Куче от породата австралийска овчарка измина 241 километра по замръзналия лед на Берингово море, преди да се завърне при собствениците си в американския щат Аляска, предаде АП, позовавайки се на изданието "Анкъридж дейли нюз".

Собственичката на кучето Манди Айворигън живее в Гамбъл, щата Аляска. Миналия месец тя е била на посещение със семейството си в Савунга - друга общност в района на Беринговия проток, по време на което австралийската овчарка на име Нанук и другото им семейно куче, наречено Старлайт, изчезнали.

Няколко седмици по-късно Старлайт се връща при собствениците си, но без Нанук.

Около месец след изчезването на Нанук, жители на Уелс, на 241 километра североизточно от Савунга, публикуват снимки на изгубено куче онлайн.

"Баща ми ми изпрати съобщение, което каза: "В Уелс има куче, което прилича на Нанук", разказа Айворигън.

Тя дори активира повторно своя акаунт във Фейсбук, за провери дали наистина става дума за нейното куче.

"Нямам представа как се е озовал в Уелс. Може би ледът се е разместил, докато е ловувал", каза Айворигън. "Почти съм сигурна, че е ял остатъци от тюлени или си е хванал тюлен. Вероятно също и птици. Той яде нашите местни храни. Умен е."

Айворигън върна кучето си в Гамбел с регионален въздушен превозвач миналата седмица. Тя засне щастливото завръщане, когато самолетът кацна на пистата в Савунга, като и тя и дъщеря й Бруклин крещяха от радост.

С изключение на подут крак и големи следи от ухапвания от неизвестно животно, Нанук се завърна при семейството си в добро състояние.

"Може да е била росомаха, тюлен или малка бяла мечка. Не знаем, защото е наистина голямо ухапване", уточни Айворигън.