Най-висшият съд в Ню Йорк отхвърли присъдата от 2020 г. за сексуални престъпления на бившия холивудски продуцент Харви Уайнстийн, издадена по делото, което даде сили на движението #АзСъщо (#MeToo), съобщиха Ройтерс и БТА. 

С четири срещу три гласа щатският Апелативен съд реши, че съдията по делото е допуснал грешка, като е позволил на прокуратурата да представи показания на жени с твърдения, че Уайнстийн ги е насилил, въпреки че те не са били част от обвиненията срещу бившия продуцент по делото.

Съдът посочи, че съдията по делото е допуснал и друга грешка, като е позволил кръстосан разпит на Уайнстийн по начин, който го е представил в "силно повлияна от предразсъдъци" светлина.

Злоупотреба с правосъдието е да се позволят непроверени обвинения в нищо повече от лошо поведение, което вреди на характера на подсъдимия, които обаче не хвърлят светлина върху достоверността им по отношение на наказателните обвинения, написа от името на мнозинството съдия Джени Ривера. Лечението за тези тежки грешки е нов процес, добави тя.

Уайнстийн излежава присъда от 23 години затвор, след като през февруари 2020 г. беше осъден за сексуално посегателство срещу бивша асистентка на продукция през 2006 г. и за изнасилване на млада актриса през 2013 г.

Предстои районният прокурор на Манхатън Алвин Браг, чийто предшественик Сайръс Ванс внесе обвинението срещу Уайнстийн, да реши дали да повдигне отново обвинение срещу бившия продуцент.