Божур - цветето, което прeчиства организма

Божурът се смята за билка, която прочиства организма от токсини и повишава имунитета, както и носи благополучие.

Обратно в новината

Коментари - Божур - цветето, което прeчиства организма | Лайф.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Статийката за божура e пет за четири. Наистина божурът е отровен и е опасно да се употребява - все пак има четири вида божур- градински/ този в градините , който е на снимката и има бял, розов и червен с много богат цвят- китайският е с малко венчелистчета/, диворастящ или тревист и дървовиден- във вид на храст и също с един - два реда листенца в цвета. У нас вирее градинският и диворастящият.Всеки вид божур притежава специфичния си изглед и аромат.Точно затова се използва в козметиката и парфюмерията-Noa,212,Eclat DÀrpege,Pleasures, Very Irresistible и мн. др. Това са парфюмите с аромат на различни цветове градински божур- бял, розов и червен . Ароматът на тревистия и дървовидния не е така наситена.Според мен има връзка между името БОЖУР и БОГ. От там и самото красиво българско име Божура и Божур. В други страни той носи името пион-peony ,paeonia. Любим ми е белият божур- и като аромат, и като цвете. Не обичам откъснати цветя и букети. Букет от божур може да предизвика алергия или главоболие- също както някои други растения-момина сълза, зокум и др.Колкото до благополучието , сватбите и магиите- това е много относително и важи за всички цветя. Цветето носи добро само ако е подарено от добър човек и с добри помисли към този, на когото се дава.

не им стига че ни тровят в храни, въздух и "лекарства", а сега ни тласкат и към самоубийства-УЖАС

Божура е отровен. Не си правете чай от него, щото така може да ви пречисти, че направо да ви "очисти".

прочиства организма от токсини, повишава имунитета, носи благополучие, пере, простира, готви, гледа децата, ако го сложите в колата сменя маслото и помпи гумите.

Божурът е забранен за късане от природен резерват Странджа! Така, че не бързайте да правите букети!

Нели, струва ми се че говориш за китайския дървовиден божур ...Божурът е красиво цвете, отрупано с богати цветове в бяло, кремаво, жълто, оранжево, червено, лилаво, розово....

Що мо се чини,че божурът е малечко отровен.

Химиче състав. Корените съдържат перигринин (алкалоид), пеонолово етерично масло, глутамин и танин, венечните листа - пеонин (антоцианово багрило, което е отровно!), цианин и дъбилно вещество. Извадка от "Природна аптека" с автори Д. Памуков и Х.Ахтарджиев, изд. Земиздат 1981 г., София, стр.49

" .... божур произлиза от китайската дума "sho yu"..." - Нели ти си феномен в журналистиката.

Ако ви го набужурят, ще се натеменужите и пречистите. Процедурата трябва да се прави поне два пъти седмично, за да има ефект. Честита прЕлет, а както казваше тато, след пролетта иде лето, после имаме есен и листата падат, а накраа иде зима и вали снег! Това - на Индира Ганди при посрещането пред самолета и онази жена се е шокирала! Справка - интервюто с великия Въло Радев при Славе Трифонов. Даже показа и няколкото особени походки на лидеро некогаш, ха-ха.

Ве джендъри? Излезте във всяка българска гора и ще видите Божур и Кукуряк. Сладко и Горчиво. Живота и Смъртта. Вместо да висите пред екраните....хванете гората.