Организацията "Пантера", създадена в САЩ за опазването на дивите котки и на техните екосистеми по света, публикува изображения на лъвица и на трите ѝ малки лъвчета, заснети през февруари от камери около труп на животно в Национален парк Ниоколо-Коба в югоизточната част на Сенегал, съобщават чуждестраннуте медии.

Гледката на едрия звяр, късащ плът, и на тримесечното ѝ поколение, опитващо се да имитира майката и да остри нокти и зъби върху лъвицата или върху дърво, е "еуфоричен знак за възстановяване на популацията на Западноафриканския лъв", се посочва в изявление на "Пантера".

Организацията осъществява консервационна програма в Ниоколо-Коба от 2011 г. съвместно с управата на националните паркове на Сенегал. През този период броят на лъвовете се увеличава от около десет-петнадесет до близо 30 днес, казаха от организацията. Оттам припомнят борбата с бракониерите и научните усилия съвместно със сенегалските власти.

Западноафриканският лъв е генетично различен от другите подвидове на хищника. По данни на "Пантера" са останали между 120 и не повече от 380 екземпляра от този подвид, пише БТА. Западноафриканският лъв, възпят и в сенегалския химн, е застрашен от изчезване заради бракониерство, заради избиване от страна на фермери, които опазват добитъка си, и от изчезване на естествения си хабитат.

Популацията е намаляла с 99 на сто, казаха от "Пантера".

Лъвицата Флорънс, заснета с лъвчетата си през февруари, е десетгодишна и има своя принос за увеличаване на популацията. Двете малки мъжки и едно женско лъвче са трето котило от 2021 г.

Снимка: iStock by Getty Images