Преди три века Томас Джеферсън - третият президент на САЩ, работел прав в кабинета си.

Тази мода се завръща в САЩ, където все повече експерти предупреждават, че оставането в седнало положение през целия ден в офиса е вредно за здравето.

"Когато дълго време си в седнало положение, се подготвяш за смъртния одър", заяви Роб Даноф от Американската асоциация на остеопатите.

Риск от болки в гърба, дегенерация на мускулите, сърдечни болести, диабет, рак на дебелото черво и дори преждевременна смърт грози работещите в седнало положение, сочат резултатите от скорошни изследвания.

"Живеем в общество, в което човек прекарва в седнало положение по-голямата част от времето си в офиса, а когато след това се върне у дома, се отпуска в креслото пред телевизора. Тази комбинация може да е смъртоносна", увери Даноф.

Колкото по-дълго си в седнало положение, толкова по-лоша е циркулацията на кръвта в твоя организъм. Посещението на фитнеса след работа не компенсира нещата.

Резултатите от изследване, публикувани в Archives of Internal Medecine, показват, че са налице 15-процентно увеличение на риска от преждевременна смърт за хората, които прекарват 8 часа дневно в седнало положение, и 40-процентно увеличение на същия риск за оставащите 11 часа дневно в седнало положение в сравнение с онези, които по-малко от 4 часа дневно са в седнало положение.