H&M свали реклама заради обвинения в расизъм

Шведската търговска верига за облекло Hennes and Mauritz AB, по-известна като H&M, съобщи, че изтегля снимката, заради която си навлече обвинения в расизъм.

Обратно в новината

Коментари - H&M свали реклама заради обвинения в расизъм | Лайф.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Уайт пауър .

Ако детето беше бяло, нямаше да има проблем, така ли?

именно. в германия ако кажеш нещо против всички цветнокожи, муслими, бурки, тюрбани и т.н. веднага те обявяват за расист и даже е наказуемо. от друга страна горепосочените , се излежват по цял ден, вперили поглед в скъпите аифони и псуват меркел и всички германци, разбираи и тези, които живеят тук, на арабски, африкански ( диалекти колкото искаш), но кои ти разбира, прощават им всичко, защото са клети бежанци!

Именно, това питам и аз!

Интересно дали ако маймуните можеха да говорят щяха и те да искат да им се извисяват?....

точно обратното е, именно повдигането на въпроса е расизъм, самата идея че има някаква връзка между снимката и надписа то това е расизъм

А маймуните ще съдят H&M щото показват за най готина маймуна някакъв кюнец...

наи хубавата дгунгла за маимуни-----е в развитите даржави саздателя на рекламата ша го подгонат каото бял човек за доказателства

наи хубавата дгунгла за маимуни-----е в раzвитите дарjави саздателя на рекламата шa го подгонат кат истенска маимуна за доказателства

А къде е джунглата ?

Ама наистина ли американците изучават "Хъкълбери Фин" в 11 клас, когато са на по 17-18 години? Та това е четиво за деца и героите му са деца.

"Извиняваме се на хората, които са могли да се почувстват обидени". Е , то пък оставаше и да не са обидени. Наистина ли "всетолерантните" шведи са такива го веда и всичко при тях е поза и лъжа

на черното бяло не можеш да кажеш...

Ще съдим цензурите за потискане на истината...

за да я дават по шведската телевизията. Няма ли кой да убие тая маймуна ???

За какво говорим, след като "Училище в САЩ забрани книга на Марк Твен заради думата "негър"? Според Ърнест Хемингуей "цялата съвременна американска литература води своето начало от една книга на Марк Твен, наречена "Хъкълбери Фин". Според Американската библиотечна асоциация романът, издаден за пръв път през 1884 г., е едно от най-оспорваните заглавия на всички времена, което оглавява списъка с книги, които е искано от разни хора и организации да бъдат премахнати от рафтовете. За пръв път тя е забранена в Конкорд, Масачузетс, през 1885 г., като е определена за "боклук, годен само за бунището". Днес пък проблемът е в често използваната от Твен дума "негър", която се среща повече от 200 пъти в текста. През 2011 г. едно издателство пусна на пазара версия на творбата, в която въпросната думичка беше заменена с "роб" - контрамярка срещу цензурата, която е причина "тези важни образци на литературата да биват премахвани от училищните програми по света". "Всички ние (бел.ред. - управителният съвет на училището) стигнахме до извода, че обществената цена за четенето на книгата в 11 клас е по-голяма от нейните литературни стойности", написа в писмо до родителите директорът на училището във Филаделфия, където премахнаха произведението от учебната програма. Той изтъква, че някои ученици са сметнали "използването на думата с "н" да бъде доста провокативно, а отношението на учебното заведение не взема под внимание всичките си ученици. Училището се води от квакерската християнска философия , която се основава на мирното разрешаване на конфликти, търсене на истината и сътрудничество. "Не смятам, че това е цензуриране. Наистина съм на мнението, че това е възможност за училището да направи крачка напред в това да се вслушва в учениците си", допълни директорът. Статията е от офф нюз и някак кореспондира със случая с тази реклама. Няма да се учудя това да бъде изтрито, но фактът е факт, историята с Твен е отдавнашна и защо ли случката с тази реклама не ме учудва.

Има бели, има черни маймуни, има маймуни албиноси. Ако някой иска да си купува тениска с надпис маймуна на нея си е негов проблем . Къде е тука расизмът ?

Ако на блузата пишеше "най-готиния снежен човек" пак щяха да писнат, че това било иронична подигравка и какво ли не. Няма угодия когато живееш като вечната жертва и все искаш нещо от всеки друг, но не и от себе си.

аман вече,и да пръднеш някой ще се почувства обиден...иначе снимката си е самата истина...

подарете на всички негри по една такава!

Аз трябва да си купувам дрехи, а на тия безплатно, и освен това недоволни!

Не е далече от истината! Да не би да е красив лебед!

Това е повече от смешно. Ако детето беше бяло, на никой няшаше да му направи впечатление.... Колкото и да се мъчат някои да ни убеждават че черното е бяло, няма да успеят....

проблемът е в главата на хората е не в блузата...означава ли че такова момче не може да харесва никога маймуни..маймуните са прото едни от многото животни...то и кафявите мечки с кафяви

мисля, че не е нарочно. просто са облекли черно дете манекен в тази блузка точно. черните обаче много остро реагираха, и P. Diddi например, на инстаграм каза, че черните са над всички други, божествени направо.

имала съм общо с черни - и приятелство и работа...проблемът е в тяхната глава, а не в главите на хората около тях...има нещо, което не им дава мира, свързано с начина по който изглеждат...

Сега е модерно да търсиш начин да си обиден. Всяко нещо може да ти послужи. По цял ден някой виси по мрежата и търси за какво да впие зъб. Ама няма да се занимава с важни неща за да не го опраскат по мутрата, ще търси някакви лесни цели. А такива винаги има. Дали някой ще е махнал кръст или ще е снимал негърче с анорак. Между другото този който е снимал е виждал дете срещу него а не негърче, за това и не си е дал сметка, онзи който първи е хврлил камъка има такова, расистко подсъзнание.

