Кучетата са едни от най-невероятните създания. От молбите за храна, през радостното махане с опашка при завръщането на собствениците им у дома, до лая им с поглед към каишката, сигнализирайки, че е време за разходка - те правят всевъзможни неща, за да предизвикат усмивка. По случай днешния Световен ден кучето ето някои любопитни факти за нашите четириноги другари, предаде БТА.

Казваме, че кучето е най-добрият приятел на човек, но най-правилно ще бъде, ако кажем, че това е най-верния другар на жената. Американско проучване показва, че представителките на нежния пол са изиграли ключова роля за приобщаването на кучетата към човешкото общество, първи са започнали да се отнасят с обич към тях и да им дават имена.

Кучетата са първият опитомен от човека животински вид. Най-ранните свидетелства за отглеждането им като домашни питомци са отпреди 15 000 години. Хората говорят на кучетата от хилядолетия. През годините десетки изследвания са потвърдили това, което много стопани на четириногите питомци знаят - че те са способни да разбират както думите, така и интонацията.

Снимка: Getty Images

Дълго време обаче за учените оставаше неизвестно точно как кучешкият мозък обработва човешките слова и интонация. Отговорът на този въпрос дава унгарско проучване, чиито автори установиха, че кучетата, подобно на хората, обработват речта йерархично - първо интонацията, после значението на думите. И думите, които изричаме, и интонацията, с която говорим, носят информация за питомците ни, обясни ръководителката на изследователския екип Ана Габор.

Стопаните на домашни любимци неведнъж са забелязвали как питомците им се "заглеждат" по телевизора. Някои собственици дори могат да се закълнат, че животните следят с интерес случващото се на екрана. Какво точно обаче виждат в действителност кучетата, докато "гледат" телевизия? За разлика от котките, чието зрението възприема случващото се на телевизионния екран по същия начин като човешкото, ситуацията с кучетата е по-сложна. Те имат двуцветно зрение, тоест могат да открояват нюанси в жълто-синята гама, но не виждат зелено. Освен това зрението им в сравнение с човешкото е "размазано". За хората е удобно да гледат 16-25 кадъра в секунда, докато кучетата се нуждаят от скорост от най-малко 70. Така те възприемат случващото се на по-стари телевизори в неприятно забавено темпо. На по-съвременните и по-мощни устройства с дисплеи с течни кристали или OLED екрани кучетата възприемат картината почти по същия начин като хората.

Според шведско изследване четириногите другари на човека може да изпитват стрес заедно със собствениците си, като синхронизирането на негативните емоции се случва независимо от породата и предназначението на кучето.

Снимка: Getty Images

Миналото лято специалисти от университета по ветеринарна медицина в Хановер, Германия, проведоха експеримент, който доказа, че кучетата са способни в голяма част от случаите да разпознаят проби, взети от заразени с коронавирус пациенти.

Единствените домашни любимци, които числено превъзхождат кучетата, са рибките.

Представителите на породата Басенджи са единствените кучета, които не могат да лаят. Те издават звук, напомнящ йодел.

Най-здрави според неотдавнашно проучване са бигълите.

Кучетата от породата Норвежки лундехунд пък имат повече пръстчета на лапите от останалите - минимум шест на всяка.

Най-ярката звезда на небосклона - Сириус, е известна и като "кучешката звезда", тъй като се намира в съзвездието Голямо куче. Съзвездието "представлява" митичното куче Лелап - подарък от Зевс на Европа, дъщерята на финикийския цар Агенор.

Стара шотландска поговорка гласи: "Който си ляга с куче, става с бълхи".

"Извън кучето книгата е най-добрият приятел на човека. Вътре в кучето е много тъмно за четене", е казал комикът Граучо Маркс.

"Кучетата ни смятат за по-висши същества, а котките - за по-нисши. Прасетата се отнасят с нас като с равни", е казвал пък британският политик и държавник Уинстън Чърчил.