да е достатъчно, защото кой има толкова време и нерви, че да виси по 2,3 часа във фитнеса или да тренира по толкова у дома. Затова е хубаво винаги когато имаме възможност да вървим пеша и да изкачваме стълби, все е нещо. Но е факт, че когато спра да правя коремни преси и да тренирам за седмица, две по някаква причина, веднага ми се обаждат болките в гърба и губя тонус все повече, умората се натрупва...така че спортът винаги е добре дошъл. И какво значи "фитнесът след работа не бил решение"...еми айде на фитнес по време на работа....ха ха ха...кой когато и както може, важното е някак да намери време и сили. Щото на работа понякога нямаш време да отидеш до тоалетната буквално, какво остава да се разтъпкваш.

Оф, аман от фитнес-реклами и спортни пропаганди... Колко парични изкараха мутрите с това и колко тъпи хора се осакатиха... Абе да бе учила биология в училище, нямаше да пишеш глупости тук. Става дума за режим, за начин на живот, не за редуване на разни пикови натоварвания... Абе какво да ти обяснявам. ВЕРВАЙТЕ в модните религии.... докато на 40 останеш с колит и без колянни стави...

.....Ъъъъ само за протокола, АЗ точно не съм фитнес пропагандиращ човек, а казвам, "че е хубаво нещо да се прави". Аз си тренирам в къщи, имам си тренажор, връткам го когато не съм уморена пред телевизора вечер, правя си упражненията на Синди Крауфорд, които след толкова години все са си супер добри, поне за мен и моето тяло. Поне за себе си знам, че ходенето на фитнес ще отнеме много от времето ми(не че имам против фитнеса много отдавна ходех и ми харесваше), защото имам семейство и някак трябва да жонглирам с времето, мъжа и детето. По биология винаги съм била номер едно! Айде без заяждане и злоба! А и няма как човек вечно да робува на хранителни режими и или на определени тренировъчни такива. Всичко трябва да е УМЕРЕНО! И точно затова казвам, че все няма да е достатъчно според нас самите или според някой трети човек. Важно е как се чувстваме, не да се скапваме!

Спортът е полезен, но наистина всичко трябва да е с мярка и прекаленото натоварване вреди Има хора, които се вманиачават и наистина си съсипват здравето. Имам познат, всяка сутрин тича, кара колело и през деня няколко часа във фитнеса блъска като ненормален. Самите треньори му казват, че 3 пъти в седмицата е достатъчно, защото мускулите трябва да почиват. Няма да се учудя, ако на 30-40 го тресне някой инфаркт. Много млади мъже, запалени по фитнеса измряха още пред 30. Всичко трябва да е умерено, а с напредване на годините дори и да спортуваш няма как да избегнеш нито болестите, нито смъртта. Организмът старее, независимо какви гржи полагаш за него, това не значи, че трябва да се занемариш напълно. Трябва да сме умерени във всичко. "Прекален светец и Богу не е драг".

dirddd@

Никой не е казал, че всеки втори трябва да се боде с химия и да се надува като балон, както прави съвременния български "бодибилдър". Най-важното нещо е човек да се храни правилно и да тренира както той намери за добре и колкото счита за достатъчно. Ако си решил да ставаш културист, боди се, яж по 10 пъти дневно и тренирай по 3 часа във фитнеса, след време последствията си ги носиш ти, а не някой друг :)

И от качване по стълби ли печелят пари мутрите? Май не можеш да разчетеш това, което четеш... Жалко, всеки възможностите си. Явно много дълго не ставаш от стола и залиняваш и в главта.

Абсолютно съм съгласна с всичко писано! Трети и много добър вариант е човек всеки ден да си прави някакви упражнения и дори по време на работа, поне по 5 мин от типа разтягане, протягане и изобщо подходящи за раздвижване. Има достатъчно информация вече в нета и само човек само да иска може да намери клипчета с показно.

Именно! Без вманиячаване, важното е да се чувстваш добре. Аз ако не с епразтегна сутрин в леглото(примерно ако се изстрелям спешно, заради детето), после цял ден се чувствам некомфортно.

здраве купува пари, но с пари здраве не се купува...

