Българските деца нямат достъп до култура

Скъпите цени на билетите е едно от най-често срещаните причини младите хора да не посещават културни събития. Това става ясно от анкетно проучване на Българската асоциация на работодателите в областта на културата (БАРОК).

Обратно в новината

Коментари - Българските деца нямат достъп до култура | Лайф.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Държавата вече е много пропаднала и е опасно да се живее на такова място.

Не само киното и театъра са култура. Книгите, галериите сащо са култура и достапът до тях е лесен. Важното е желание да има от страна на родителите. Иначе това министърче, може да спомогне като се купуват от дръжавата нови книги за библиотеките в отдалечените райони. Относно това че в провинцията хората имали повече интерес към културни поряви, ще дам за пример големият провинциален град пловдив, където раздавахме благотворително книги за деца, съпътствани от куклен театър и интересът бе минимален, за разлика от същата проява в София. В София има в пъти повече интелигентна и търсеща публика!

Ами да не би и населението да е в пъти повече? За Вашата проява не е имало добра разгласа. Аз лично не се сещам, а смея да кажа, че водя детето си почти на всичко, за което съм се осведомила по някакъв начин и съм преценила за полезно и добро. В понеделник, например, бяхме на детска опера в лятното кино и имаше много деца, а все пак през летния сезон публиката намалява по обективни причини. За големината на града и съобразно разполагаемия бюджет културният живот в Пловдив е дори на много високо ниво. Каня Ви на Есенния салон на изкуствата. В нощта на музеите и галериите целият град е по улиците и можете да почувствате за какво става дума.

В малките и средните градове чалга псевдо културата работи и облъчва на пълни обороти, а културата или я няма или е представена символично. Чалгата е част от живота на много хора, докато културата - не. Културата трябва да е по-близо и по-достъпна за хората. За театъра и класическата музика представленията на живо са от фундаментално значение за възприемането и разбирането им от зрителите. Същото важи и за народната музика. Трябва да има повече летни фестивали, да се възстановят старите и изградят нови летни театри, да се разкарат разни самозабравили се интелектуалци на важни постове в държавата. Има светлина в тунела.

Българските деца нямат достъп до култура Нека първо да им се осигури достъп до образованието.

Боже, и този лигльо П.Стоянович се затресал за културата на децата? По-добре да обясни, защо нарече Никола Вапцаров "терорист"?????

най-важен е личният пример и средата на развитие за подрастващите- останалото са просто извинения.

Нали имат достъп до чалгата, за какво им е култура. Знаят всички песни на чалгарките по-добре от уроците си. Това са голяма част от днешните деца - чалга поколение.

За да се създаде интерес на детето към културни събития, родителите от детството му трябва да посещават с него концерти, театър, кино. Това са минимум билети за трима, в най-добрия случай-30лв. В провинцията гастролиращите постановки са с билети минимум 15лв, а когато ти харесат две заглавия-сметката е 45лв за трима, за една постановка.Колко хора могат да си го позволят?Е, на мен лично ми е трудно, макар да се опитвам да посещавам с децата си.Към тази сметка сложете и билетите за кино, книгите-за тричленно семейство това са приблизително 200лв месечно. Как да се случи това-много трудно.

съм съгласна. Само да уточня, че библиотеките са напълно достъпни, а на кино да се ходи в 95 % от случаите не е култура. Киното вече е само развлекателен бизнес. В целия свят да се правят 5-6 стойностни филма годишно, но и техните автори скоро ще бъдат принудени да се откажат. Театърът върви по стъпките му. Има Интернет, електронни книги, ю тюб, прояви с вход свободен. Не се предавайте! Проблемът не е само за България, а световен.

А защо трябва да се ходи само на "гастролиращи" постановки? Само Камен Донев или някой, който познавате от ТВ сериалите ли заслужава да отидете да го видите? От личен (скорошен) опит мога да ви кажа, че понякога има билети за театър, които стигат до 2 (ДВА) лева!?

Културата не се измерва само в пари за посещения на събития, а във възпитаване на разбиране на ценностното и стойностното - книги, показване на образци на български и световни творци. Библиотеките са отворени даже и "старите" книги ще послужат на "новите" деца; в интернет има всичко музика, история, изкуство и всеки днес има достъп до интернет. Нека не ползваме парите като оправдание за бездуховност.

Този "журналист", написал статията е на нивото на грамотността на тези, за които пише - чалгаджийчетата. Цената на билетите не може да бъде скъпа а ВИСОКА. Когато тя е висока БИЛЕТИТЕ са скъпи.

ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ!Я ВЛЕЗТЕ В ЧАЛГОТЕКИТЕ,ДА ВИДИТЕ ЗА КАКВО ИДЕ РЕЧ. ПЪЛНО Е С КУЛТУРА, И ТО ОТ 11 ДО 16 ГОДИШНИ. ТАКА СЕ "СЪЗДАВА" ПОКОЛЕНИЕ!!

