Казват, че разнообразието е подправката на живота. Независимо дали го включвате в ежедневната си рутина или в рецептите, които приготвяте, всъщност това е начина да опитаме нови неща - чрез разнообразието.

Следващия път, когато решите да направите нещо ново, опитайте да го овкусите - буквално и образно казано, с неочаквана рецепта, която определено ще ви впечатли.

В периода на постите този прекрасен зелен фалафел, който е не само празник за очите, а и за вкусовите рецептори, особено ако добавите и малко Tobasco, за да направите живота си по-пикантен.

Зелен фалафел с лют таханов дресинг

Съставки

За тахановия дресинг

1 с.л. сос Tabasco

2 с.л. лек тахан

4 с.л. мляко, за предпочитане бадемово или от кашу

1 с.л. ябълков оцет

сол и черен пипер

За зеления фалафел

2 с.л. зелен сос Tabasco

1,4 кг сварен нахут

40 г препечен шам-фъстък

1 с.л. семена от кориандър

50 г бейби спанак

голяма шепа кориандър

шепа магданоз

80 г замразен грах

зелен лук, нарязан на ситно

1 скилидка чесън

6-8 с.л. брашно

1/2 ч.л. сода за хляб

1 яйце

сол и черен пипер

50 г сусам

Приготвяне:

Загрейте фурната до 180 градуса и препечете шам-фъстъците за 6 минути, за да подобрите вкуса им.

Препечете църната кимион и кориандър в сух тиган за 2 минути, докато започнете да усещате аромата, който отделят. Смелете ги в хаванче или с блендер.

Изцедете добре нахута и подсушете с кухненска хартия.

Прехвърлете нахута в блендера или кухненския робот заедно със зеления сос Tabasco, места от смлени подправки, бейби спанака, кориандъра, магданоза, замразения грах, нарязания лук, смления чесън, брашното, содата и яйцето. Подправете на вкус със сол и черен пипер.

Разбъркайте фалафеловата смес, докато се образува паста, като добавите препечените шам-фъстъци от едната страна, за да останат цели. Това ще добави текстура и хрупаквост на фалафелите.

Прехвърлете сместа в съд и охладете в хладилника за час.

Покрийте тавата с хартия за печене и разделете фалафеловата смес в 18-24 равни по големина топки. Ако желаете, ги оваляйте в сусам.

Печете във фурната за 12 минути. Когато фалафелите са готови, те могат лесно да се вдигнат от хартията за печене и имат леко златиста основа.

Докато се пекат, направете тахановия сос, като разбъркате соса Tabasco, тахана, млякото, ябълковия оцет и подправките в буркан.

Прехвърлете фалафелите в чиния и сервирайте дресинга отстрани