Когато се опитваме да се харесаме на бъдещия си работодател и да го убедим, че ние сме точният човек за дадена позиция, можем да се окажем в доста стресираща ситуация и дори една грешка може да ни накара да се почувстваме като в деветия кръг на Ада.

Това, което хората забравят е, че всеки допуска грешки. Затова сме събрали най-често срещаните такива и как можем да ги преодолеем.

1. Злословите по адрес на предишния си работодател

Вероятно не сте искали да кажете точно това или не точно по този начин. Въпросът, който сте получили, е бил: "Можете ли да споменете ситуация, в която сте показали лидерските си качества на работното място?" И по някакъв начин, докато разказвате, чудесният пример в изведнъж преминава в обвинения към предишния ви шеф, че никога не се е появявал навреме за срещи или някакъв друг недостатък.

Ако се уловите, че го правите, поемете въздух, извинете се, че сте го обрисували в такава светлина и изяснете ситуацията. Завършете отговора си позитивно като се фокусирте върху действията си, а не върху бившия си мениджър.

За в бъдеще:

Можете да се подготвите, като прочетете няколко специализирани книги. В някои от тях има истории, които могат да ви спасят по време на интервю.

2. Не можете да се сетите за думата, с която да изразите нещо

"Как се казваше това...? Как точно се произнасяше тази дума?" В момент на нервност по време на интервю, може да блокирате тотално.

Не се опитвайте да оправяте нещата, ако не сте сигурни в нещо. Вместо това бъдете откровени.

Спокойно можете да кажете: "Съжалявам, блокирах, не мога да се сетя името на приложението, въпреки че всеки ден работя върху него. Но по-важно от името е, че то ни помага да достигнем нашите тримесечни таргети по-бързо отвсякога."

Фокусирайки се върху това, което е важно, като името рядко е сред тези неща, вие просто ще отвлечете вниманието на интервюиращия от бялото петно в мозъка си.

За в бъдеще:

Направете си списък с най-важните термини, които мислите, че може да ви потрябват по време на интервюто и ги прегледайте, преди да влезете.

3. Използвате думи и изрази от типа на "заклевам се"

Разбира се, сигурно знаете, че подобни изрази по време на интервю са абсолютно излишни. Понякога, когато се развълнувате твърде много, започвате да използвате думи и изрази, за които знаете, че не са подходящи в такъв момент. Ако усетите, че някой подобен се изплъзне от устата ви, бъдете честни и обяснете, че сте прекалено екзалтирани заради този проект и отклонете темата, като обърнете внимание върху резултатите.

Тук отново решението е, както и при забравяне на даден термин, да отклоните вниманието в друга посока.

За в бъдеще:

Ако усетите, че прекалено много се екзалтирате, поемете дълбоко дъх и забавете темпото. Така ще минимизирате възможността да кажете нещо необмислено.

4. Получавате въпрос, който буквално ви "закопава"

Колкото и дълго да се подготвяте за дадено интервю, винаги има въпрос, който може да ви изненада и интервюиращият отлично го знае.

Отделете си време за отговор. Няма проблем да кажете: "Това е чудесен въпрос - нека да помисля." или "Нали нямате нищо против да помисля малко". Ако си дадете малко повече време, за да съберете мислите си, ще можете да отговорите по възможно най-добрия начин. Помнете, че интервюто не е изпит за време.

За в бъдеще

Погледнете какво съветват експертите в такъв момент и какво можете да отговорите на неочакваните въпроси.

5. Правите неудобна пауза

Току-що сте завършили мисълта си и после... мълчание. Получава се доста неудобно. Какво правите с ръцете си? Трябва ли да кажете нещо?

Неудобната пауза за вас не винаги означава, че е неудобна за човека, който ви интервюира. Той или тя може да си води бележки (физически или наум) или да мисли върху следващия въпрос. Мълчанието е напълно нормално, така че дайте възможност на човека срещу вас да осмисли това, което сте казали, преди да се върнете към разговора.

Не говорете, само за да изпълвате пространството, така може да прекъснете мисълта на интервюиращия.

За в бъдеще:

Бройте до пет в паузите. Ще видите, че няма да успеете да стигнете до 5. Ако все пак това се случи, може би интервюиращият очаква от вас да зададете свой въпрос.

6. Телефонът ви звъни

Каквото и да правите, не вдигайте. Но и не го игнорирайте, особено ако сте го оставили на звънене или вибрация. Извинете се за прекъсването и изключете звука, сложете си го в чантата и продължете.

За в бъдеще:

Изключете го. Проверете два пъти дали всичко е наред.

7. Имате проблем с облеклото

Въпреки че сте се подготвили от предната вечер, става така, че се заливате с кафе. Време обаче да се приберете до вкъщи и да се преоблечете няма.

Напомнете на интервюиращия, че и вие сте човек и се пошегувайте със ситуацията. И поменете, че не го правите, за да покажете чувството си за хумор, а за да излезете от ситуацията.

За в бъдеще:

Огледайте се, убедете се, че изглеждате по възможно най-добрия начин. Погрижете се да имате и резервен вариант за всеки случай.

Понякога всички допускаме грешки. Имайте предвид, че не сте първият, нито ще сте последният. Важното е да сте спокойни и да покажете най-доброто от себе си.

Ако се представите добре, една такава грешка няма как да повлияе на избора на работодателя. Успех!