Най-сниманата туристическа атракция в Пърт, Австралия, не е паметник или произведение на изкуството. Това е малка светлосинята дървена къща, навътре във водата, която много местни жители минават няколко пъти на ден, без да забележат.

Вижте снимки на мястото >>

Но благодарение на популярността си в Инстаграм, тя се превърна в значителен местен проблем, след като Западна Австралия похарчи стотици хиляди долари, за да инсталира обществена тоалетна наблизо, в полза на многото туристи.

Популярността обаче не винаги е нещо безпроблемно.

За разлика от много други предпочитани за снимки места в града, като например моста Елизабет, синята къща не е най-удобното място. Разположена е по поречието на река Суон, която осигурява красивия фон за повечето снимки и е само на хвърляй разстояние от пътя „Mounts Bay“, една от най-натоварените улици в Пърт.

За да я посетят, повечето туристи паркират на близките жилищни улици, след което пресичат „Mounts Bay“ пеш. Имайки предвид, че става въпрос за основна пътна артерия, в която автомобилите преминават в двете посоки, това може да се окаже опасно преживяване.

На 28 май градският съвет на Пърт проведе среща, за да се справи с проблема за свръх-туризма към синята къща.

"През последните няколко години посетителите в тази област са се увеличили, като туристическите автобуси, както и посетителите, които се движат самостоятелно, спират тук за снимки. Най-близкото обществено съоръжение се намира в градините Narrows, които са на 2.4 километра", съобщава съветът.

В дневния ред беше отбелязано, че близкият ресторант "Zafferano"s" е имал проблеми с пристигащите туристи, дошли да тоалетната им. Собственикът твърди, че някои от тях са били груби и дори агресивни.

За да премахне проблема, град Пърт е решил да построи първата си тоалетна, захранвана от слънчева енергия.

Според съобщенията инсталацията ще струва 400 хил. австралийски долара (278 хил. щатски долара) и допълнителни 20 хил. долара на година за поддръжка.

Съветът добави още:

"Изграждането на съоръжението, с подходящо обозначение на стратегически места, ще позволи на посетителите на района да се възползват от необходимата им почивка, без да изчерпват капацитета на сегашното бизнес съоръжение."