Мислите и чувствата, записани в дневника на 12-годишна украинска бежанка от войната в Украйна ще бъдат публикувани през есента. Книгата на Йева Скалитеска носи заглавието "Не знаеш какво е войната: Дневникът на едно младо момиче от Украйна".

Очаква се издателство "Union Square&Co" ще пусне книгата на пазара на 25 октомври.

"Всеки знае какво означава думата "война", но на практика никой не е наясно какво всъщност представлява тази дума. Искам светът да е запознат с това какво сме преживели", казва Скалитеска.

Снимка: Стопкадър YouTube

Дневникът започва с отбелязването на нейния дванадесети рожден ден, малко преди руснаците да нападнат Украйна на 24 февруари. Момичето живее в Харков с баба си, когато започва бомбардировката. Родителите ѝ се разделят още когато тя е бебе и е отгледана от баба си.

"Тя описва бомбардировките, които преживяват, докато се укриват под земята, и отчаяното им пътуване до Западна Украйна. Споделя объркването си защо руснаците биха ги нападнали, тъй като тя говори руски и спазва много от техните обичаи", споделят от издателската къща.

"След безкрайните пътувания с влак и продължителен престой в препълнен бежански център в Унгария, защото няколко държави в Европа отказват да ги приемат, Йева и нейната любима баба в крайна сметка намират убежище в Дъблин, където тя смело започва да гради нов живот, надявайки се да се върне у дома един ден", добавят от "Union Square&Co".

Те ще дарят част от приходите на бежанските организации в Украйна, предава БТА.

Снимка: Стопкадър YouTube