Учени в Белгия разследват твърдението на фермер, че различните стилове музика влияят на поведението на неговите прасета, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Пит Паесманс за първи път забелязал явлението, когато синът му започнал да пее мелодия в обора по време на муден осеменителен сеанс, а свинете майки изглеждали развълнувани и започнали да махат с опашки.

"Помислих си, че това е твърде хубаво, за да го пропуснем, и че трябва да опитаме и с другите прасета", споделя Паесманс от фермата си, която се намира на половината път между Брюксел и нидерландската граница.

Оттогава той е създал плейлист, който съвпада с различните части на деня, пускайки енергична музика, когато иска прасетата да са активни, и приспивни песни в края на деня.

"Веселите танцувални песни са най-големите хитове. Те наистина започват да махат с опашки, а когато е наистина динамично, дори започват да танцуват наоколо и да лудуват. Рок музиката е твърде силна и не им харесва", разказва Паесманс.

Снимка: iStock by Getty Images

Фермерът е известил екип от изследователи, които са осигурили финансиране в размер на 75 000 евро (76 770 щатски долара) от фонд на ЕС и белгийския регион Фландрия, за да проучат твърденията му. Според координатора на проекта Сандер Палманс не се знае много за реакцията на прасетата на музика, но опитът на Паесманс е в съответствие със съществуващите знания за въздействието на звуците върху животните като цяло.

"Несъмнено има ефект от определени шумове върху животните. Така че наистина е възможно музиката да има същото въздействие", казва той и добавя, че тя може да помогне за противодействие на скуката, която е свързана със стрес.

Откритията биха могли да имат практическо въздействие върху индустрията, тъй като стресът при животните влияе върху качеството на месото, казва Паесманс.

"Един топ спортист трябва да бъде напълно здрав както физически, така и психически. Същото важи и за прасетата. Това е много важно за качеството на месото", допълва фермерът.

Резултатите от изследването се очакват до края на годината.