... и култура ? Не че нямаше даже напротив, но имайки предвид малоумните примати останали в тази жалка държавичка, просто нямам думи и за това е виновно цялото скапано общество.

Нали това ви беше целта?Но ще дойде Видьов ден!

Дори и г-н Азис би завидял на прическата на г-н Стоянович! А цената на билетите е най-малкия проблем. И Сорос да слезе на земята, и вход свободен да направят в театрите, зала "България" и Софийската опера, българските деца няма да напълнят салоните. Помислете си защо! И стига вече с тия пари (освен ако не са за фризьор на г-н Стоянович, но само за 3 лева може и да не прилича на Азис).

Децата на заможните былгари в САЩ и Англия сыщо са показател и доказателство за казаното от някои по-горе - дори когато парите не са фактор, децта посещават културни или не-културни мероприятия според културата на родителите си. Концерти класическа музика за деца посещават децата на родители-виолисти (от моите познати), а децата на приятелите на сащите тези виолисти не посещават тези концерти, а си стоят дома и си слушат чалга и тем подобни. Абсолютно са прави коментарите по-горе - от ниската култура на родителите идва ниската култура на децата, не от средствата.

И таз добра! Глория, Алисия, Мара Отварачката, Азис, Слави папуняка, порно в нета, порно в даскалото, порно в политиката... култура да искаш!

Христо Христозов, верния паж на Иван Модев /отговарящ за младежката политика в България вече 5-6години/ какъв отчет да напише?!? това са му били указанията в чернова, това отчел за голям хонорар. Министърът защо не провери защо, за колко и какво изобщо "отчита" тоз фъфлек?!?

да бе скъпи билети, цените на културни събития са макс 10 кинта. Е това ако е високо? Причината е друга - тоталната профанизация на населението, налагана десетилетия от културтрегери като слави трифонов.

Спомен от социализма - "Борис Годунов", мисля единствената поставена в НДК опера, незвезден състав (не гостуваше Николай Гяуров), около 20 ред, цена на билета 12 лв или ако отидеш с две деца стават 48! И тогава беше дяволски скъпо!

Пред тези, които са го назначили за отлично изпълнение на поставените задачи: "Българските деца нямат достъп до култура!" Очаква се отчетът на министъра на здравеопазването: "Българските деца нямат достъп до здравни услуги." И т.н.....

Преди да прави такива дълбокомислени изводи министърът да вземе и да даде едно (според него) определение за "култура". И тъй като "културата" се възпитава още оат детска възраст, задачата за това е най-вече на родителите; след това на у-щето, където трябва да се с9менят програмите по литкература с такива, които да събуждат интерес у подрастващите към худ. литература и езика като цяло, с примери и образци - родни и чужди, за висок стил и иразяване. Всичко това да става непринудено , а не по задължение и угрозата от слаба оценка, т.е. учителят трябва да може да събуди интерес в учениците. Оттам по естествен път да се събуди интерес към театър и кино, чрез представянае и обсъждане най-доблрите постижения в драматичното изкуство. Колкото до цените на билетите въпросът не е фатален: вместо да се ходи непрекъснато по молове и дискотеки и пр. (други ненужни разходи), средствата да се използват за "култура". А мкс., което може да се постигне в тази насока е да не се формира консуматорско отношение към духовните ценности, а да се възпитава вкус и усет за оригинала, непреходното - защото живеем в материално осигурен свят, но който е лишен от "оригинала", а на негово място царуват имитацията и красивите копия!...

Да бе, да! Нямали достъп, цените били скъпи? Ами що тогава, чалга-концертите са пълни до горе? Нека си признаем истината, че простотията е по-силна и да вземем мерки! Да се направят правилните изводи и да се противодейства на простотията, най-малко цените са ви проблем!!!

Единственият начин да се противодейства на опростачването (което е крещящ факт) е да се възстановят ясните разграничения между класите - хората са го измислили преди векове, не е необходимо да откриваме топлата вода. Кофти е, че в България икономическата сила е в ръцете на най-простите, но и този дисбаланс е преодолим. Всяка жаба да си знае гьола, а не да вдига крак за подкова :) Кастите не бива да се смесват, тогава всичко ще върви нормално.

В България богатата класа възникна,след кражбата на държавната каса.

КОЯ КУЛТУРА, Тази на зомбитата ли?

"СКЪПИТЕ цени на билетите Е ЕДНО от най-често срещаните ПРИЧИНИ ..."?!?!? Зашеметяващо начало на "материал", чийто предмет е културата! "ВИСОКИТЕ цени", а не "Скъпите цени"! "... СА ЕДНИ от най-често срещаните причини ...", а не "... е едно от най-често срещаните причини ..."! "Дир.бг е голям и култура дебне отвсякъде", уважаема Райна Деницова ...

