За всички хора, които работим в офис, той ни е като втори дом. Все пак там прекарваме сумарно повече време, отколкото вкъщи, имайки предвид, че когато сме в отпуск, не си стоим у дома, а обикновено пътуваме някъде, събирайки преживявания и почивайки си от офис атмосферата в големия или не чак толкова големия град.

И тъй като прекарваме толкова много време на работното място, хубаво е там да ни е удобно и още по-хубаво е, ако там се срещаме с приятни хора, с които да си говорим, да се разбираме и да си помагаме. Истината е обаче, че във всеки офис има типове колеги, които, макар и да са различни хора в различните фирми, са малко или много отражение на един и същи типаж с едни и същи черти. Кои са най-често срещаните?

Снимка: Shutterstock

Вечно закъснелият

Това е човекът-закъснение. Той почти никога не идва на работното си място навреме, но винаги за това се крие изключително основателна причина - имало е задръстване, спрели са му сутринта топлата вода, не е имал изгладени дрехи, черна котка му е пресякла пътя и е трябвало да заобиколи, контролата в трамвая го е хванала без билет и са искали да го глобят, та се е разправял с тях два часа или вчера вечерта е изял цяла кутия с вафли и тази сутрин не е могъл да излезе от тоалетната с часове. Каквато и да е причината, фактът е, че той никога не идва навреме, дори и за важни бизнес срещи.

Свалячът

Човекът, който не се запознава с колежките, той ги омайва. Разказва им страхотни истории за своите преживявания и те или го гледат в захлас, или не могат да го понасят. В интерес на истината той не е толкова зле и понякога другите мъже в офиса му завиждат за лекотата, с която води разговор с дамите. Стига да не ни разкрива подробности от интимния си живот, всичко е наред.

Снимка: Shutterstock

Менторът

Това е колегата, който изпитва нужда винаги да ръководи нещата и да въвежда хората в работата. И това никак не е лошо. Все пак трябва да има някой, който с желание да върши тези неща, стига да са част от трудовата му характеристика. В противен случай останалите хора в офиса имат чувството, че се опитва да ги направлява някой, който няма необходимите качества и знание за тази цел.

Снимка: Shutterstok

Тихият

Не можете да си спомните дали някога сте чували този колега да казва и една дума. Да, той винаги е там. От сутрин до вечер е на работното си място, вижда се, че върши някаква работа, но макар да работи там от години, повечето хора дори не знаят малкото му име, какво остава за повече подробности около личния му живот. Не знаете дали е женен, дали има деца, кога ще излиза в отпуск или изобщо има ли къде да живее този човек. изобщо нищо не знаете за него.

Професионалистът

Това обикновено е човекът, към който поглежда шефът ви на всяка среща, след като каже какво трябва да се свърши. Той е уравновесен, винаги си върши работата и го прави добре, разбира се с всички и наистина може да се каже, че много е допринесъл за компанията, в която работи.

Снимка: Shutterstock

Шегаджията

Част от останалите колеги го боготворят, други го ненавиждат. Може би защото още през първите им работни дни си е направил неуместна шега с майка им или с жена им. Или пък и с двете, което е непростимо. Но не може да се отрече, че той е свежар. С такъв колега, който има чувство за хумор и се опитва да развеселява хората, работните часове минават по-бързо и неусетно.

Снимка: Shutterstock

 

Натегачът

Това е човекът-олицетворение на "Аз имам! Аз мога! Аз знам!". Няма нищо лошо в това да се изтъкнеш един-два пъти, как иначе хората да разберат с какви качества си надарен, но да се предлагаш винаги и за всяко нещо, което трябва да бъде свършено, е прекалено.

Клюкарят

Може да е колега, може и да е колежка, но във всеки офис има някой, който зорко дебне за всичко, което се случва и после изгаря от желание и нетърпение да го обсъди с други клюкари или в по-лошия вариант - директно с шефа.

Снимка: Shutterstock

Колегата с тапи или слушалки в ушите

Някои хора не могат да се съсредоточат върху работата си особено ако работят в голям и шумен офис, освен ако не са със слушалки или тапи в ушите. И в това няма нищо лошо. Само че винаги нещо не са чули, не са разбрали или пък останалите не са видели, че те са се изолирали и им говорят доста дълго, преди да разберат, че си говорят сами. Е, все пак това е офис, а не говорилня, нали така?

Вечно оплакващият се

Знаете всичко за него и за цялото му семейство, но някак ви се иска да си бяхте спестили тази информация, защото този човек все говори за болести, за проблеми, за ниската си заплата или за всички нещастия, които се случват по света. Когато го слушате, ви се иска да не се бяхте раждали.

Отсъстващият

Този колега може би сте го виждали не повече от два пъти. Той или е в отпуск, или е в болничен, или пък работи от къщи, но като цяло той не е персонаж от офиса, тъй като на практика не се появява в този офис.