МОН: Не делим децата на бедни и богати

Министерството на образованието и науката не дели децата на бедни и богати, общата ни цел е образованието да дава равен шанс за успех на всички деца.

Обратно в новината

Коментари - МОН: Не делим децата на бедни и богати | Лайф.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Имам възможност да купя не един, а сто ЦВЕТНИ учебника.Защо обаче някой си присвоява правото да ме лиши от черно - бял учебник след като аз го предпочитам?Това е ИДИОТИЗЪМ БЕЗ ГРАНИЦИ!

ВИЕ НЕ ГИ ДЕЛИТЕ НО В УЧИЛИЩАТА ГИ ДЕЛЯТ!!!ФАКТ!

Децата сами се делят, но няма кой да им покаже, че е глупаво и да ги обедини...

Не МО, а живота дели хората и не приписвайте всичко на "демокрацията" (която впрочем не сте и помирисвали, защото основен принцип на демокрацията е равенство на всички пред законите). Сега има бедни, не особено бедни, богати и особено богати. Преди 1989 имаше пролетариат и правоимащи - същата картинка. За правоимащите - Волга, за пролетариата - Москвич, ЗАЗ. За правоимащите - апартамент и кола -без ред, другите чакаха по 15-20 години (справка- жилищно-спестовните влогове на по30-40 че и 50 години. Държавата ползваше парите от вноските на хората безвъзмездно през това време). Ако съдържанието на учебника е едно и също, не виждам нищо обидно в това да има цветни и черно-бели. Никой никого не задължава да купува черно-бели. Възможността за избор винаги е за предпочитане.

Знаете ли лафа, че това дето не става за учител става инспектор!? Все е имало странни птици в МОН, ама тия избиха рибата.

Не делите децата на бедни и богати ще рече - от богатите мземате максимум пари за учебници и задължителни пособия, нооо и не правите изключение за бедните :)))

нищо ново. това е стапката след частни болници, училища...

МОН има една единствена цел и тя е да всява хаос в образователната система! Никой, ама никой не може да ме убеди че бисери като "Растенията са производители, а животните - потребители" Са попаднали случайно в учебниците. Там просто никой няма грам мозък и искат всички да са като тях!

Ще поплюете, поплюете у нета па, че ви мине. Бе матрЯла не става, че се правите тука на мъже, малко протест у Фейса па, че пушите гюбеците, сериалите, новините и шишетата с два литра бира. Е нека, нека, протестирайте малко да ви олекне. Душици. Как сте били само 500 години под робство... Па и горди... Ваш Мишкин. Граф

Припомнете ми, много ви моля, безплатно ли е образованието в България?

абе всяко нещо в тая скапана държава се изопачава,какъв е проблема да има черно бели учебници...това ли им е най-големия проблем...проблема са делегираните бюджети и неграмотните ученици,проблема е разрешаването на различни издателства да си издават различни учебници,и един родител може да купува два различни учебника,нищо че има останали от по-голямото си с една година дете...щото някой решил че по -му харесва финасово другия учебник..толкова се обърка тая система, че няма накъде повече...

Шило

Различни проблеми са! Такова деление не може и не трябва да има. Не Ви ли се струва малко рано това, де;ца на 11-12г. да изпитват на гърба си социално деление, да усещат разликата във възможностите и то тогава, когато им се обяснява, че всички имат еднакви права, задължения, че са равни?

През времето на социализма българските учебници бяха безплатни. С тях учеха и получаваха образование децата на българските граждани- българи, турци, цигани, арменци ... И сега в много държави по света това е така. Например в Русия учебниците и учебните помагала са за сметка на бюджета. В България се плаща даже ДДС ...

А НЕ МОЖЕ ЛИ : - БЕЗПЛАТНИ ЦВЕТНИ УЧЕБНИЦИ НА БЕДНИТЕ УЧЕНИЦИ - А УЧИТЕЛКИТЕ ДА ПРАЩАТ БОГАТИТЕ УЧЕНИЦИ САМИ ДА СИ ГИ КУПУВАТ :))

получават детски. Да си купуват учебниците с тях.

с детските и на едно кино не може да отидеш бойковистанския капитализнм стана по-зъл и от американския

не делиш ли децата, както и всички коментирашти?

Не, защото в БГ дори и богатите успяват да се изкарат бедни! И ти отново делиш децата на бедни и богати! И отново ще има подигравки! Това изобщо не е решение!

СУДЖУЦИТЕ ОТ МНО СА СИ ЗА ЧЕРНО-БЕЛИ НЕКРОЛОЗИ :)))) ....

Кога ще може учебниците да се ползват в електронен формат? По този начин ще се спестят сумати пари за печат, отделно колко гори с дървета няма да се налага да се секат. МОН явно са още в 19 век. После ако някой иска да си печата учебниците кеф му цветно, кеф му черно-бяло. Чантите на децата ми тежат по 10 килограма. Това води до гръбначни изкривявания.

