Какво трябва да знаем в сезона на гъбите

Природният парк "Златни пясъци" край Варна се напълни с различни видове диворастящи гъби. Наред с вкусните деликатеси има и доста отровни видове.

Обратно в новината

Коментари - Какво трябва да знаем в сезона на гъбите | Лайф.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Има много гъби сега. Правилото за България е, да научиш кои са отровните гъби и по-точно смъртоносните. Те са само 4 - бяла, жълта, зелена мухоморка и дяволска гъба. Има и други отровни, но не се водят смъртоносни. Може да са такива само при определени обстоятелства.

Мога само да кажа на хората да внимават, никой не е застрахован. Браво на варненските лекари, че са спасили всички, хапнали отровни гъби!

Случвало ми се да срещнем в горатаовек с пълна кошница гъби, който ни каза:"Вие май разбирате от гъби, вижте дали тези мойте стават за ядене, че аз не ги познавам, да не се изтровим удома!" И ако не срещнат някого и се изтровят, се правят на големи гъбари и познавачи, че инак ги е срам от собствената си глупост.

А това растение, което виждате е английски бръшлян и при повторен контакт с кожата ви може да ви предизвика голям контактен дерматит. Съдържа отровата урешиол.