Никой не знае дали като умре няма да отиде в един по-добър свят от този, в който живеем в момента. Човек се ражда, за да се мъчи и после умира. Едва ли там горе е по-зле от тук :)

Така е, това е цикълът на живота. Човек не може да избяга от съдбата си, един умира млад - друг стар, един живял добре - друг не, един срещнал любовта - друг не, всичко е съдба. Кой, каквото му е писано! Най-важното нещо в живота освен здраве е да имаш късмет. Разбира се, че трябва да полагаш усилия, но късмета играе много важна роля.

pilcho

Това дали се мъчиш в този живот, е въпрос на личен избор. По-точно на система от избори.

То да е само седенето на стол опасно - бял кахър. Масово вече умират млади хора, и то не само по пътищата, а от болести - най-вече рак, инфаркт и инсулт. Голяма част от младите хора не могат да доживеят и до 40. Онази жена от София на 40 почина от инфаркт, нормално ли е това? При днешния начин на живот, ако доживееш до 60 пак трябва да си благодарен. Всичко идва от стреса и напрегнатото ежедневие, в което живеем всеки ден, лошата храна, мръсен въздух, изобщо всичко е скапано. И да имаш, и да нямаш пари стреса е налице, защото и където много пари играят пак е голямо напрежение и отговорност. Дори това, за което плащаш скъпо е некачествено, всичко е менте в БГ. Но за мен основният фактор е стресът, той отключва всички болести. Затова опитвайте се, доколкото е възможно да живеете е по-спокойно, да не се ядосвате за глупости и да си пазите нервите. Закъсате ли с тях няма спасение, после идват и страшните болести. Избягвайте най-вредните храни, спортувайте и се стремете да имате повече положителни емоции с любимите хора. Липсата на хубави емоции и стойностни преживявания разболява душата, а оттам и тялото. Обичайте и го показвайте, защото не се знае дали утре ще ви има, никой не знае колко му е писано. Живейте всеки миг пълноценно.

Абсолютно съм съгласна! Много точно казано!

да ви кажа нещо! от тази седмица ми е! влезнал ми е изодзадзе здраво! за 15 години професионален спорт ми няма почти нищо! но от 15 години вече работя седнал пред компютър и ИМАМ ДИСКОВА ХЕРНИЯ в момента! разбрах го във вторник! качих 50% от теглото си на тоя скапан стол! не си струват парите! не е добра тази сделка за мен...

Какво да се прави, то от нещо ще се умира. Условията на труд в РОБОВЛАДЕЛСКА ДЪРЖАВА БЪЛГАРИЯ са никакви. Всеки където и да работи, седнал на бюро, прав в магазина, клекнал на строителната площадка, легнал под земята в рудника той съсипва здравето си за жълти стотинки. От година на година условията на труд се влошават и никой не прави нищо това да се оправи. Политиците се занимават само със себе си, кой победил, кой направил далавера и пр. Българите се топят като мартенски сняг и тези които ни "управляват" не разбират, че ще доиде ден в който няма да има кой да им плаща сметките.

Много добър коментар точно в десятката си !

Изследването е безсмислено, щом не е установено какво е най-здравословното възможно положение, в което трябва да бъде човек през по-голямата част от деня (прав, легнал, клекнал?)

Установено е, и то отдавна - най-здравословното положение е движение и работа, съчетано с почивки /в седнало и легнало положение/. Въпросът не е кой е единствения правилен начин, а че трябва да има баланс - ако ще работиш седнал, то да не е повече от 3-4 часа за деня, през останалото време ще се разходиш, ще свършиш някаква физическа работа, ще легнеш да поспиш 1-2 часа.... Това е идеята общо взето...

Благодаря за съветите, но това трябваше да се каже в "изспедването". Така не е ясно с какво положение сравняват седналото, като казват, че увеличава риска...

Забравили са да споменат за хемороидите! А иначе стъкмистиката им с цифрите е излишна.

От опит, аз вече 14 години изкарвам по 8 часа пред компютър, да ставам за по малко, и ето от тази годи ме почнаха яките болки. Влоши ми се състоянието.

Всеки ще умре рано или късно. Човек не е добре прекалено да си трепери и да се пази, такива хора обикновено първи си отиват. Когато имам работа по цял ден на компютъра как да обясня на шефа, че е вредно и трябва да стана да се разхождам. Пълни глупости. В днешно време почти всеки прекарва време пред компютъра, неизбежно е. Но съм твърдо "за" спорта, поне 4 пъти в седмицата.