образованието - и висшето и средното вече няма нужда да е такова като килийното през 18в.....всичко може да е интерактивно и да се правят тестове за преминаване през раличните нива...няма нужда от министерства, ректори, декани, лектори...всичко може да се види в интернет

за учебници, както е видно от коментарите, на какво ще четат електронните учебници?

Приятелю след като дори в Индия им раздоха евтини таблети, щото и там прозряха, че това ще е по-евтино отколкото да печатат, разпространяват и т.н. Без да се взима под внимание спестената дървесина и тежестта на учебниците все си мисля, че една европейска държава може да направи същото. Нека да дадат избор - който иска да влачи тежките чанти и да плаща на парче за учебници, който иска да си ги ползва на таблет или електронна книга.

който не може да купи за 12 лева , няма да може и за 9 да купи....помиярите от 4те етажа на мон с по 600 лева заплати за какви се мислят за богати....глупаци, барикадирали се по тия министерства като кърлежи и само глупости вършат

И как точно правото на избор се явява дискриминация, драги коментиращи? Какво по-хубаво от това да имаш право на избор? Освен това децата след 8-ми клас, за които това се отнася, изобщо не ходят с учебници на училище, нито ги интересува другите ученици какви учебници имат. Проблемите са само в главите ви!

те въобще не ходят на училище...справка бонжуара

Това не е дискриминация направо си е жигосване на по бедните деца подобно на еврейските деца при нацизма!

Право на избор би било, ако са безплатни и ги има в двата варианта, или ако цената им се усредни. Реално хората, които ще "изберат" черно-белите учебници, ще е от липсата на избор! Стига демагогия, лицемерие и манипулации! По-приемливо би било да си има лицеи за богати и там ако ще 3д и анимирани учебници да им измислят. Да седиш на един чин с дете и да си "избрал" по-евтиния учебник е травмиращо за детската психика.

То така може да се каже, че наличието на един цветен учебник е изнудване. Ако пък родителят толкова се тревожи за психическото здраве на детето, да купи цветен учебник.

точно учебника ще го "травмира", а не маратонките, смартфона, раницата ...? стига лицемерие! по тази логика на лица до 18 г. трябва да се продават еднакви дрехи, телефони, пособия и т.н., за да са "равни" ...

Интересно посланика на Израел дали знае как ще бележат бедните деца на България?

СПОРЕД МНО ДЕЦАТА НЕ СЕ ДЕЛЯТ НА БЕДНИ И БОГАТИ А НА ДЕЦА НА СУДЖУЦИ И ДЕЦА НА ГЯУРИ :))

Вече сме бедни и богати не го ли осъзнахте.Срам за тези от МОН който си позволяват вече и децата ни да разделят.Скоро ще има и училища за бедни и за богати.

то има вече....качи се на 88 и като стигнеш лозенец погледни основното у-ще св георги - 6000 евро на година

Яко тъпи сте в МОН, ако не сте искали да ги делите пускате само черно-бели и така се приключва темата. Но трябва и малко мозък да има в тъпите ви тикви.

Да не говорим, че трябва всичко да се качва в електронен формат и всеки да си го чете, като има възможност. Ама то и тия експерти са като ония на Орешарски, парцаляци.

"МОН: Не делим децата на бедни и богати" ВЯРНО Е, не ги дели МОН - делят ги политиците на власт. МОН просто издирва далтонистите... хахахаха

а тия от мон какви са, да не би да не са политици...там учители няма, само политици

Да не ги делите затова има италиански лицей в Горна баня, където под депутатско синче няма!

В същото училище преди 1989 учеха децата на другарите, в това число и Евгения Живкова. Какво ново виждаш!?

учебниците е едно. Ами училищната мафия с нагласените конкурси. директори и зам. директори стават случайни хора, даже и без статут за това. Няма мандатност на директорите. Има СУ са се превърнали в директорска губерня. Прогонват кадърните учители и толерират бездарни даскали. Играят си с пари и заплати, както си искат Е ???????????

Точно така е!

МОН: Не делим децата на бедни и богати Защо лъжете, бе да ви е.а майката!!!!!

Не ги делите ли? А какъв е смисъла от учебници с цветни картинки и черно бели????Защо??? Не мога да схвана .

Защото вероятно за някой дори 3 лева са пари.

Отново най-адекватна и правилна позиция! Благодарим ти!

само и само да се вземат повече пари от родителите.

Сами си натресохме това положение- със своите взети и невзети решения, със своята подкрепа и липса на такава. Това ни чака и в образованието и в здравеопазването и в отношенията между хората! Нека помним, че Възраждането се е случило, когато най-уважавани са били учителят, лекарят, попът! Настроихме се, срещу цели гилдии, само защото медиите успешно ни манипулираха с ужасяващи истории. Всяко стадо има мърша, която може да бъде отделена и заклеймена, но ние в елемнатрното си мислене, позволихме да принизим най-важните професии- тези на които поверяваме децата си, здравето си, морала си...

