Испанските законодатели внесоха мащабни промени в законите за хуманно отношение към животните в страната, предлагайки на домашните любимци по-силна правна защита като "съзнателни същества" срещу прояви на небрежност, изоставяне или малтретиране, предават чуждестранните издания.

Хората, осъдени за малтретиране на животни, ще бъдат подлагани на по-строги санкции съгласно новия закон за "защита на правата и хуманното отношение към животните", приет от Конгреса на депутатите на Испания.

Законът има за цел да защити около 26 милиона домашни животни в Испания, главно кучета и котки.

Съгласно него кучетата не могат да бъдат оставяни сами за повече от един ден, а котките - за не повече от три дни.

Четириногите трябва да бъдат подслонявани по съобразен с вида им начин, да бъдат предпазвани от студ и горещина и да им се осигурява ветеринарно лечение, когато е необходимо.

Държавата също така ще изисква собствениците на домашни любимци да сключват застраховка "Гражданска отговорност", която да покрива питомците им.

Снимка: iStock by Getty Images

За малтретиране и други нарушения на Кодекса за хуманно отношение към животните се предвиждат глоби до 200 000 евро (214 000 долара) или дори лишаване от свобода. Питомците на стопани, които ги малтретират, ще бъдат конфискувани и предавани в приют за животни.

Домашните любимци могат да бъдат умъртвявани, само ако се установи, че застрашават общественото здраве, или по препоръка на ветеринарен лекар.

Законът не се прилага за селскостопански животни.

Изключения след протест на ловни организации правят ловните кучета, които понякога са третирани с особена жестокост, както и полицейските, овчарските и кучетата-водачи.

Снимка: iStock by Getty Images