Това коментираха от Министерството на образованието по повод появилите се коментари в медиите, че министерството дели децата на бедни и богати, на черни и бели и т.н. 

Днес Георги Търновлийски коментира пред БНТ "Управляващите твърдят, че всичко в страната е чудесно, хората живеят прекрасно, но проблеми има“. Като пример той  посочи  скандален репортаж, който показва един учебник в два варианта – цветен и черно-бял.

„Родителите, които могат да си позволят, ще купят на децата си цветен за 12 лв, за другите ще бъде 9 лв. Това е обидно спрямо българската образователна система, децата и родителите“, категоричен е Търновлийски. 

Ето какво обясниха от Министерство на образованието:

Наредбата за познавателните книжки, учебниците и учебните помагала дава възможност учебниците от VIII до XII клас и по нива/нива от Общата европейска езикова рамка/ да се отпечатват при пълноцветен и при едноцветен печат. Тази възможност е дадена, тъй като има предмети в по-горните класове, които не изискват задължително пълноцветен печат – например математика, физика, химия и др.

Всички учебници от I до VII клас се закупуват от държавата и са изпълнени при пълноцветен печат. Учебниците от VIII до XII клас се закупуват от родителите. Издателите и родителите имат право на избор и Наредбата на МОН само регламентира неговата свободна реализация. Министерството на образованието и науката одобрява съдържанието, графичния дизайн и полиграфическото изпълнение на учебниците. Издателствата единствено носят отговорност за своите маркетингови послания.

Омбудсманът Мая Манолова поиска спиране на разпространението на черно-белите учебници, тъй като това е дискриминационно спрямо децата.