Как да приготвим постни зелени фалафели с таханов дресинг
Ммм, вкусно!
Казват, че разнообразието е подправката на живота. Независимо дали го включвате в ежедневната си рутина или в рецептите, които приготвяте, всъщност това е начина да опитаме нови неща - чрез разнообразието.
Следващия път, когато решите да направите нещо ново, опитайте да го овкусите - буквално и образно казано, с неочаквана рецепта, която определено ще ви впечатли.
В периода на постите този прекрасен зелен фалафел, който е не само празник за очите, а и за вкусовите рецептори, особено ако добавите и малко Tobasco, за да направите живота си по-пикантен.
Зелен фалафел с лют таханов дресинг
Съставки
За тахановия дресинг
1 с.л. сос Tabasco
2 с.л. лек тахан
4 с.л. мляко, за предпочитане бадемово или от кашу
1 с.л. ябълков оцет
сол и черен пипер
За зеления фалафел
2 с.л. зелен сос Tabasco
1,4 кг сварен нахут
40 г препечен шам-фъстък
1 с.л. семена от кориандър
50 г бейби спанак
голяма шепа кориандър
шепа магданоз
80 г замразен грах
зелен лук, нарязан на ситно
1 скилидка чесън
6-8 с.л. брашно
1/2 ч.л. сода за хляб
1 яйце
сол и черен пипер
50 г сусам
Приготвяне:
Загрейте фурната до 180 градуса и препечете шам-фъстъците за 6 минути, за да подобрите вкуса им.
Препечете църната кимион и кориандър в сух тиган за 2 минути, докато започнете да усещате аромата, който отделят. Смелете ги в хаванче или с блендер.
Изцедете добре нахута и подсушете с кухненска хартия.
Прехвърлете нахута в блендера или кухненския робот заедно със зеления сос Tabasco, места от смлени подправки, бейби спанака, кориандъра, магданоза, замразения грах, нарязания лук, смления чесън, брашното, содата и яйцето. Подправете на вкус със сол и черен пипер.
Разбъркайте фалафеловата смес, докато се образува паста, като добавите препечените шам-фъстъци от едната страна, за да останат цели. Това ще добави текстура и хрупаквост на фалафелите.
Прехвърлете сместа в съд и охладете в хладилника за час.
Покрийте тавата с хартия за печене и разделете фалафеловата смес в 18-24 равни по големина топки. Ако желаете, ги оваляйте в сусам.
Печете във фурната за 12 минути. Когато фалафелите са готови, те могат лесно да се вдигнат от хартията за печене и имат леко златиста основа.
Докато се пекат, направете тахановия сос, като разбъркате соса Tabasco, тахана, млякото, ябълковия оцет и подправките в буркан.
Прехвърлете фалафелите в чиния и сервирайте дресинга отстрани