Катерачът Ален Робер, наричан Френския Спайдърмен, изкачи необезопасен един от най-високите небостъргачи в Барселона, като към него за първи път се присъедини и синът му.

"Този ​​път е различно. Синът ми не е катерач, така че по някакъв начин се чувствам отговорен", сподели Робер, докато се подготвяше за щурма. "Знам, че той е голямо момче, на 34 г. е. Това е негово собствено решение, но в крайна сметка аз съм негов баща."

Минувачи и испанската полиция наблюдаваха как 60-годишният мъж и неговият син Жулиен катерят 144-метровата Торе Глорис, известна преди с името Торе Агбар - покрита със стъкло офис сграда, проектирана от архитекта Жан Нувел и известна със светлините си през нощта.

"Чувствам се много стресиран. Никога през живота си не съм бил толкова уплашен", каза Жулиен пред Ройтерс преди старта.

Снимка: Стопкадър YouTube

"Правил съм страшни неща, но това е... Никога не съм се страхувал толкова за живота си. За щастие имам баща си, който ще говори с мен, ще ме напътства."

Двамата се изкатериха на върха на сградата за по-малко от час и бяха посрещнати от полиция, която ги придружи до изхода по по-традиционния начин - вътре в зданието - и не ги арестува.

Жулиен, който осем години е бил армията и е запален спортист, се е подготвил, гледайки видеоклипове от предишните изкачвания на баща си.

Ален Робер започва да се катери през 1975 г., като тренира на скалите близо до родния си град Валанс в Южна Франция, припомня БТА. От 1977 г. се катери сам, като е покорил над 150 сгради, сред които Бурдж Халифа в Дубай - най-високата в света, Айфеловата кула, моста "Голдън гейт" в Сан Франциско.

Робер рядко получава разрешение и се катери необезопасен, като използва само ръцете си.

Снимка: Стопкадър YouTube