Стотици голдън ретривъри и техните собственици се събраха на територията на имението в Шотландия, където е създадена породата, съобщи телевизия ВВС.

Първите такива четириноги са родени в Гисачан хаус в долината Глен Африк преди 155 години. Селектирани са от аристократа Дъдли Марджърибанкс, който искал ловджийско куче подходящо за терена в областта Хайлендс.

Кучета от повече от 12 държави - Канада, САЩ, Нова Зеландия, Германия, Япония, Холандия, Румъния, Чехия, Италия, Хърватия и Естония, се събраха в Гисачан. В програмата има дискусии, семинари, демонстрации и нощно шествие. Мястото е южно от Инвърнес.

Карол Хенри, секретар на Клуба на голдън ретривъра в Шотландия, каза, че целта на събирането е да се запазят знанията за породата, за защитата на качествата и темперамента на кучетата. През изолацията по време на пандемията от Covid-19 те са били изложени на риск заради безотговорно размножаване.

Събиранията на представители на породата се провеждат на всеки пет години. Предишното беше за 150-годишнината през 2018 г.

Снимка: iStock by Getty Images

Първото кучило голдън ретривъри е родено през 1868 г. от воден туид шпаньол, изчезнала сега порода, и ретривър с жълта вълниста козина, пише БТА. Породата е призната официално 40 години по-късно, през 1913 г.от Британския киноложки клуб.

Дъдли Марджърибанкс, бизнесмен и депутат, известен също като лорд Туидмут, развъжда ретривъри в своето имение Гисачан. Къщата е започнала да се разрушава през 60-те години на миналия век.