Топлата печена ябълка е едно от кулинарните изкушения на зимата. Предлагаме ви рецепта за чудесен десерт и топинги.

Сладкият аромат на изпечена във фурната ябълка е неустоим. Перфектната рецепта за всеки ценител е различна. Някои залагат на стафидите, други предпочитат марципана. Тук можете да откриете класическа рецепта за печена ябълка.

Необходими продукти за 2 порции:

2 с.л. натрошени бадеми

2 кисели ябълки

1 с.л. кора от портокал

2 с.л. портокалов сок

1 с.л. стафиди или червени боровинки

50 г марципан

1 с.л. разтопено масло

канела, канелена захар, ванилия или др., според вкуса

Приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса. Запечете бадемите в тиган без мазнина, докато започнат да ухаят. Изтеглете от котлона и оставете настрана.

Измийте ябълките и ги подсушете. Изрежете капак с дебелина около сантиметър. Издълбайте ябълките и ги поставете в тавичка.

За пълнежа размесете бадемите с портокаловите корички, сока, стафидите и марципан.

Във всяка ябълка поставете слой марципан и притиснете силно. Сложете и останалите съставки, разбъркани с разтопеното масло и канела, по избор може и захар.

Според класическата рецепта плодът трябва да се пече около 35 минути във фурната. След това сервирайте с топка ванилов сладолед или сос.