От токсикологията във Варна съобщават, че в този сезон традиционно имат доста работа с натровени от гъби "опитни" гъбари.

Основно две заблуди водят гъбарите в болницата за лечение. Първият мит, от който хората се подвеждат, е, че гъбите, които са нагризани от диви животни, са годни за ядене.

„Това не е така! Животните имат ензими, които преработват отровата в гъбите, докато хората не произвеждат такива“
, коментира пред Bulphoto шефът на клиниката по токсикология доц. д-р Снежа Златева.

Вижте снимки на гъбите в природен парк "Златни пясъци" >>


Втората заблуда е начинът, по който изглеждат гъбите в различните фази на растежа. „В по-ранни или по-късни фази отровните гъби могат да наподобяват ядливи и обратното. Оттам хората се заблуждават и ги берат. Често пациенти идват в клиниката за лечение и поради предоверяване в уменията на свои близки...“, коментира специалистът и предупреди - "За съжаление, дори една отровна гъба, може да доведе цяло семейство в болницата за лечение, тъй като самия процес на готвенето не разрушава отровата".

Добрата новина е, че всички преминали до момента пациенти се повлияват много добре от лечението. От две години насам във Варна не е регистриран смъртен случай от отравяне с гъби.