Глупави и недоказани статистики! Имам познат - цял живот беше часовникар - по 8-9 часа на стола и умря на 90 г. И друг, който нон стоп беше в движение - и умря на 40 г. Така че.....Не стъкмявайте нещата...Всичко е ГЕН - естествен подбор. Така е откакто свят светува...

Най-добре е да се работи легнал! - По-добре се оросява мозъка; - По-малко енергия се изразходва; - Човек се подготвя за голямото лежане на оня свят.

Тия ги разправяйте на РОБОВЛАДЕЛЦИТЕ, не на учените мижитурки - РОБИ, дето продаваме здравето си за ГМО "хляб" и мрем на по 30-40 години!!! На "лекари" не ходим, другите душмани без това ни ограбват до стотинка, поне без да ни доувреждат насила. Най-висококвалифицираните, в най-добрия случай сме натъпкани във вонящи задушни мазета, вързани пред изгарящите монитори, седящи на счупени подобия на "СТОЛЧЕ"та, без право на мърдане 8 часа на ден, всеки ден, 30-40 години стаж!!! Не знам как е в "меката", но и в провинцията има хора и то с по няколко висши и с научни степени, при това без да са си платили с подкуп, а са заслужили със знание и... продадено на безценица зрение, гръбнак, вътрешни органи... камо ли личен живот! Това е така, защото просто не всеки може да трупа пари с престъпления, някои разчитаме на честния си труд :(

И колко пъти отиде да си поискаш по-висока заплата? Що все чакате някой друг да ви изрие кочината? С тия висши, можеш да си намериш работа навсякъде, нали? Чии го дириш там, където не плащат? Не ми говори глупости за родината, не ми се струваш нито щастлив, нито осигурен. Твоето не е патриотизъм, а мазохизъм.

Еее, все ревете, че всички се преместили в София... пък после що седиш в провинцията?! Ми гледам родители, нямам пари за колосалните наеми и транспорт в София, пък и София е 2 милиона и едва се диша, какво ще стане ако й се нахакат още 3 милиона народ?! Иначе за провинцията - няма големи заплати и при 10 висши!!! Не слушай митове и легенди! Ела в реалността. За билет в чужбина нямам пари, камо ли семейството си да спася... тъй, че и за емиграция не ми споменавай. Накрая - седиш, мрънкаш си наум, ама превиваш гръб да купиш лекарства за болната си майка и мълчиш :(

Работата е там, че и прав да работиш цял ден също не си е работа... Както във всичко, и тук въпросът е да се намери златната среда. При работа на стол през целия работен ден, задължително ставане и раздвижване поне на всеки час.

Обаче в повечето офиси, хората едва се разминават, камо ли да се "разтъпкват". Пък и разтъпкването е разрешено само за 15 минути сутрин и толкова следобед... Е, 8 часа с две прекъсвания от по 15 минути, едва ли е голямо облекчение... затова пък вечно ревящите болници и особено аптеки трупат несметни богатства на гърба на агонизиращите.

Нещо ми изглеждат нагласени тези данни! Аз работя с компютър седя доста дълго, но нищо ми няма!

Щото работиш за себе си :) И аз така бях на младини 5-6 години - поседя час-два па пийна кафенце, обикаляйки насам-натам за 30 минути, после поседна за час да пожиткам игрички или да погледам клипчета и... "рабооотя"... тъй 5-6 часа на ден :) Ама, братко, някои трябва деца да хранят, болни родители да гледат, безбожни данъци да нариват в здравната дупка и какво ли още не... та тия са вързани 8 (че и 9-10 даже!) часа - не мърдат, не шукват, а само онова което им е зададено е отворено на екрана! Така, че мисли и благодари за късмета си... докато го имаш.

И аз бях така, нищо ми нямаше. Но един ден просто ей така ме заболя много и не можех да стоя прав, след преглед ми намериха дискова херния. На 37 години. От тогава съм друг човек - полустарец. Иначе съм все съм спортна фигура, изправен, всичко ми е наред, ама болките са нечовешки и постоянни , ежедневни и не мога спя повече от 4 часа /ден. И не знам докога ще издържа и колко ще ми се скъси живота от това. И няма изход освен сложна и опасна операция, от която може да си парализираш краката. И това нямаше да ми се случи никога, ама никога, ако бях спортувал мъничко повече. Ама е късно. Сега лежа, лаптопът виси във въздуха над мен и само така мога да свърша работа за 5 стотинки.