Легендата на съветския шахмат съди Netflix за сексизъм

Нона Гаприндашвили, която е и гросмайстор на СССР, се обидила на реплика в "Дамски гамбит"

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Сериалът по Нетфликс The Queen's Gambit е направен по книга! Нетфликс нямат никаква вина за това, че в КНИГАТА е написано така. Дори още в началото авторът казва, че е художествена измислица и не е споменавал никакви реални личности, за да не им объркат биографиите!

Прекалено красива актриса е избрана. Оригиналната физиономия е по-близо до овчата отколкото до човешката.

Тъоак рекогнишън из ОН!

Сляпата и налудна американска омраза към всичко руско пак си каза думата под формата на нещо дето било "филм".

Свиквайте пичове и ички, каквото кажат гоогле и нетфликс, това ще е истината,.... Не било филм за шахмат, но викнали гросмайстор за консултант..... Мама ви урвенска

Откога филмите пресъздават точно исторически факти ? Затова са филми - да забавляват. Ама просто говедо като тебе, дето не знае да чете си мисли, че всичко дето го дават на екрана е вярно.

"Дамски Гамбит" е един откровенно антисъветски (антиуски филм) направен в модния сега политкоректен стил. И Г Каспаров (иначе може би най-великия шахматист на всички времена, а объркал посоките псевдо политик естествено се присъедини) Само дето не бяха се сетили да направят така, че главната героиня да се коаже изнасилена, когато е била непълнолетна.

Нона Гаприндашвили е шамшионка, велика шахматистка и великолепен човек. Знае много защити и нападения не само в шаха, но и в живота. Спечелила е много победи. Netflix ще плаща здраво. Гаприндашвили остави достойни наследнички шампионки по шахмат - Мая Чибурданидзе, Нана Йоселиани ....

По-скоро ще лапа бахура. Откога филмът претендира, че пресъздава точни исторически факти ? Просто филм ! Ако ти гледаш филми, с цел да се образовашнсибв сериозна грешка. Циганката ще остане с пръст в гъз.

на мен по-чудно ми е как героинията не се играе от черен мъж

чакай, в следващия сезон:) Засега само най-добрата й приятелка, която изигра ключова роля за спасяването й накрая, а също така беше много добра, умна и успешна, е черна

Не черен мъж, а черна жена лезбийка ;)

В хамерика може даже и децата да ти вземат за такава реплика. Ако имаш пари разбира се.

Репликата от първия коментар

Нетфликс е дъното

Глупости на търкалета. Това цялото нещо няма никаква меродавност, защото пише, че се позовава на реални събития, но не е документален филм. А и в Америка има "първа поправка", която е за свобода на словото - може да си кажат всичко, стига да не е противозаконно. Това, че сценаристта е написал скрипт, в който героят казват нещо в афект няма как да се приеме за сериозно. Все едно да ме съдят като се ядосам на жена ми и кажа "абе всички жени сте едни и същи".

Ако в този филм имаше реплика "Няма и никога не е имало чернокожи шампиони по шах!" (което вероятно е вярно), сериозно ли мислиш, че нямаше да скъсат режисьорите и сценаристите от съдебни дела, и нямаше да ги накарат да се извиняват безкрайно за техният "расизъм"?! Така че в САЩ и в Западна Европа "свободата на словото" понастоящем се спазва само когато не противоречи на политическата коректност! Ситуацията е подобна на тази при социализма, където също имаше пълната "свобода на словото" да възхваляваш комунистическата партия и нейните лидери, с тази разлика, че сега в Запада има много повече привилегировани малцинства (които са и по лесно обидчиви!), отколкото имаше навремето при социализма!

точно това е написал човека "да не е противозаконно", а всички знаем че черните в америка е противозаконно да се наричат така. И на жените не трябва да се казва че са красиви, ако имащ пари де :)

Противозаконно е за негрите , ама някой друг път ,