Време за постни рецепти: Хляб за коледни пости с лимец и мурсалски чай
Коледните пости започнаха
За православните християни започва Рождественският пост. По време на 40-дневното въздържание, което продължава до Бъдни вечер, вярващите трябва да се лишат от храни от животински произход, както и от алкохол.
Есенно-зимният сезон предлага голямо разнообразие от сезонни зеленчуци, които освен вкусни, са и изключително полезни като тиква, картофи, цвекло, ряпа и много други.
Тестените изделия също са добър вариант да се чувстваме заситени, без да посягаме към месото, млечните продукти и яйцата. Все пак е добре да заложим на приятни и здравословни продукти като лимеца.
Освен че е изключително модерен, той е много полезен. Съдържа витамини, минерали и основни органични съединения, които не се срещат в другите форми на пшеницата. Подходящ е и за хора с глутенова непоносимост. Лимецът съдържа глутен, но в много по-малки количества в сравнение със съвременната пшеница.
Предлагаме ви една чудесна рецепта за хляб с лимец и мурсалски чай за коледни пости:
Необходими продукти:
400 г брашно от лимец
1 ч.л. морска сол
1 ч.л. канела
1 с.л. какао
1 ч.л. суха мая
1 с.л. ябълков оцет
2 с.л. меласа (кафява захар)
300 мл мурсалски чай,
1 с.л маково семе за поръсване
Приготвяне:
Замесваме меко тесто. Оставяме да втаса на топло за час и премесваме отново.
Изсипваме готовото тесто в силиконова форма или тава, покрита с хартия за печене. Това е важно, тъй като хлябът не съдържа мазнина и ако изсипете тестото директно в обикновена тава, изваждането след това се превръща в предизвикателство. Маковото семе не е задължително, но ако ви харесва, сега е моментът да поръсите с него.
Печем в загрята фурна на 160 градуса 35-40 минути.
Вижте още постни рецепти тук >>