Най-яркият участник във второто издание на MasterChef Събин Ранков всяка неделя застава до ментора си шеф Андре Токев в най-българското готварско предаване "Ловци на храна" по bTV. Двамата експерти посещават различни региони в страната в търсене на традиционните продукти, вкусове и рецепти. Какво обаче се случва в дома на самия шеф Ранков, какви са коледните традиции в неговото семейство и какво ще сготви за празниците, разказва лично той пред Life.dir.bg...

Шеф Събин Ранков израства в Троян. Когато е малък, у тях не празнуват църковните празници.

"Благодарение на режима даже нямахме Дядо Коледа, а Дядо Мраз, вдъхновен от Сибир", казва с чувство за хумор известният кулинар.

Вижте снимки на Събин >>

"В моето детство се празнуваше Нова година и се колеше прасе на село. От него се взимаше прясно шарено месо и черен дроб и се печеше във фурната с лук, докато се оправяше прасето."

По онова време гозбите са дело на баба му Пена. Тя приготвя още тиквеник и кълцано месо със сушена чушка.

"Спомням си много хора в къщата - касапи, поливачи, комшии, музиканти... Татко си канеше музикантите, с които свири, та атмосферата беше - песни, вицове и забавление", разказва ни Събин.

Сега кулинарят посреща Коледа и Нова година в топла обстановка с много близки.

"Коледните празници прекарвам с моята майка и една сладка бигълка в Троян, където съм израснал. По време на празници се събираме с приятели в моя ресторант, понеже не работи, а мога да посрещна 40 души и празнуваме заедно."

Домашният тиквеник на шеф Ранков и майка му

Снимка: Личен архив

Шеф Ранков и майка му приготвят заедно тиквеник с домашни дърпани кори:

"Замесваме тесто от 1 кг брашно с вода, сол и няколко капки оцет, за да стане жилаво. Завива се, за да се отпусне. Прави се на 5 топки, разточва се с точилка, а после на ръка се дърпа, за да стане фина кора. Правим плънка, като настъргваме бяла тиква или цигулка на едро ренде, запържваме я в тигана, докато омекне, и овкусяваме със захар, щипка сол и канела. Слагаме от плънката в корите, навиваме и редим в намазнената тава. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато се зачерви, за което са необходими около 40-50 минути."

Събин Ранков ни разкрива още, че с удоволствие би прекарал Коледа в Япония, където живеят малък процент християни, но почти всички се включват в празненствата.

"Бих искал да се запозная с тяхната култура и техния празник. И определено там ще е най-лудата, шарена и незабравима Коледа!", смята шеф Ранков.

Снимка: Личен архив