Българската компания "Chaos", която през последните години бе отличена с технологични награди "Оскар" и "Еми", разработва нова платформа за киноиндустрията и за компаниите, работещи в сферата на индустриалния дизайн, архитектурата, автомобилостроенето, маркетинга, съобщи пред журналисти Петър Митев, който е съосновател на компанията и неин главен продуктов директор.

"Chaos" разработва софтуер за 3D визуализация и е автор на V-Ray - приставка за рендeринг, която позволява бързо създаване на фотореалистични изображения за кратко време. Блокбастъри и хитови поредици като "Междузвездни войни", "Спайдърмен", "Игра на тронове", "Странни неща" са създадени с помощта на технологията на българската компания.

За V-Ray българската технологична компания бе сред отличените с награда "Оскар" през 2017 г. на Американската академия за кинематографична наука и изкуство, а миналата година получи награда "Еми" за иновации в телевизионните технологии от Американската академия за телевизионни изкуства и науки. Двете отличия бяха връчени на другия съосновател на "Chaos" Владимир Койзалов, който е автор на софтуера за фотореалистична графика V-Ray. Той е член на борда на компанията и вече оглавява лабораторията за иновации на фирмата. Заедно с екипа си Койлазов ще насърчава професионалисти от единайсетте офиса на компанията по света да споделят идеи и да проучват теми, свързани със създаването и обработката на компютърни изображения (т.нар. рендеринг). Екипът ще си партнира с академични организации и с други развойни центрове в тази област, ще тества нови концепции и ще работи за постигането на дългосрочната фотореалистична визуализация.

Владимир Койлазов, създател на V-Ray, отличен с награди "Оскар" и "Еми"

Снимка: БТА, Антоанета Маркова и "Chaos"

"Опитът ни в създаването на технологии за фотореалистична визуализация показва, че добрите идеи могат да дойдат от всеки в компанията. Сега, когато вече сме глобална организация, е време да създадем и подходящите условия, с които да улесним и ускорим иновациите. Колкото повече нови пътеки изследваме, толкова по-добри резултати ще постигнем", каза Владимир Койлазов.

Компанията се развива бързо и приобщава чужди технологични компании. Вече е факт сливането на "Chaos" с германската "Enscape" - германският лидер в технологиите за рендеринг в реално време и управление на процесите по дизайн в архитектурата, придобиването на датската платформата за 3D визуализация в търговията "Силиндо" и на "СиДжи аркитект", като идеята е затваряне на цикъла на визуализация. Обединената компания, която запазва името "Chaos", е с централа в Карлсруе, Германия. Визията ни предвижда да създадем платформа, в която потребителите да могат да изпълняват изцяло проектите си, подчерта Митев.

В отговор на въпрос на БТА той изтъкна, че фокусът на усилията на програмистите в никакъв случай няма да се измества от кино и телевизионната индустрия към дизайна в промишлеността.

Кристиян Ланг, главен изпълнителен директор на "Chaos"

Снимка: БТА, Антоанета Маркова и "Chaos"

"Не изоставяме всичко останало. Няма да акцентираме върху индустриалния дизайн. Ще положим усилия, така че да могат хората и от индустриалния дизайн, и от автомобилната индустрия, и от продуктовия дизайн, и архитекти, и строителни компании, и специалистите, които работят в областта на маркетинга, заетите в продукцията на филми, на реклами - всички да се възползват от нашата нова екосистема, която изграждаме в момента. Това е платформа, която обединява технологии, от които всички тези индустрии да могат да се възползват", каза Митев.

"Създаването на такава екосистема е наша отдавнашна мечта. Щастлив съм, че в обединената компания имаме ресурсите за постигането й. Ние искаме да предложим на всички тези професионалисти технологиите, от които биха имали нужда на всяка стъпка в своята работа", смята той.

Глобалната бизнес стратегия и оперативната дейност на компанията ще се ръководят от Кристиан Ланг в ролята му на главен изпълнителен директор на "Chaos", предава БТА. Той оглавява "Enscape" от юни 2020 г. Глобалният екип на компанията надминава 700 души, разположени в офиси в София, Карлсруе, Прага, Скопие, Битоля, Копенхаген, Лос Анджелис, Бостън, Ню Йорк, Сеул и Токио.