Според данните 53% от младите хора не посещават културни мероприятия заради скъпи билети, а при 48% от българите просто липсва интерес към подобен тип събития, пише livebiz.bg.

В по-малките населени места проблемът е липсата на подобни събития. Повече от половината домакинства в страната, които имат деца, не са посещавали нито едно културно събитие в последните 12 месеца. Това каза д-р Христо Христозов, изпълнителен директор на Граждански институти, който представи презентация за предизвикателства пред достъпа на младите хора до култура 2013 по време на Първата национална конференция „Достъп на младите хора до култура”, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Въпреки това „масово над две-трети от населението вярва, че изкуството може да бъде инструмент за развитие на комуникационни и социални умения, както и за учене”, посочи д-р Христозов.

Данните на БАРОК сочат, че в градовете извън столицата има по-голям интерес към култура, отколкото сред хората, живеещи в София.

Най-често посещаваните събития са театър, кино и музикални събития. Изследването показва, че около 72% от родителите биха насърчили децата си да се занимават с народни танци и музика, около 71% с изобразително изкуство, 64% с театър, 55% с фотография и 51% с кино.

Според министърa на културата Петър Стоянович, който уважи събитието, българските деца нямат достъп до култура и не са достатъчно мотивирани тя да бъде част от техния живот. Стоянович смята, че именно в тази насока трябва да бъдат насочени усилията на управляващите.