Жалки, жалки нещастници! Това сте вие - МОН, БОН, КОН.... Жалки!

Ами дай да ликвидираме училищата и да минем на дистанционно домашно обучение! ;) Ще икономисаме още повече - може и без учители да минем, ще ги сменим със софтуер еднократно!

Аз предлагам за бедните (с цел съкращаване на себестойността за отпечатване на учебниците и, следователно, продажната им цена!) да се въведат учебници "Light Edition" - със съкратено съдържание! - няма смисъл да учим бедняците на всичко, знанието е Сила, а силата е в Парите, т.е. знанието е за богатите! Един учебник (по всичко!) от 120 стр. (по 10 стр. на клас!) е напълно достатъчен за един бедняк да изкласи 12 класа. Може да се пуснат и "Super Light Edition" по 70 стр. и оттам директно в Англия или Германия да мие чинии. А пък ако бащата иска да изучи детето си конкурентоспособно на заможното "татино детенце"- ами да ходи и той да краде, бе, кво толкова? Кво прикрива мързела и некадърността си с някаква "почтеност" и "законопослушност"? Ай, сиктир от мрънкалници!

Дори предлагам МЗ да помислят и върху варианта за принудителна стерилизация на семейства с доход под средния за страната! Защо трябва да развъждаме лузъри в таз китна свободнопазарна държавичка? P.S. Циганите няма да попадат под тази мярка, споко! Те са защитен вид.

Делите. А какво точно се преподава в училище,та се налага децата да вземат частни уроци?

По гнусна изпълнителна власт не сме имали, ппгерб тотално се дистанцира и отчужди от хората и се създават новите елити

Накрая може да спрат и учебниците. И без това като завършат 12-ти клас, тези с амбиция за развитие заминават да учат в чужбина.

Наскоро общувах с едно такова зомби учещо в чужбина. Ужасно промит мозък, не умеещо да мисли самостоятелно,но учи вчужбина.

Потресаващо.

Проблема с образованието е, че не се насърчава таланта на дадено дете, а се върви по един остарял модел на наливане с фуния в главата. Образованието трябва да образова, а човек макар и дете да избира в какво да се образова.

В резултат на безумната политика на хора, повечето от които не разбират от образование, но го управляват, стигнахме и до там, да делим децата на бедни и богати. Като са скъпи учебниците, направете ги достъпни еднакво за всички! Питам господата от МОН те какви учебници ще купят на своите деца - многоцветни или черно-бели? Надявам се, че това ще е въпрос на избор, не според месечните доходи на семейството, което би било още по-унизително.

децата, защо държавната субсидия не следва детето, а се финансират безусловно само учещите в държавни училища и детски градини?

За МОН няма бедни и богати . Има само БОГАТИ.

Вашето "образование " дава на всички деца по равно - Едно Голямо НИЩО ! Без частни и допълнителни уроци никой няма шанс да се реализира !

При ГЕРЪБ е така. Цветните са за подрастващите ГЕРЪБЧЕТА-БЪДЕЩИ КАЛИНКИ

Скандалът не е в това, че имало черно-бели учебници, а в това, че се стига до тук, родителите да имат нуждата от евтин вариант. Че не могат да си позволят да купят учебници на децата си. Че за някой хора 3 лева по-малко е от значение. Това е скандалът, нека това да коментират политиците.

По-точно от това не може да се каже.

Заради кретените от МОН, които не делят децата и заради кретените родители децата в училище се обиждат на "бедняк".

Като за начало е време учебниците да станат безплатни за цялото образование до 12-ти клас включително. Да се предоставят в електронен вариант, за да не се налага да се влачат чанти от по 30-40 кг. Образованието до 12ти клас също трябва да е задължително, а ако не ходиш на училище да дължиш огромни суми, които да се и събират. Така учебниците ще се финансират от търтеите и най-накрая държавата ще подомага тези които трябва, а именно онези, които после ще плащат данъци. Всичко останало е прах в очите на изнемогващите работещи, които отглеждат търтеи с репродуктивни способности на хлебарки. И не, търтеи не само определено етническо съсловие!

Ами, като не изисква да са цветни печатайте само черно-бели, не ги делеге. И детето с цветния учебик ще се подиграва на детето с черно-бял. Образование и чудо.Как може да постъпвате така с децата.

Колкото и да приказвате действията ви говорят ЧЕ ДЕЛИТЕ ДЕЦАТА НА БЕДНИ И БОГАТИ!

Оставки, уволнения?! За такова нещо в нормална държава измислилите тази простотия ще мият улиците и тоалетните до живот!