Докато у нас мерките срещу разпространението на COVID-19 се разхлабват все повече, на много места по света строгата карантина остава. В Канзас например музеите остават затворени за публиката, но галерията за изкуство "Нелсън-Аткинс" беше посетена от необичайни гости - група пингвини от местния зоопарк.

Трите пингвина от вида Хумболт се разходиха из празните зали на галерията и се насладиха на картини на Караваджо и Моне. Директорът на музея Джулиан Зугазагоитиа коментира пред "Инсайдър", че бил изумен от избора на животинките.

"Предполагах, че ще се спрат пред една от по-големите ни картини - "Водните лилии", която е много успокояваща, но въобще не й обърнаха внимание. Вместо това установихме, че пингвините са големи почитатели на бароковите произведения на изкуството", казва директорът.

Идеята за необичайната разходка започнала като първоаприлска шега. Тогава Зугазагоитиа споменал пред директора на зоопарка "Защо не доведеш пингвините си в музея на разходка?". Той не очаквал уредникът на зоопарка да се съгласи.

Екипът на музея с изненада установил, че пингвините по нищо не се различават от обичайните посетители на галерията. "Казват, че човешкото внимание се задържа върху изкуство в голям музей между 8 и 10 секунди - при пингвините е същото", коментира директорът.

Снимки и видео от необичайната визита бяха споделени в официалните страници на "Нелсън-Аткинс" и бързо станаха хит в социалните мрежи.