Независимо какъв домашен любимец имаме, при запознанството му с бебето трябва да подходим с много внимание и любов. Така и детенцето, и животинчето трудно ще останат с лоши чувства един към друг и веднага ще се превърнат в първи приятели.

Новото бебенце в къщата трябва да бъде представено в тиха и спокойна стая, която домашният любимец не смята за своя територия. Най-вероятно ще се притеснявате да оставите веднага животинката и детето очи в очи. Затова първо вземете бебето на ръце, върнете го в кошарката и дайте на кучето или котката да ви подуши. Първоначално не ги оставяйте насаме!

Не позволявайте миризмата от пелените или бебешката пудра да се смеси с тази на храната или играчките на четириногото. Това ще го накара да изпитва ненужен дискомфорт, който може да го предразположи към депресивно състояние или агресия.

При първата среща с бебето, ако животинката има нормално поведение, дайте й лакомство и я погалете няколко пъти. Не забравяйте, че вие можете сами да предвидите кът за любимотот си куче или котка, до което малкото детенце да няма достъп и да не нарушава уединението му.