За православните християни започва Рождественският пост. По време на 40-дневното въздържание, което продължава до Бъдни вечер, вярващите трябва да се лишат от храни от животински произход, както и от алкохол.

Есенно-зимният сезон предлага голямо разнообразие от сезонни зеленчуци, които освен вкусни, са и изключително полезни като тиква, картофи, цвекло, ряпа и много други.

Тестените изделия също са добър вариант да се чувстваме заситени, без да посягаме към месото, млечните продукти и яйцата. Все пак е добре да заложим на приятни и здравословни продукти като лимеца.

Освен че е изключително модерен, той е много полезен. Съдържа витамини, минерали и основни органични съединения, които не се срещат в другите форми на пшеницата. Подходящ е и за хора с глутенова непоносимост. Лимецът съдържа глутен, но в много по-малки количества в сравнение със съвременната пшеница.

Предлагаме ви една чудесна рецепта за хляб с лимец и мурсалски чай за коледни пости:

Необходими продукти:

400 г брашно от лимец

1 ч.л. морска сол

1 ч.л. канела

1 с.л. какао

1 ч.л. суха мая

1 с.л. ябълков оцет

2 с.л. меласа (кафява захар)

300 мл мурсалски чай,

1 с.л маково семе за поръсване

 

Приготвяне:

Замесваме меко тесто. Оставяме да втаса на топло за час и премесваме отново.

Изсипваме готовото тесто в силиконова форма или тава, покрита с хартия за печене. Това е важно, тъй като хлябът не съдържа мазнина и ако изсипете тестото директно в обикновена тава, изваждането след това се превръща в предизвикателство. Маковото семе не е задължително, но ако ви харесва, сега е моментът да поръсите с него.

Печем в загрята фурна на 160 градуса 35-40 минути.

Вижте още постни рецепти тук >>