българските деца нямат достъп до родителите си(близо 60% от родените миналата година са без законни бащи).логично нямат достъп до издръжка повечето от тях.нямат достъп до образование- небългарските в гетата.нямат достъп до обществена информация, способстваща за развитието им -риалити предаванията не са средство за възпитание.те имат със сигурност неограничен достъп до наркотици, порно издания, алкохол, чалга и превозни средства, с които да се размазват в крайпътните дървета.

напълно подкрепям и да добавя само, че децата без един родител и до такава степен това е станало нормално, че останалите деца, които растат в нормална обстановка са подложени на подигравки, защото другите са невъзпитани и вулгарни, избиват си комплексите, като проявяват агресия и правят простотии, мисля, че България тепърва ще има проблеми в тази посока

Струва ми се , че този проблем трябва да го отнесем най-вече към майките на момичетата, които са станало по-разюздани от омчетата - да не говорим за полова култура и хигиена.

Как не ви е срам да си мислите, и най лошото да пишете глупавите си разсъждения! Аз съм самотен родител и предпочетох да си гледам детето сама, отколкото да гледа мама и тате как се карат постоянно. Детето ми е на пет години и най- вероятно е ходило на повече концерти от вашето, което "расте" с двама страхотни родители. Лишавала съм се от дрехи, храна през деня ... за да го водя и да се научи да цени и обича всичко, което е красиво около него /не на чалга, той не обича такава музика/. Обидно е да се говори така, защото никой не иска да живее сам и да се справя сам със задължението и отговорността да създадеш от едно парче месо Човек. Имам много познати деца с ДВАМА РОДИТЕЛИ, които моля да дойдат с нас ама не идват, а и много самотни родители, които си водят децата на концерти и други културни събития. Така че това което пишете са пълни глупости.

Зарадва ме вашия коментар. Не се отказвайте от всичко това, което правите - ИМА СМИСЪЛ! Независимо кой какво пише тук или ви казва "доброжелателски" в реалния живот. Децата запазват спомен за тези преживявания за цял живот и го предават на своите деца!

барок,загрявате като албански реотани. 23 години ли ви трябваха за да установите този факт,нещо което беше ясно че ще се случи,още в зората на демокрацията.относно по-долния коментар,можете да говорите каквото и да е , но по времето на комунизма,властта се опитваше да ни ограмотява и успяваше. ако ни бяха оставили тъпи, "свещената дата" 10.11.1989 ,нямаше да я имаме в историята си

в социалистическите държави е така. Парадоксално е социалисти да опитват да променат това, защото то е резултат от социалистическа политика. Преди години водеха насила децата на театър, което свали качеството на провинциалните театри до дъното, даже под дъното. Сега искат доброволно хората да посещават културни събирия. След като ги изпростиха, сега ще ги поумняват. Другари, да се разберем: вашата роля и цел е да изпростявате населението. Не се поставяйте в противоречие със същността си. Вижте си аудиторния състав, вижте оня, който е против вас на улицата. На улицата правят по-добро изкуство, отколкото вашият аудиторен състав може да посети някога. Не ставате за чеп за зеле. изтъркана монета, изтрита карта от тестето сте. Ще ви подменяме.

Стига политиканствай, некултурни хора ще има и след това правителство. За спортисти и чалга звезди се пише/говори/подражава, но за художници/музиканти/ не. Виж Наглите, Крушата, Карамански, Ицо, Каратанчеви, Крика, Скалата, Багата, Златки 1 и 2, Николетки... С такива кумири за къде сме?

ти целият плачеш за основен ремонт , а не за подмяна на някои части- още малко и в злобата си ще напишеш, че преди 23год.децата ги водиха с бои на кино, а сега без бои си вземат дрогата и алкохола, пуснат си чалгата и си гледат живота - мразиш комунизма, мразиш "другарите" - добре, няма лошо, твои проблем, но тогава и двоикаджиите можеха да пишат за разлика от повечето сегашни отличници, които пишат "чения" вместо чиниия, а колкото до културата - хората нямат пари за хляб и един билет за кино не е по джоба на безработните родители

Това, че родителите ти не са имали достъп до културните събития преди 1989 г. и си израснал в някой панелен квартал, съвсем не означава, че "в социалистическите държави е така". Колкото и да ти е странно, Младост, Обеля и Люлин не са еталон за културата в социалистическите държави.

ама те дори не знаят какво е култура! пример-свършват учебната година 12,13, 14 годишни и им се устройва празненство с кюфтета(няма лошо) и чалга.

аззз

а за трева имат и за бира също, а за билети не , аре стига с тоя социализъм.