Грузинката Нона Гаприндашвили, легендата на съветския шахмат, съди за 5 милиона долара американската компания "Netflix" с обвинение, че представя кариерата ѝ по "сексистки и обиден начин" в хитовия сериал "Дамски гамбит".

"Netflix безсрамно и умишлено лъже за успеха на Гаприндашвили", пише в жалбата, подадена в калифорнийски съд, тъй като стрийминг платформата е базирана в щата Калифорния, съобщават от БТА.

В поредицата един от героите има реплика, в която се твърди, че грузинската шампионка "никога не се е изправяла срещу мъже" на състезание. Това твърдение е "очевидно невярно, както и грубо сексистко и оскърбяващо", пише в документа, подаден в съда. Гаприндашвили, която вече е на 80 години, се е изправяла в кариерата си срещу десетки мъже и има победи срещу 28 от тях, казват адвокатите ѝ. Американската компания разпространи изявление, в което се посочва, че изпитват "огромно уважение към г-жа Гаприндашвили и забележителната ѝ кариера", но и че "искът ѝ е напълно неоснователен" и че ще направят всичко по силите си, за да се защитят.

Нона Гаприндашвили играе срещу 28 мъже наведнъж в Дорсет, Великобритания, на 11 януари 1965 г.

Снимка:Getty Images

Гаприндашвили е първият гросмайстор при жените и първата шахматистка, получила званието гросмайстор при мъжете (1978 г.). Печели първенството по шахмат на СССР за жени пет пъти, два пъти купата на европейските шампиони за жени. Тя е първата носителка на наградата "Шахматен Оскар" през 1982 г.

Снимка: Стопкадър Netflix

Историята в поредицата, която има превъзходен дизайн на всяка една сцена, изпипана като картина, е за а Елизабет Хармон, която остава сираче и в приюта се научава да играе шах от чистача, господин Шайбел, пръв открил дарбата й.

Чудесна главна роля прави младата Аня Тейлър-Джой.

Интересно е, на фона на новината с обидената Нона Гаприндашвили, че режисьорът Скот Франк наема за консултанти най-опитните треньори по шах, за достоверност, и сред тях е и самият Гари Каспаров, 13 пъти световен шампион. Франк искал на екрана да се играят истински ходове, за по-убедително. Странно е, че никой се е усетил за изпуснатата реплика.

Но както критиците отбелязаха - "Дамски гамбит" не е сериал за шах.