Жалко, толкова му отива блузката на това мургаво дете!

Прави са хората. Няма място за расизъм в модерния свят.

Няма място за расизъм и за черни в съвременния свят. Да се оправят, от колко време не са роби, имат право да се обучават. Какво са постигнали? Едно голямо нищо понеже повече не могат. По-лесно е да рапират и да са кисели. И все белите са им криви.

Стига , бе. Оная опра уинфри се готви да им бъде президент на американците - ти - нищо не били достигнали. И като нищо ще я изберат

да не е лъжа

трябва да се боикотира тази тъпа марка парцалаци и грозните им реклами с негри. откакто Desigual взеха да рекламират с една петниста крава, не купувам нищо от тях.

Кой е виновен на белите, че някой измисли закон за расова дискриминация !? Черните са гадюги, ще те смачкат , ако имат власт над теб, разчитат на закона и от това печелят от компенсации за дискриминация. Наричат ни бледи боклуци и други специфични термини. Ако си испанец във Великобритания не бива в присъствието на черен да употребяваш думата негро, това е обида и може да бъдеш осъден. А на испански думата негро означчава черно във всеки смисъл. Те чернокожите ни мразят от дъното на душата си и така ще бъде.

ChatGPT

Един приятел в Холандия каза, че там са забранили десертите с име Negro (познати при нас с името Негърчета), защото името било расистко

А то Negro не значи нищо повече от "черен". Какво обидно има? Да не би да не са черни?

Тва не е черно дете, то е афроамериканска издатина.......

чак пък да е най-красивата маймуна...

Сега е редно белите да се оплачат. Излиза, че бяло дете може да бъде наречено маймунка, а чернокожо - не. Нали цветнокожите искат равнопоставеност. Щом за белите е приемливо да казват галено на децата "маймунки", то и за цветнокожите трябва да е същото.

Голяма грешка! Черните не искат равнопоставеност. Искат превъзходство, права, специални грижи, помощи, квоти за университети, евтини кредити. Да са равни не им стига отдавна.

същи нашенски цигани...

Да попитам, расизъм ли е, че не харесвам определени хора, но никога не съм им направил нищо лошо, напротив храня ги с моите данъци. Просто не ги искам за зет или снаха, за работник или наемател, за приятел и т.н. Въпрос на личен избор. Тези групи хора не са профилирани по цвят на кожата. Пияници, наркомани, престъпници, мързеливци, лъжци, нечистоплътници и т.н. Това, че определени раси отговарят на много от гореизброените качества, мой проблем ли е или техен? Имам право да се асоциирам с когото си поискам.

не си расист ,а наи-обикновен сноб.

Всички се правят, че не разбират какъв е проблема, а той е че в 21 век все още расизмът е реалност и на хората с по-тъмна кожа се гледа като второ качество. Едно е бяло дете да си сложи такава блузка, друго е чернокожо. Като кажеш на бял човек- голяма си маймуна, звучи като закачка- един вид готино луд си. Като кажеш на чернокож същото, звучи като- кога ще слеснеш от дърветата, животно? Стига вече!

Всичко опира до чувство за хумор и самооценка.

Когато си мачкан в живота и пренебрегван заради цвета на кожата си, чувството за хумор няма никакво значение.

Който вряска най-силно, той има права. Останалите имат задължения. Съвременна демокрация.

нормалните хора не правят паради, като обратните, и не демонстрират с искания да ги признават за някакъв си извратен нов пол!

Странно нещо са човешките представи - ако бяло момченце носи блуза с такъв слоган, е социално приемливо. Но ако момченцето е цветнокожо, веднага става дискриминационно.

Значи ако бяло дете е облякло въпросната блуза, тогава няма нишо обидно да го наричаме маймуна, така излиза, проблема е само ако е чернокожо детето. Що за комплекси и изкривени разбирания за толерантност? Сега родителите на детето, които не са имали нищо против то да се снима в тази реклама, да върнат тлъстия хонорар, който са получили.

Кво толкова се сърдят. По яко ли щеше да е да пише Най грозната маймуна в джунглата?

Стана ми любопитно каква е тази "манекенка" Стефани Йебоа... Н&M, направете й един тишърт с надпис: "Най-огромното черно прасе на планетата".

Стефани Йебоа? Това първо. Второ, тя и други явно се чувстват като в джунгла и затова подсъзнателно се засягат на маймунка. Изводът е: маймунка в джунглата = расизъм. А в зоопарк? Цветът на кожата на малкия манекен в случая е нещо вторично, на фона на вълната на задаващия се тормоз на бели, които ще бъдат принудени да се съобразяват с цената на всичко с подобни искания.

Ами как да кажеш на черното бяло.???

Доста тъпо наистина, даже не е и смешно. И стига с този расизъм! В света има два вида хора- лоши и добри.

Те купуват хладилници за поддържане на стайна температура

Е какво, с тоя суичър наистина си е наистина най_ хубавата маймунка в джунглата

Бай Пешо е расист. При това глупав и неграмотен. Не е обида, а факт. Не виждам причина да се трият очевидни истини.

Баща ти е трябвало да се изпразни на майка ти на лицето, а не вътре. Факт! Не виждам причина защо още дишаш български въздух. Марш при маймуните в Африка.

Освен всичко друго си и твърде невъзпитан. По вина на семейната ти среда. Отново факти, никакви обиди.

Но те са били пределно откровени.Браво.Но не знаех, че джунгла е обидна дума,винаги съм я смятъл за гъста тропическа гора, но щом е обидна дума-вече ,това е друг въпрос