В рубриката "Златните ръце на..." четете поредица от материали, посветени на талантливи български майстори, занаятчии, творци и автори. Ще ви срещнем с хора, които не се страхуват да преследват мечтите си и да доказват, че силата на изкуството е да прави добро. Наш партньор е Дънди Прешъс Металс, а историите очаквайте в страницата на Dir.bg.

Дяволът, казват, е в детайлите. Тук обаче ще говорим за творческия дявол, за онзи жегващ порив да създаваш, за идеята, която те човърка отвътре и те кара да не спираш, докато не я видиш завършена. Години и години наред. За Диана Симеонова, художник и автор на ръчно изработена и рисувана керамика от Пловдив, процесът е дълъг и предизвикателен, а вниманието към детайлите е повече от кредо.

Всичко в нейната Керамична къща в Капана говори за това. Симпатичното ателие е като извадена от албумите занаятчийска работилница, в която насред материали и пещи кипи творчески труд. Във Facebook страницата на работилницата ще откриете все уникални находки - тук може да намерите идея за неповторима чаша, например, с която да направите оригинален подарък на любим човек или да оцветите ежедневието, докато пиете кафе, чай или топло мляко за закуска.

Диана Симеонова създава изделията и измисля различните дизайни за всяко едно поотделно. От 7 години за моделирането й помага художникът Радослав Раяновски, а основната работа по комуникацията с клиенти и рисуването се върши от самата нея. "Уникалното в нашия случай е, че се занимаваме единствено с авторски изработки по индивидуална поръчка", казва тя, а ние ще допълним, че това заслужава адмирации, защото е смело, искрено и специално. Така малките неща стават големи.

Художник по образование, Диана признава, че откакто се помни, рисуването за нея е начин да се концентрира и да се откъсне от негативните преживявания. Керамиката тя вижда като изразно средство, с което да достигне до хората, затова се стреми да постигне съвършена хармония между своите идеи и желанията на клиента. И за размерите и формата на изделието, и за рисунката върху него. Защото "тънкостта при дизайна е да изразя чуждо желание, без да изгубя себе си".

Чашата, която ни свързва

За Керамичната къща разбрах от приятелка, която има чаша, направена изцяло от ръцете на Диана. До ден-днешен тази чаша не е просто съд, в който наливаш течност, а красива лична вещ, спомен и емоция. Противно за конвейерното производство на "дизайнерски" чаши, чинии и други изделия за бита или за декорация, Диана доказва, че ръчната изработка не е отживелица, а ценност. Историята започва преди 17 години.

"Керамичната къща се роди в тежък момент от нуждата на едно 18-годишно момиче да се реализира. Ще ми се да беше сбъдната мечта, но ставаше въпрос за оцеляване. Достъпността на керамиката ми даде възможност и да се свързвам с хората чрез творчеството си", разказва Диана и допълва, че майсторлъкът е да създадеш подходящата комбинация между глина и глазура.

Глината като начин на живот

В началото е глината, онази мека земна сплав, от която се твърди, че е сътворен човекът. Отвъд религията, макар че изкуството на глината изисква същата отдаденост, керамиката е колкото традиционен, толкова и непознат за съвременните хора занаят. Неслучайно в последно време расте интересът към курсовете и демонстрациите за обработка на глина, особено за деца. Диана, която водила такива работилници, има какво да каже на любопитните: "Това е мръсна и неблагодарна работа. Казвам го на всички, които "благородно ми завиждат" с какво се занимавам".

"Тук в керамиката масово се разчита на промишлени практики и е комично как отливки с копирки отгоре се предлагат за ръчна изработка. Вярвам, че тези, които при нас са се докоснали до истинското нещо, ще могат да правят разликата и ще са готови да платят за нея", коментира художничката. Керамичната къщи работи само с естествени материали. Повечето от тях са български, но други Диана държи да поръчва от чужбина, за да е сигурна, че получава най-доброто. Черната глина, към която признава, че е пристрастена, внася лично от Германия, а златото и платината - от Италия.

Как се прави ръчна керамика

"Смесваме приложни с изящни техники. Но като цяло първо моделираме изделието от сурова глина, сушим, след това изпичаме, глазираме, рисуваме, печем, после пак печем, добавяме златото и печем отново. И нека не забравяме - ретуш, ретуш и пак ретуш. При нас процесът варира за всяко изделие, но в основата си е това", казва тя.

Керамичната къща в Пловдив е едно от малкото места, които към днешна дата запълват предназначението на Капана като квартал на творческите индустрии. Диана също отбелязва развитието на квартала през последните години: "За хубаво или за лошо, в Капана има много малко творчество и ми се струва, че все по-малко ще има. Това не е непременно негативно. Кварталът се оформя като социален център и е подходящ за творчески събития."

Тя не обръща толкова внимание на заобикалящата я среда, защото се самоопределя като интроверт: "Имам нужда от пространство и спокойствие, за да работя. Мисля, че с повечето художници е така. И това не е правилното място за мен. Просто съм тук от толкова много време, че ми е трудно да се разделя". И по-добре, защото Керамичната къща има фенове и определено е място, което ще ви зареди с позитивна енергия. И зарази изкуството, и заради Диана - една жена, която не се притеснява от физическите предизвикателства на занаята, от емоциите на творчеството и от конкуренцията на фабриките.

Защо? Думата има Диана Симеонова: "Истината е, че творчеството е порив и, като всяко първично нещо, е част от природата ни. Ако ни влече, не можем да избягаме от него. За това се цапаме и не очакваме благодарност."

Автор: Life.dir.bg в партньорство с Дънди Прешъс Металс